Cristian Ghingheș

Gunoiul sub preș: autorizația ISU de securitate la incendiu nu mai este necesară la acreditarea școlilor

Pentru că actorul public e leneș, dar ma ales pentru actorul privat din educație s-a victimizat, a pus presiune, a plâns frumos, a finanțat coaliții și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a pune totul în cârca statului, nonsensul a învins: nu mai e nevoie de autorizația ISU de securitate la incendiu când o școală sau o grădiniță trebuie să fie autorizată și acreditată.

După ce președintele a promulgat-o, astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență 23/2019 care a modificat Legea Educației, dar cu două alineate surpriză:

 • în evaluarea capacității instituționale, criteriul „bază materială” nu cuprinde autorizația de securitate la incendiu;
 • autoritățile administrației publice locale, respectiv proprietarii imobilelor în care se desfășoară activități de învățământ au obligația să asigure condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației sanitare de funcționare și autorizația de securitate la incendiu.

Amendamentele au fost făcute de către întreaga Comisie pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, iar legea a fost adoptată cu 86 voturi pentru, 0 împotrivă și 2 abțineri (George Dircă de la USR și Popa Ion de la PNL).

Scurt pe doi, legea asta ne spune că certificarea siguranței la incendiu nu mai este criteriu în evaluarea calității unităților de învățământ preuniversitar, deci ARACIP nu se va mai uita la asta. Întrebarea mea e cine o va face?

În cazul celor publice, autoritățile locale, care se plâng de lipsa fondurilor în acest sens și de faptul că au de făcut prea multe modificări la baza materială pentru a căpăta autorizarea și implicit pentru a deveni sigure pentru copii și pentru cadrele didactice?

Sau inspectoratele școlare județene, care, așa cum am arătat în raportul nostru alternativ privind starea învățământului lansat astă-vară, în anumite județe ne-au transmis că nu e treaba lor să monitorizeze existența autorizațiilor sanitare și de securitate le incendiu?

Sau asociațiile de părinți, preocupate majoritar mai mult de colectarea fondului școlii?

În asociațiile de elevi chiar îmi pun speranța, de asta le și ajut de fiecare dată când îmi cer ajutorul, dar încă sunt puține. Iar de la CNE, în ciuda faptului că sunt oameni faini și curajoși acolo, n-am prea multe speranțe când iar îi văd alunecând pe panta prieteniei oarbe cu ministerul care până la urmă i-a înființat. Am mai văzut filmul ăsta.

ARACIP-ul chiar era un filtru bun. Știu că această instituție de control este ținta numărul 1 în prezent, poate că anumite discuții sunt justificate, însă nu și cele ce țin de birocrație. Pentru că toată birocrația aia cerută de ARACIP e prevăzută în legi și acte normative ale Ministerului Educației, iar personalul ARACIP le aplică.

Însă siguranța copiilor nu poate fi încadrată pur și simplu la capitolul birocrație și ștearsă din lege doar pentru că unora de prin administrația publica locală le este lene să își facă treaba pentru care sunt plătiți sau, mai ales, pentru că privații sunt preocupați cum să „fure” (a se citi „să preia”) profesorii de la stat în loc să facă și să trimită documentațiile pentru ISU la timp.

Dacă băgăm problema sub preș, asta nu înseamnă că am rezolvat-o. Mai devreme sau mai târziu, ne vom întreba cum de școala X, care are ABC probleme ce au dus la acel incident (să sperăm și să ne rugăm că nu vom vorbi de o tragedie), funcționează bine-mersi. Uite de asta: că dăm legi doar ca să ne abatem de la regula inițială.

Școala 124 din București, neautorizată ISU, arzând -din fericire- în toiul nopții (foto via ISU București-Ilfov)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Gunoiul sub preș: autorizația ISU de securitate la incendiu nu mai este necesară la acreditarea școlilor

 1. emil

  Primarii in cardasie cu pompierii si dezvoltatorii obliga populatia sa arda de vie atat la privat cat si la stat.

  Reply
 2. Lavi

  „mai ales, pentru că privații sunt preocupați cum să „fure” (a se citi „să preia”) profesorii de la stat în loc să facă și să trimită documentațiile pentru ISU la timp.”
  Va rog sa dati exemple de astfel de practici! Altfel, consider ca faceti acuzatii nefondate.
  Apropos! Scoala, despre care ati vorbit in articol, este privata?
  Multumesc!

  Reply
 3. emil

  @Lavi 27, o reabilitare sau constructie noua de obiective fara aviz ISU respectiv proiect de securitate la incendiu – constructie din materiale inflamabile – creste profitul dezvoltatorilor si constructorilor de 10-15 ori, adica investesc un leu si le raman cu 15. Din aceste motive pompierii domnului Arafat obliga privatul si statul sa accepte reabilitarile cu avize ISU de nesecuritate la incendii si propagarea incendiilor sub preetextul ca legea romaneasca nu-i mai obliga sa elaboreze documentatia tehnica de securitate la incendiu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *