Cristian Ghingheș

Ieșim în stradă pentru bugetele de la educație, sănătate și mediu!

Vineri, 20 decembrie, începând cu ora 16, este anunțat un protest în Piața Victoriei față de proiectul de buget de stat pentru 2020. Acțiunea este inițiată pe Facebook de o doamnă, Veronica Lazăr, strângând până la această oră aproximativ 1.500 de oameni interesați.

Haideți în Piața Victoriei să ne arătăm nemulțumirea că Sănătatea, Educația, Mediul și Dezvoltarea Regională sunt defavorizate în bugetul pe anul viitor, în timp ce instituțiile de forță (MAI, SRI, MapN, STS și SPP) primesc bugete majorate!

Prin proiectul de buget anunțat pentru 2020, guvernul face un salt spre agravarea unei situații deja extrem de grave: involuția și distrugerea unor sectoare cheie ale societății și economiei românești (sănătatea, educația, cercetarea, mediul și dezvoltarea regională), în timp ce optează pentru creșterea finanțării de stat pentru serviciile de securitate și interne:

  • MAI: +13%
  • SRI: + 10,2%
  • MApN: +18 %
  • STS: +9%
  • SPP: +19%

Printr-o logică pe dos, ministerele-cheie pentru dezvoltarea socială pierd procente masive la alocările bugetare:

• Bugetul Ministerului Sănătății scade cu 22,8% față de 2019
• Alocările pentru Educație sunt la cel mai mic procent din PIB din istoria recentă a țării: 2,7%
• Ministerul Mediului primește cu 60,5 % mai puțin
• Ministerul Dezvoltării Rurale e lovit și el de tăierea a 42.2 %.

Vrem urgent o schimbare a priorităților bugetare!
ACEST BUGET NU TREBUIE SĂ TREACĂ!
Vrem ca Sănătatea, Educația, Cercetarea, Mediul și Dezvoltare să fie priorități naționale!

Sunt anunțate diverse acțiuni de protest, poate mai restrânse, și în județele României. Voi protesta și eu astăzi în fața Prefecturii Bacău, în Piața Tricolorului, în semn de solidaritate cu cei care vor ieși în stradă la București.

Dar nu înainte de a încerca să depun o petiție la prefect (sper că mai găsesc pe cineva acolo) în care să solit în numele băcăuanilor bugete adecvate pentru educație, sănătate și protecția mediului.

Aceste tăieri se vor răsfrânge direct asupra bugetelor și serviciilor publice locale dacă bugetul va fi aprobat așa cum a fost propus spre aprobare prin asumare directă, fără dezbatere în Parlament.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ieșim în stradă pentru bugetele de la educație, sănătate și mediu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *