Liviu Antonesei

Horia Pătrașcu – Tabloul ideologic românesc

Pe pagina sa de Facebook, scriitorul și filosoful Horia Pătrașcu realizează această interesantă tipologie a ideologiilor culturale băștinase, prin raportare la corectitudinea politică, ilustrînd cele patru categorii cu anumite personalități și grupuri. Are cumva dreptate să mă integreze în a treia grupă, dar are și mai mare dreptate să adauge „cred”. Pentru că sînt destul de greu clasabil. Pe de o parte, prefer să judec oamenii în funcție de calitățile și defectele lor individuale, nu de cele ale grupurilor lor de apartenență etnică, religioasă, de gen etc. Poate pentru că sînt psiholog, și asta nu doar prin formație academică, poate pentru că sînt libertarian. Pe de altă parte, cred că discriminarea pozitivă, deși preferabilă pragmatic celei negative, este tot o formă de stigmatizare. Dar să lăsăm pe moment deoparte ce cred eu și să citim tipologia lui Horia:

Tabloul ideologic românesc

1.Tabăra Anticorectitudine politică:

a. Factiunea „occidentală”, proeuropeană, „liberală” reprezentată de Liiceanu, Patapievici, Cornea, Pleșu.

b. Factiunea „nationalistă”, radicală, conservatoare, creștină, reprezentată de Breban (Contemporanul), Sorin Lavric, Mihai Neamțu, Baconski, oarecum și Sever Voinescu.

2. Tabăra Procorectitudine politică:

a. Factiunea moderată, de centru, reprezentată de gruparea de la Observator cultural, de Vasile Ernu, de Rogozanu. Și Antonesei cred.

b. Factiunea radicală, stânga extremă, cu deschidere spre promovarea LGBT, reprezentată de gruparea de la Scena 9.


Articol preluat de pe blogul autorului

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Horia Pătrașcu – Tabloul ideologic românesc

 1. Laur22

  Liste latari cu ifose de sfertodocti
  De Laur 22
  Asta ar fi aproximativ asha daca am shi fuma ceea ce vorbim.
  Adica da iei textele respectivilor le pui in matricea political compass shi vezi ce izti iese.
  Daaa oare este asta relevant ?
  Caaa dincolo de ceea ce scriu oamenii la reviste mai este viatza adevara traita de oameni adevaratzi cu nume shi CNP nu doar cu nomme de plumme .
  Adica faptele lor, ale scriicioshilor de la oficine
  Campaniile politice pe care ei scriicioshii / vorbacioshi se decid sa la sustzine ori sa li se opuna direct ori prin retzelele lor sociale (am zis retzele sociale nu retzele de socilalizare, retzelele de prieteni care se sustzin reciproc)

  Este oare domnul Ernu este de stanga Libertariana ori e de de stanga Authoritariana ?
  Este oare domnul Neamtzu de stanga ori de dreapta ? Poate domnia sa coexista cu taxarea din Frantza ori doar cu taxarea din UK ?

  Ca altfel daca inventam criterii de departajare la fel de arbitrare shi ridicole precum culoarea camashilor, sosetelor ori a chilotzilor ori niste etichete pe care altzii li le aplica lor, gen „occidentală” ori hahahaha „liberala” ajungem sa ramanem doar nishte propagandisti intorshi prost cu cheitza la noile Stefan Gheorghiurii pe care profesionistii din domeniul political science i-au lasat de mult cu ochii in soare.

  Deoarece termenul corect nu e liberal ci libertarian.
  Curentul liberal e de dreapta in Europa shi de stanga in America deshi e le fel de LIBERTARIAN in ambele continente.

  Shi aceasta dimesiune suplimentara permite o analiza mai nuantzata decat traditzionala stanga dreapta care in mod traditzional a insemnat la originea ei dihotomia pe axa autoritarista – libertariana care in secolul asta a migrat spre a insemna altceva, ceva ma aspiratzional shi totodata mai tehnic dorintza de folosi statul vs ONG-urile pentru corectarea erorilor pe care le da sistemul economic / politic adica axa taxation vs charity.

  Dar din nou acestea sunt tehnicalitatzi care fac difrentza dintre profesionisti shi popagandishti tehnicaliatzi care permit o metodologie unitara de judecare a curentelor politice fie ca aceste sunt in Europa ori USA ori in masura in care exista asha ceva in Asia.

  Iar in lipsa acestor „tehnicaliatzi” aberatzii gen lefegii USR sunt de hahaha dreapta ori baronii antreperenori in nici ei nu mai stiu cate bussiness-uri de la PSD sunt de stanga zburda necontestate de nimeni prin involburata medie Romanesca .

  PS ce parere avetzi de o o sticla de Feteasca Afro-Americana servita vara la un tomahawk de vita de Uruguay (ca Waygu de Tasmania is to reach for my blood) pe o terasa la litoralul Marii Afro-Americane la care sa te duci ca pasager desigur la bordul unui Maybach de culoare Afro-Americana ?

  Aha, aha ca vorba ceea pana shi Ford a zis la vremea lui ca : Ford Motor Company itzii poate da un Ford T in orice culoare vrei cata vreme acea culoare este ….. hahaha Afro-Americana hahaha.

  Asta ca sa va facetzi idee despre ce cred eu despre hahahaha „corectitudinea politica” a trepadushilor care se cred nu doar propagandist 100 la leu in corul de acompaniament ci chiar daca nu nishte se sparie gandul, niste hahahaha PROFESIONISTI, atunci macar niste intelectuali sfertodoctzi in capul lor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *