Romania Curată

Hai în Acceleratorul de implicare civică pentru tineri!

UPDATE: Am prelungit înscrierile până pe 9 mai, orele 23:59! Hai cu noi în #CivicAcc!

Ai între 15 și 26 de ani? Locuiești, înveți sau provii dintr-o comună, un oraș sau un municipiu cu sub 50.000 de locuitori? Atunci nu mai sta pe gânduri și hai în Acceleratorul de implicare civică pentru tineri – CivicAcc!

Ce este Acceleratorul de implicare civică pentru tineri? O inițiativă a Societății Academice din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, de transformare a 24 de tineri cu vârste între 15 și 26 de ani în lideri civici ai comunității lor. 

Ești nemulțumit de cum își fac treaba autoritățile locale sau vrei să promovezi o inițiativă de a schimba în bine comunitatea? Atunci locul tău este alături de noi! Tu vei aplica la CivicAcc. cu o problemă pe care vrei să o rezolvi în localitatea ta de intervenție, iar noi te vom ajuta cu formare inițială și continuă, mentorat, coaching și instrumentele necesare pentru ca tu să schimbi în bine comunitatea.

Ca să te poți înscrie în CivicAcc, trebuie:

 • … să ai cel puțin 15 și cel mult 26 de ani la data de 1 iulie 2021;
 • … ca inițiativa ta să se desfășoare în mediul rural sau în urbanul mic (localitatea de intervenție să fie o comună, un oraș sau municipiu cu sub 50.000 de locuitori);
 • … să provii din localitatea de intervenție sau să locuiești/studiezi acolo.

Sunt invitați să aplice atât tinerii care locuiesc și studiază în comune, orașe sau municipii cu sub 50.000 de locuitori, cât și cei care provin de acolo, dar acum se află în urbanul mare la muncă sau studii, cât timp își propun să schimbe în bine comunitatea din care provin.

Ce îți va oferi Acceleratorul de implicare civică pentru tineri?

 • formare inițială (sesiuni online de formare și un training fizic de 7 zile, care va avea loc la munte la finalul lunii iulie) pe teme precum: valori și leadership, bună guvernare, advocacy, community building, promovare în social media, blogging cetățenesc etc.
 • șapte luni de coaching și mentorat 1 la 1 (iulie 2021-ianuarie 2021) cu un mentor de implicare civică, care te va sprijini să rezolvi problema cu care aplici în proiect și să devii un tânăr lider al comunității tale;
 • o întâlnire de 4 zile la București (în luna octombrie), unde: 
  • vei participa la o dezbatere cu parlamentarii, în cadrul unei vizite de studiu la Parlament; 
  • vei participa la o simulare de 2 zile a activității unui Consiliu Local; 
  • vei avea parte de un workshop de public-speaking și susținut evenimente de informare;
 • networking și șansa de a participa la evenimente de dialog cu demnitari, lideri ai societății civile, antreprenori și diplomați, pe teme diverse precum: sustenabilitate, dezvoltare durabilă, responsabilitate socială, educație pentru secolul XXI etc;
 • instrumentele necesare și tot suportul de care ai nevoie pentru a rezolva o problemă din localitatea de intervenție.

Ce vei face în cadrul CivicAcc? Ca participant în Acceleratorul de implicare civică pentru tineri:

 • vei participa la ședințe de Consiliu Local și vei duce problema ta în fața aleșilor;
 • vei trimite cereri și petiții către autoritățile responsabile de rezolvarea problemei selectate și te vei întâlni cu reprezentanții acestora;
 • vei coaliza oameni și organizații în jurul soluției tale și vei organiza consultări publice și dezbateri;
 • îți vei face cunoscută povestea, campania și angajamentul civic;
 • dacă ai talent la scris, vei avea posibilitatea de a scrie articole remunerate pentru România Curată; 
 • vei multiplica cele învățate în Accelerator în cadrul unei sesiuni locale despre importanța participării civice.

…iar lista poate continua cu alte activități relevante pentru tine, comunitatea ta și problema pe care îți propui să o rezolvi.

CivicAcc. nu este doar un proiect, ci reprezintă cea mai cool comunitate de tineri implicați civic. Vom crește împreună, vom experiemnta acea educație civică pe bune, nepredată în școală, și vom schimba lucrurile în bine la firul ierbii. Te încurajăm să aplici chiar dacă nu ai experiență în voluntariat sau proiecte de activism civic.

Ce zici? Vrei să mișcăm împreună comunitatea? Dacă da, nu mai sta pe gânduri! Completează formularul de mai jos până vineri, 30 aprilie. Pentru orice nelămuriri sau întrebări, scrie-ne la adresa alexandru.manda@sar.org.ro.

Acceleratorul de implicare civică pentru tineri este un proiect derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, și beneficiază de o finanțare în valoare de 99.990 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Acest material nu reprezintă în mod oficial poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Hai în Acceleratorul de implicare civică pentru tineri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *