Cristian Ghingheș

Guvernul a dinamitat ieri Consiliul Economic și Social

Ieri, la propunerea formulată în luna iunie de ministrul Lia Olguța Vasilescu al Muncii și Justiției Sociale, înregistrată la cabinetul prim-ministrului într-un mod foarte curios abia pe 8 octombrie 2018, Viorica Dăncilă a semnat o decizie prin care de pe o zi pe alta schimbă nu mai puțin de 13 dintre cei 15 membri ai societății civile asociative din Consiliul Economic și Social (CES), structură vitală în procesul legislativ deoarece avizele emise de aceasta sunt obligatorii asupra actelor normative inițiate de Guvern sau a propunerilor legislative inițiate de membrii Parlamentului României.

Conform legii, Consiliul Economic și Social (CES) este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate stabilite prin prezenta lege, fiind instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

Am subliniat conceptul de autonomie pentru a înțelege mai bine motivele pentru care Decizia 273 de ieri a premierului Viorica Dăncilă este uluitor de greșită, practic desființând procesul imparțial de consultare a societății civile numind 13 reprezentanți în locul celor care, conform legii, aveau mandat până în decembrie 2019 și care își desfășurau activitatea fără întârzieri sau alte probleme. Că de multe ori nu erau comozi coaliției aflate la guvernare prin pozițiile și mai ales avizele lor, asta e partea a doua, însă acesta trebuie să fie apanajul societății civile: să controleze actul de conducere, de guvernare, de legiferare.

Dacă au fost identificate cazuri în care anumiți membri au militat pentru diverse interese private (că au ajuns la urechile noastre și astfel de chestiuni), e grav și ar trebui să vorbim punctual despre aceste situații, nicidecum să vină prim-ministrul și să schimbe 85% dintre reprezentanții structurilor asociative din CES pe motive strict politice, la mijlocul mandatului actualului plen, fără vreo selecție a noilor membri.

Mai mult, Decizia 273/11.08.2018 a șefului Guvernului nu are temei legal. Contrasemnat de noul secretar al Guvernului Toni Greblă, documentul menționează articolul 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, însă această prevedere face referire numai la dreptul prim-ministrului de a emite decizii în îndeplinirea atribuțiilor. Totuși, mandatele membrilor CES, conform Legii 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, sunt de 4 ani.

Consiliul Economic și Social: înainte și după ordinul de ieri

Before After
1. Laura Popescu Asociația Municipiilor din România Laura Popescu Asociația Municipiilor din România
2. Daniela Vișoianu Communication for Community Carmen-Luminița Rotaru ArtEd
3. Loredana Urzică Uniunea Studenților din România Vlad-Valentin Dediu Uniunea Națională a Studenților din România
4. Gheorghe Chioaru OMENIA Carmen-Luminița Rotaru ArtEd
5. Mircea Ciocan ROMAVIS Traian Stanciu Asociația RENINCO România
6. Florin Valeriu Sălăjeanu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – ASSOC Daniela-Doina Bololoi Asociația Help Autism
7. Mihai Dragoș Consiliul Tineretului din România Ghiorghi Filip Asociația Totul pentru Tine
8. Anca Andreea Popa Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului Anca Andreea Popa Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului
9. Păun Ana-Cătălina Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – ANPCPPSR Ștefan-Bogdan Anicescu Asociația Națională a Surzilor din România
10. Radu Nicosevici Academia de Advocacy Tudorel Tupiluși Asociația Nevăzătorilor din România
11. Dana Cavaleru HR Club Elena-Cătălina Surcel Asociația Telefonul Copilului
12. Ion Anghel Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR Marian Pădure Fundația Cartea Călătoare Focșani
13. Bogdan Simion Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC Dragoș-Ioan Poparad Asociația Tandem
14. Sevastița Grigorescu Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM Dorica Dan Alianța Națională pentru Boli Rare România
15. Gelu Duminică Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună Iulian-Costel Paraschiv Asociația Partida Romilor „Pro-Europa”

foto: Gov.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Guvernul a dinamitat ieri Consiliul Economic și Social

 1. Vladimir Dumitru

  Un exemplu flagrant din categoria dăncilismului: „REDUCEM DEMOCRAȚIA”!
  Nu se poate contesta la CCR?

  Reply
 2. Catalin

  VITA incaltat5a ce este!! „Reprezentantii societatii civile” si-i numeste SOCIETATEA CIVILA, NU guvernul! Guvernul sa-si numeasca reprezentantii LUI, nu pe ai altora!

  Reply
  • Dumitru

   Pe principiul „cine zice ala este”, vita incaltata sunteti Dvs. BTW, ca probabil sunteti cu „statul de drept”. Legea spune ca reprezentantii ONG-urilor sunt „prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”. Poate Dancila o putea juca mai finut, insa este cat se poate de legal ce a facut. Si reactia Dvs. ma face sa cred ca a facut bine.

   Reply
   • CMC

    Insultele sunt specifice USR-ului. Se insulta si intre ei.

    Si eu ma intreb cat de cinstit or fi fost numiti primii?
    Ca in Romania nici o numire nu mi se pare cinstita. Eventual poate ce incearca Toader la DIICOT si DNA.

    PS Daca nu e o greseala mi se pare ciudat sa apara doi reprezentanti de la ArtEd. Indiferent ce ONG e asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *