Dorin Tudoran

Ia-l de pe mine, ca-l omor!

Cam asta este mantra în care și-a zidit Dan Voiculescu jalnicul final de traseu postdecembrist.

Făcut mat, urlă că e Bobby Fischer. Făcut marț, urlă că e Victor Pițurcă. Dovedit că a fost turnător, urlă că n-a fost general.

Cu cât aude mai clar zgomotul “brățărilor”, cu atât țipă mai tare că Traian Băsescu e cu un picior în pensionul Poarta Albă și cu celălalt în pensiunea Rahova.

E interesant cum ține morțiș Dan Voiculescu să ilustreze zicala zen ”Plânge gaura, de grija dopului.”

Cum ridicolul se înmulțește prin sciziparitate, îi tai lui Voiculescu un Mircea Badea, îi cresc trei Mihai Gâdea.

Îi retezi o Ciuvică, îi cresc două perechi de Dana Grecu. Îi furi Ursu, face rost de doi Chireaci.

Își pierde o lentilă de ochelari, îi crește un binoclu.

Își pierde acul de la cravată, îi cresc două gratii pe cămașă.

I se înfundă un braț al Dunării, desfundă delta Nilului.

În pofida acestui sistem de regenerare miraculoasă, poziția lui Voiculescu în Tabelul lui Mendeleev e din ce în ce mai incertă – nici metal de post-tranziție, nici gaz nobil.

Toxicitatea lui este atât de fascinantă, încât trusturi de presă inamice importă de la exportatorul Voiculescu calupuri de narco-jurnalism.

După ce-l auzi pe Radu Banciu gândind, prima reacție este să spui “Aoleu, iar râgâie Mircea Badea…”

După ce-l auzi pe Mircea Marian spunând “adevărul”, te apucă dorul de o minciună cu puternică personalitate juridică.

Totuși, cu toate eforturile concurenței, antenoizii se află încă în fruntea plutonului.

Poate să nu-ți placă Andreea Pora – opțiunile ei politice sau felul cum practică uneori gazetăria -, dar să-ți sufleci mânecile și nădragii pentru a-i da pumni în gură și picioare-n burtă, s-o împroști din toate gurile invitaților din platou cu flegmă și bălegar pentru a o “exorciza” și a scoate din ea “diavolul-dictator Băsescu” e treabă de mardeiași, entuziasm de interlopi.

Poate că Dan Voiculescu visează să intre pe poarta “pensionului” în chip de Hodorkovski și la eliberare să fie luat, cel puțin, drept Timoșenko.

Dacă așa stau lucrurile, e vorba de visul unui somnabul care nu poate să priceapă că fie se trezește de unul singur, fie e trezit de alții, streașina nu-l mai suportă.

Narco-jurnalismul însă are un viitor strălucit în România.

P.S. Spre deosebire de alții, eu nu cred că am de ce să recunosc public că îmi este rușine pentru că am publicat cândva în “Jurnalul Național”. Când – la invitația lui Marius Tucă, nu a lui Dan Voiculescu – acolo semnau Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu și eu, în “Jurnalul Național” nu aveau loc execuții de felul celor la care asistăm astăzi. Toți cei pomeniți mai sus au renunțat să mai colaboreze la “Jurnalul Național”, dar niciunul dintre ei nu a putut pretinde că i-a cerut cineva cum și ce să scrie, să-l laude pe Dan Voiculescu sau să-i atace dușmanii. Nu ne poate fi rușine decât de lucruri pe care le-am comis, nu și de cele pe care nu le-am comis sau la care nu am fost nici măcar părtași prin tăcere. Ce ziar este astăzi “Jurnalul Național” constituie responsabilitatea celor care îl conduc. Cum se simt cei care scriu azi în “Jurnalul Național” este o chestiune ce ține de anumite opțiuni. Ce scriu ei astăzi în “Jurnalul Național” ține de propria lor conștiință. Conștiințele nu sunt transferabile. Există chiar și responsabilități netransferabile.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ia-l de pe mine, ca-l omor!

 1. cbabeanu

  Dl. Dorin Tudoran probabil ca imparte fostii securisti in „rai” precum Voiculescu si „buni” precum Basescu; cred ca domnia sa nu este atit de naiv incit sa creada ca in calitate de reprezentant comercial al statului comunist la Anvers, Basescu nu era ofiter de securitate. Insa nu doar Romania este condusa de un fost demnitar comunist; D-na Merkel a fost inalt functionar al PC Est-German, iar Dl Baroso, inainte sa descopere virtutile dreptei si ale democratiei, a fost membru fondator al Partidului comunist maoist portughez.

  Reply
 2. man diesel

  audienta antenelor dovedeste puterea de discernamant a populatiei.
  afara de faptul ca nu prea ai oricum ce vedea la tv in general, dar si pe net, „audienta” tot scandal, cancan prefera (narco-click).
  @cbabeanu: si eu am fost pionier, utc-ist, am cules cartofi in armata.
  iar merkel nici nu a fost macar membra SED (PC), de unde inalta functionara? (PC=partidul conservator, atunci poate), barosso nu-mi mai pierd timpul sa caut.
  oricum, e o mare diferenta intre comunist si turnator (de fapt n-au nici o legatura una cu alta).
  si chiar si fostii securisti pot fi impartiti in criminali, foarte rai, mai putin rai.

  Reply
 3. Daniela Zamfir

  Domnilor , au rost infierarile manioase sau justificarile tardive ? Nu este inca timpul pierdut sa ne detasam de trecut. Deja ne-am pierdut tineretea construind din greu , ca acum sa aflam ca a fost gresit si trebuie sa daramam si sa construim altfel, altceva .Sa privim spre viitor , sa luam de la fiecare ce este bun , este nevoie de noi toti in acese timpuri tulburi pentru Romania .Sa ne salvam salvandu-ne statul si cu el tara .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *