Cristian Ghingheș

Iași și Brașov: primele ore de educație juridică formală

Astăzi, la Iași și Brașov, au avut loc primele ore de educație juridică formală din România, deci prevăzute în curriculum școlar și predate de profesori titulari. Acestea reprezintă un pas mare înainte după ani de zile plini de ore nonformale ținute de sute voluntari în întreaga țară: avocați, judecători, procurori, mediatori, consilieri juridici, studenți la drept.

Așadar, începând cu acest an școlar, educația juridică este materie opțională (curricumul la decizia școlii) și se va studia o oră pe săptămână la Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov și la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.

Dacă la Iași prima oră s-a desfășurat cu elevii de la clasa XI-a F, unde a predat Doina Calistru (încadrată la liceu ca profesoară de logică, filosofie și istorie, dar licențiată în drept după cea de-a doua facultate), la Brașov prima lecție de educație juridică a fost predată la clasa XI-a R de Carmina Trabitas Vakulovski (învățătoare ce predă la plata cu ora două materii, de altfel și ea absolventă a Facultățiii de Drept).

Toți elevii care vor beneficia de aceste opționale de educație juridică vor primi gratuit câte un manual de educație juridică pentru liceeni scris de judecătorul Cristi Danileț, costurile de imprimare fiind acoperite de Asociația VeDemJust din fondurile obținute prin diverse sponsorizări. Pentru cei curioși, manualul poate fi descărcat gratuit de aici.

Următorul pas? Să ducem educația juridică în mai multe licee din România și, poate în viitorul apropiat, să băgăm această materie în ceea ce cu toții numim „trunchiul comun”. Ar fi un mare pas înainte pentru cultura civică a tinerilor de mâine. Noi susținem activ aceste demersuri prin participarea SAR ca membru la obiectivul Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli în contextul Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020,


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Iași și Brașov: primele ore de educație juridică formală

  1. Dumitru

    Daca tot vorbim de „educatie juridica”. As vrea si eu opinii in legatura cu opinia separata a lui Daniel Morar (CCR) in legatura cu referendumul (cf. https://romanialibera.ro/actualitate/judecatorul-daniel-morar-interpreteaza-constitutia-in-stil-lgbt-753238). El spune ca referendumul este neconstitutional pentru ca discrimineaza intre cupluri necasatorite straight si gay. Cat de corect poate fi acest argument ? Pentru mine „cuplurile necasatorite” nu exista din punct de vedere juridic/constitutional, deci nu poate exista discriminare in ce le priveste.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *