Călin Dejeu

Hidroelectrica este forțată să distrugă și Jiul Submontan

Se pare că politica de ”investiții” a unei mari companii de stat este dictată la noi de un infractor! Este vorba de Ion Călinoiu, care, ințeleg din presa locală, că tot face presiuni pentru reluarea lucrărilor la proiectul ceaușist, ineficient și strict ilegal, numit ”AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului Vădeni”.

Călinoiu a fost condamnat pentru fals în declarații în formă continuată, dar a fost iertat de procurori pentru că a semnat autorizația de construire ilegală pentru distrugerea Defileului Jiului (nr. 16/12.06.2012), anulată de Curtea de Apel București.

Deja pare a fi un model în România faptul că indivizii cu contribuții majore în distrugerea țării sunt condamnați pentru niște găinării, în loc să fie condamnați pentru faptele cu greutate. Să fie doar un scenariu de praf în ochi, ca să arate opiniei publice că procurorii își fac treaba, că nimeni nu este deasupra legii?

În documentul ”Modificarea Planului de Reorganizare privind debitoarea HIDROELECTRICA S.A.”, emis de administratorul judiciar, se recunoaște că:

  • ”Pentru finalizarea “ AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni” , devizul general cuprinde o valoare rest de executat de 2.375.713.640 lei și aceasta conduce la o valoare prezentă netă (NPV) NEGATIVĂ (pierdere pentru Hidroelectrica) de -2.183.602.267 lei, valoare care nu va putea fi recuperată de către Hidroelectrica în perioada analizată;”
  • ”Pentru finalizarea “ AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni”, în varianta optimizată, devizul general estimat cuprinde o valoare rest de executat de 782.835.567 lei și aceasta conduce la o valoare prezentă netă (NPV) NEGATIVĂ (pierdere pentru Hidroeletrica) de -529.086.413 lei, valoare care nu va putea fi recuperată de către Hidroelectrica în perioada analizată;

……. în eventualitatea în care Hidroelectrica va continua investiția, acest lucru nu va însemna decât pierdere de valoare și prejudicii pentru acționarii săi”

Și totuși, deși acest proiect nu înseamnă decât pierdere pentru Hidroelectrica, compania face acum demersuri pentru reluarea lui, din moment ce a cerut certificat de urbanism pentru el.

Revenind la infractorul catalizator de pierdere, îl puteți vedea pe Călinoiu etalându-și ura față de râuri aici, de la momentul 7:32.

Dar și aici, în reportajul despre încrengătura de politruci care nenorocesc plaiurile gorjene.

Drept recompensă pentru substanțiala sa activitate anti-râuri, Călinoiu a fost înscăunat director la Apele Române pe județul Gorj (SGA Gorj).

sursa: http://targujiu-gorj.ro

Nu doar Defileul Jiului, ci și zona de la ieșirea Jiului din munți reprezintă un element marcant al patrimoniului nostru natural. Avem aici, încă, o îngemănare armonioasă a cadrului natural cu factorul antropic, într-un peisaj mirific.

Dar tot acest echilibru va dispărea, zona va fi mutilată dacă, în loc de cursul Jiului și lunca acestuia, vom avea imense lacuri de acumulare.

Proiectul ”AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului Vădeni” a fost aprobat prin Decretul nr. 20 din 1989, nu trebuia să mai auzim de el după 1989. Dar lucrările ceaușiste au continuat la Turcinești până în 1993, iar la Curțișoara și Valea Sadului îmi spun localnicii că aruncarea de bani publici pe lucrările ilegale a continuat până-n 2012!

Vedem în reportajul marca ”România te Iubesc” că un securist a fost director la Garda de Mediu, așa că nu ne mai mirăm.

Mi se pare culmea aberației ca la 30 de ani dupa Revoluție să trebuiască să ne chinuim să oprim o crimă aprobată prin decretul lui Ceaușescu. Toate decretele ceaușiste trebuiau aborgate imediat după Revoluție, toate aceste proiecte criminale trebuiau stopate imediat. Faptul că nu au fost oprite nici atunci, nici acum, este o dovadă clară că țara încă este condusă de tovarăși.

Pe Jiul Submontan nu este vorba de manipulări cu ”microhidrocentrale” și debite ecologice, ci de baraje chiar pe cursul râului, cu lacuri de acumulare. Deci este vorba de distrugere completă a cursului râului și al luncii, pe față, fără teatru ieftin. Și mai grav este că distrugerea completă este pe corpul de apă ”Jiu confl. Jiu de Est-Acum. Vădeni” (RORW7.1_B14), care include și tot sectorul de râu din parcul național, situat imediat amonte. Distrugerea corpului de apă în aval afectează grav și porțiunea din amonte, un râu este ca un organism viu. Deci proiectul afecteză parcul național, fiind ilegal și din acest punct de vedere.

În cazul hidrocentralelor de pe Nera, APM Caraș-Severin a recunoscut că este nevoie de avizul tuturor parcurilor de pe Nera, chiar dacă unul dintre parcuri este la o distanță de cca. 100 de kilometri de hidrocentrale. Avem și hotărârea Curții de Justiție a UE în cauza C‑142/16, care spune că și un proiect situat la 600 de kilometri de aria protejată afectată este ilegal. Dar, în certificatul de urbanism recent emis, nr. 50/11.09.2019, Consiliul Județean Gorj nu prevede obligativitatea avizului Administrației Parcului Național Defileul Jiului.

În același reportaj marca România te Iubesc, amintit mai sus, vedem că și președintele Consiliului Județean Gorj este un infractor, așa că, din nou, nu avem de ce să ne mirăm.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Hidroelectrica este forțată să distrugă și Jiul Submontan

  1. JK

    Trimiteți-le o întrebare referitoare la subiectul acesta candidaților la președinție și șefilor partidelor politice. Nu cred că e greu – au birouri de presă, adrese etc. Îl puteți întreba pe tov. Tăriceanu de ce vrea listarea Hidroelectrica la bursă. Pentru că dac-o listează și re-intră la guvernare, vor putea declara investiția de interes național în CSAT și-atunci puteți scrie aici articole până la adânci bătrâneți!
    Călinoiu a uitat câteva puncte de laudă ale județului: Gorjul subvenționează demografic Timișoara, cartierul roșu din Hamburg și face parte dintr-o uniune de liber schimb cu Sicilia (nu cu toată, ci doar cu cea mai onorabilă parte a ei).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *