Adrian Popescu

Frenezia hidrocentralelor a provocat un uriaş dezastru ecologic. În loc de râuri avem ţevi

Tragedia de mediu provocată de proiectele micro-hidro a fost tratată pe larg în emisiunea PRO TV România, te iubesc!

Proiectele de hidrocentrale se înmulţesc pe râurile mari din România. Asta deşi, oricum, pe aceleaşi cursuri, de ani de zile, sunt amenajate zeci de multe alte microhidrocentrale.

Nicio autoritate din România nu calculează efectul cumulativ al acestor investiţii de stat sau private, nimeni nu evaluează cu adevărat ce se întâmplă dacă bagi în aceleaşi zone râuri şi afluenţi, şi pârâuri, prin conducte, pe mulţi kilometri. Efectele le vom resimţi în timp spun specialiştii, când va fi prea târziu. Altfel, investitorii prinşi că seacă albiile râurilor nu dau înapoi: contesta amenzile şi se judecă la tribunal, cu inspectorii care i-au sancţionat.

E o frenezie care a început în urmă cu mai bine de 10 ani, pe când apele de la noi au fost practic puse pe tavă, atât unor investitori privaţi, cât şi celor de la Hidroelectrica, pentru a fi exploatate cât de mult se poate. Nu a mai contat nici regimul unor zone protejate, nici legislaţia privind protecţia mediului. Fie că este vorba de microhidrocentrale, sau de centrale mai mari, gestionarii Apelor, cei de la Apele Romane, au permis cu prea multă uşurinţă, că zeci de râuri şi pâraie să ajungă trase prin ţeavă. Este poate cea mai mare distrugere a mediului, în munţii României, la fel de gravă ca defrişările masive, sau depozitele de gunoi în mijlocul naturii.

Nu la fel se întâmplă în România înainte de 89: Ceauşescu a cerut planificare şi s-a bazat pe specialişti, ingineri care nu au îndrăznit să treacă apele de munte prin conducte. Cercetătorul Cristian Stoiculescu e astăzi pensionar, şi nu poate să conceapă de ce statul român, prin instituţiile sale, distruge un patrimoniu naţional pentru care ne invidiază un întreg mapamond.

Şi biologul Călin Dejeu susţine că în cazul amenajărilor de pe râuri, statul a acţionat de fiecare dată ca un călău: în goană după strângerea de fonduri, şefii din Direcţiile Regionale Apele Romane au închiriat haotic albiile râurilor şi au permis ca debite prea mari, să ajungă în tubulatura săpată şi îngropată pe lângă firul apelor. E posibil cât timp investitorii îşi comandă şi plătesc studii care să arate că răul tras prin conducte nu pune în pericol fauna şi flora.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Frenezia hidrocentralelor a provocat un uriaş dezastru ecologic. În loc de râuri avem ţevi

 1. Radu Stefanescu

  O atitudine cel puțin ciudata, anacronica si neecologista. Directiva UE privind energia si directiva privind eficienta energetica de 40% conduc la instalarea de centrale hidro peste tot unde este posibil in Europa. Energia hidro este cea mai ieftină și mai puțin poluanta, nu va mai luati dupa articole scrise la comanda lui MBS in ”National Geografic”.

  Sigur ca se formateaza mediul. Orașele, agricultura, autostraăzile, porturile, fabricile – toata activitatea umana schimba mediul. O atitudine de genul ”au bagat raiul pe o teava” este teribilista si falsă. De obicei conducta de aductiune, asa se numeste, nu teava, preia doar o parte a debitelor, pe rau curgand in continuare debitul de sevitute, doar pe o porțiune redusă, apoi tot debitul este redat pe albia naturala. Sunt multe hidrocentrale pe firul apei, ca la Portile de Fier, care nu ”baga apa pe teava”. Hidrocentralele nu consuma apa! Energia trebuie produsă, depinde cat polueaza, pe total. Energia hidro polueaza cel mai putin, este singura care produce energie la rece, nu ocupă spații mari, poate destnate agriculturii, ca eolienele și nu produce ”gunoaie” imposibil de reciclat, ca celulele solare. Despre biogaz, centrale Diesel și termocentale nu mai vorbesc, sunt cele mai poluante forme de a produce energia. Sigur, după bombele atomice cu efect intarziat, centralele atomoelectrice.

  In loc sa luati exemplul celor de la Greenpeace, pe care ii sprijin si sunt de acord cu ei, am semnat petitia lor de lupta impotrica centralelor nucleare, au platit cu puscaria si cu o amenda uriasa, dar nu se lasa, bravo lor, domniile voastre va inversunati pe subiectul hidro. Inteleg dupa fotografiile publicate in Neuer Weg ca este vorba doar de interesele unora, cinci persoane am numărat, care vor să se dea cu caiacele pe Jiu. Foarte bine, eu cred ca este loc si pentru hidrocentrale si pentru sport si pescuit! Tot activitați umane. Pescuitul o fi ecologic???

  Atacul IN GENERAL contra producerii de energie hidro nu cred ca este o atitudine corectă și ecologică, ba din contra!

  Reply
  • Kross

   Dar energia de la central nucleara care se va produce in Ungaria nu va trebui sa aiba piata? Hidrocentralele sant poluante si tot ce ne poate face sa crestem.Noi nu avem voie sa facem nimic in aceasta tara.

   Reply
  • Menumorut

   Propaganda aceasta primitiva impotriva energiei atomice nu mai tine. Amenajarile hidroenergetice au ucis incomparabil mai multi oameni decat energia atomica (vezi Banqiao sau Vajont), si oricum la Cernavoda nu bate tsunami si nu-s rusi beti la butoane. Plus ca un reactor nuclear salveaza 1000 de rauri.
   Greenpeace sustine distrugerea Parcului National Defileul Jiului?? Ce-am mai ras!
   https://www.facebook.com/greenpeace.ro/posts/10155964221559194
   Cum este sa comentezi la un reportaj pe care nici nu l-ai vazut? Debitul de servitute de pe raul din Fagaras era invizibil si intangibil?

   Reply
   • U.I.X.

    Ai idee cam câte miliarde cheltuie guvernul Japoniei pentru a repara (incomplet oricât ar face) urmările dezastrului de la Fukushima? Riscul ca la Cernavodă să ajungă ruși beți la butoane nu este chiar zero. Rușii văd lucrurile cam în negru: Cernobâl, Cernavodă etc.
    Nici o formă de energie nu e verde, deocamdată (cu excepția lemnelor și altor surse similare).
    Cifra aia cu 1000 de râuri salvate de un reactor de unde ai luat-o? De pe Facebook?

    Reply
    • CO

     Deci, NU, inainte pe acolo NU era vreun Paradis pentru OAMENI. Daca va aduceti aminte la Facere traiau intr-un fel de GRADINA, intitial, care difera fundamental de naturi virgine, spatii salbatice inobilate ca fiind virgine=neatinse si milenare! O fi fost Paradisul partial al tzintzarilor, bacteriilor, rimelor sau poate urshilor – avand in vedere Zona TEMPERATA in care se afla.

     Reply
 2. U.I.X.

  S-o anunțe cineva și pe doamna Mungiu-Pippidi că tehnocrata Palmer mințea de înghețau apele. Deși crescută într-o respectabilă familie de înalt ofițer de securitate, ca și cealaltă tehnocrată, Prună – o altă lăudată de dna Mungiu-Pippidi.

  Reply
 3. ionascu

  _hidrocentralele reprezinta cea mai ecologica forma in care poate fi podusa energia electricaplus pararea de inundatii prin stocarea debitelor mari de apa si pentru irigattii si consum industril sicasnic

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *