Cristian Ghingheș

Dacă e gratuitate la transportul public pentru elevii din București, să fie pentru toți!

Conform primului proiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de miercuri, 12 decembrie, toți elevii din învățământul preuniversitar obligatoriu ar urma să circule gratuit cu mijloacele de transport public de călători ale operatorilor ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a municipiului București. Propunerea este susținută atât de Consiliul Municipal al Elevilor (CME) București, cât și de Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI).

Totuși, dacă proiectul va fi aprobat în forma inițială, de facilitate vor putea beneficia doar elevii din clasele I-X întrucât primul articol restrânge aria de aplicare la elevii din învățământul obligatoriu. Pe această cale, Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) a emis astăzi oficial un comunicat de presă în care solicită primarului general al Capitalei și consilierilor generali să susțină un amendament în urma căruia transportul în comun să fie gratuit pentru toți elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu.

Comunicatul AEBI:

Considerăm că adoptarea hotărârii în forma actuală i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a și ar reprezenta o încălcare a principiuui echității, enunțat la art. 3 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și invocat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre. Pentru identitate de rațiune, menționăm că în celelalte unități administrativ-teritoriale din țară care aplică această măsură facilitatea este acordată pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, nu doar pentru cei din clasele I-X.

Deși Constituția României consacrează la art. 32, alin. (4) principiul fundamental al gratuității învățământului de stat, părinții elevilor care folosesc atât metroul cât și transportul public local pentru a ajunge la școală plătesc anual 720 lei. Făcând un exercițiu de imaginație, diferența între costurile de transport pentru un elev din municipiul București și alocația pe care acesta o primește este de 264 de lei pe an. De aceea, după ce am achitat abonamentele, rămânem cu 264 lei care ar trebui să fie suficienți pentru mâncare, îmbrăcăminte, cărți, caiete etc. Acordarea gratuității pentru elevii la transportul local în comun ar însemnă un beneficiu de 25 de lei/lună în activul patrimonial al acestora prin scutirea unor costuri necesare pentru a ajunge la școală. În acest sens, solicităm tuturor consilierilor generali să susțină adoptarea proiectului de hotărâre împreună cu amendamentul mai sus amintit.

Totodată, în susținerea amendamentului propus facem precizarea că acordarea acestei facilități și pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a ar putea reprezenta un argument în plus pentru ca aceștia să continue cursurile și după finalizarea celor zece clase obligatorii. Considerăm că acest subiect trebuie să reprezinte un real interes în ochii decidenților locali, mai ales în contextul recentului raport al Băncii Mondiale, care arată că în cazul României orice an în plus de școală față de învățământul obligatoriu aduce o creștere a venitului personal cu 11,4%. Astfel, efortul financiar al municipalității se va întoarce pe termen lung.

Mă bucur că Primăria Generală a Municipiului București a identificat o problema esențială care blochează ca învățământul să fie gratuit pentru elevi și, chiar mai mult, că a reușit să vină cu o soluție, și anume transportul în comun gratuit pentru elevi. Oricât de mult îmbrățișez această soluție, consider că este important că transportul să fie gratuit pentru toți elevii, nu doar pentru cei care sunt în învățământul obligatoriu. Asociația Elevilor din București și Ilfov s-a îngrijit de această problemă încă dinainte de înființare. Personal, am coordonat în vara anului acesta redactarea și diseminarea unui chestionar privind importanța gratuității la transportul local în comun, chestionarul fiind completat de mai bine de 11.000 de elevi bucureșteni, iar răspunsurile au fost transmise decidenților locali. – a declarat Anne-Marie-Bianca Arcidiacono, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov (AEBI)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Dacă e gratuitate la transportul public pentru elevii din București, să fie pentru toți!

 1. cercetasii

  de ce doar pentru elevii BUCURESTENI?
  de ce nu pentru toti elevii din Romania?
  devine extrem, dar extrem de frustrant pentru restul cotribuabililor din aceasta tara seria de facilitati de care se bucura bucurestenii (vezi voucerele si multe alte reduceri samd) si in timp, duce la ura impotriva lor.
  din Transilvania, cu drag!

  Reply
 2. Ghita Bizonu'

  Nu draga nu.

  Numai elevii din învățământul obligatoriu. pentru ca ei sunt obligati.
  Voi, ceilalati daca nu aveti bani mergeti si munciti! Ca nu suntem in comunism (fiecaruia dupa nevoi , de la fiecare dupa posibilitati) !

  Si asa [poate o sa imvavati si voi diferenta dintre un ajutor si un drept.

  Si copii invatamant gratuit nu inseamna ca parintiiu vostri nu trebue sa va dea bani de tramvai cidoar ca nu seperceptaxe la scoala …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *