Cristian Ghingheș

Greenpeace: grevele și sărăcirea zonelor miniere vor continua. Există soluții, dar statul român le ignoră!

În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniază faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier și energetic pe bază de cărbune salarii și condiții de muncă decente.

Cărbunele va fi curând istorie, declinul său a fost anunțat încă din anii 60’ peste tot în lume, iar numeroase state europene deja prioritizează și folosesc mai ales energie obținută din surse regenerabile (soare, vânt). Pur și simplu cărbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului și cu efecte dezastruoase asupra sănătății populației, fără a mai menționa și costurile adiționale aferente.

“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziție către noi oportunități de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele și protestele vor continua. Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autoritățile locale și centrale, mediul economic, sindicatele, comunitățile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur își vor pierde locul de muncă, mediul și noi toți, pentru că respirăm aer toxic.”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România.

Cum răspundem acestor provocări? Cum pot fi închise treptat termocentrale și minele atât de poluante, fără să fie afectate comunitățile locale? Răspunsul Greeanpeace: tranziția justă. Ce este aceasta și cum se poate face, aflați în filmulețul de mai jos.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Greenpeace: grevele și sărăcirea zonelor miniere vor continua. Există soluții, dar statul român le ignoră!

 1. H2SO4

  Filmulețul probează o foarte slabă părere a Greenpeace despre inteligența noastră. A fost cumva făcut de filiala Greenpeace din Utopia? Îmi și închipui minerii din Petroșani convertiți în supraveghetori de eoliene, cu capul căzut pe masă, lângă sticla de suc de guava, trimițând felicitări online guvernului.
  Succes, Greenpeace, cât timp bate vântul și nu intră soarele în nori! Noaptea, ca și prostia, nu pot fi eradicate.

  Reply
 2. ionas

  Mineritul carbunelui va muri deoarece este nefiresc de mult subventionat .
  Deja mineritul in Valea Jiului este in moarte clinica – poate cel mult 2 mine care produc cu cele mai mici suventii vor mai ramine in operare in urmatorii 10 ani.
  Restul minelor din Valea Jiului vor fi inchise definitiv in 2-4 ani.
  Zona Vaii Jiului are insa o infrastructura decenta adaptabila pentru noi activitati economice iar oamenii ( mult diferiti de cei din anii 1990) realizeaza ca trebuie sa se schimbe. Nu este o rezistenta la schimbare cit dezamagirea ca viteza cu care se produce schimbarea este mica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *