Mihaela Parghel

Fostul Spital Dermato din Centrul Istoric al Brașovului, salvat de la demolare până la alegeri. Apoi?

Directia Judeţeană de Cultură (DJC) Braşov a amânat cu cel puţin o lună decizia privind demolarea Spitalului de Boli Dermato-Venerice, considerat de unii arhitecţi, primul spital public din oraş (vezi aici povestea clădirii din Centrul Vechi al Braşovului). Unitatea medicală, care se află în zona veche a Braşovului, la confluenţa a doua ansambluri arhitecturale din Lista Monumentelor Istorice, a fost vândută de Consiliul Judeţean (CJ) Braşov în 2012, unui investitor privat care a propus demolarea spitalului pentru a construi în loc un complex hotelier de anvergură,.

Deocamdată, pentru a evita reacții publice în campania electorală (mai ales că există şi o petiţie a braşovenilor, care cer transparenţă în proiectul imobiliar despre care deocamdată nu se ştie mare lucru) directorul DJC Braşov, Gheorghe Mitran, a anunţat că orice discuţie pe tema viitorului proiect imobiliar vor fi reluate după alegeri.

Specialistii DJC amână astfel o decizie privind demolarea. De altfel, dosarul privind demolarea ar fi trebuit analizat în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din luna octombrie, dar ședința a fost anulată. „Fac acum demersuri pentru a-l introduce în agenda ședinței din luna noiembrie. Atunci vrem să-i chemăm pe beneficiari și pe proiectanți, pentru a ne prezenta toate detaliile legate de demolare, însă nu se va lua o decizie finală. Va fi doar o analiză”, a afirmat Mitran.

În momentul de față, documentația supusă avizării DJC vizează doar demolarea, din câte spune Mitran. „Ce se va construi în loc, face obiectul unui alt dosar pentru care va trebui obținut un alt aviz. Dosarul va cuprinde proiectul tehnic și specificații privind volumetria”, a mai spus Mitran, fără a da alte detalii. Vechiul studiu de oportunitate al PUZ-ului, aprobat în toamna anului trecut de Consiliul Local a fost şi el revocat deocamdată.

Reprezentanţii Primăriei Braşov au confirmat că, la solicitarea proprietarului, s-a eliberat un  certificat de urbanism pentru demolarea imobilului. Însă până la emiterea autorizaţiei, avizul DJC este hotărâtor, având în vedere amplasarea imobilului.

Păreri împărţite despre viitorul proiect imobiliar din zona istorică

Aflat între ansamblurile istorice Cetatea Brașovului și Șcheii Brașovului, proiectul complexului hotelier ce urmează a fi construit în locul fostul Spital de Dermato-Venerice de pe Șirul Gheorghe Dima, stârnește discuții între brașoveni. În acest moment, pentru demolarea fostului spital există doar certificatul de urbanism eliberat de Primăria Brașov, la solicitarea proprietarului..
Dosarul a fost depus și la Agenția pentru Protecția Mediului, care l-a respins, pentru că lipseau avizele de la DJC Brașov. De cealaltă parte, specialiștii DJC Brașov analizează şi PUZ-ul aferent acestui obiectiv, iar Prefectura Brașov cere Ordinului Arhitecților din România să emită un punct de vedere privind acest proiect.

Informațiile despre viitorul proiect imobiliar sunt puține, iar părerile privind demolarea și construirea complexului hotelier de lux sunt împărțite.

– De o parte sunt cei care spun că imobilul ar fi putut fi mai bine întreținut și în loc să fie construit un hotel, vechea clădire ar fi putut reabilitată și transformată într-un muzeu, poate chiar unul de artă, având în vedere că Muzeul de Artă Braşov funcționează în prezent într-un spațiu mic ce face şi obiectul unei cereri de retrocedre. De asemenea, cei care se opun demolării spun că în acest imobil ar fi funcționat primul spital public din oraș, iar acest lucru ar trebui documentat, astfel încât clădirea să poată fi inclusă în Lista Monumentelor Istorice. O mare teamă a susținătorilor este şi aceea că „dosarul Dermato” poate constitui un precedent. La câtiva pași distanţă de această unitate se află Spitalul de Oncologie, şi el în paragină, pe care Consiliul Judeţean vrea, de asemenea, să îl scoată la vânzare. Iar scenariul ar fi putea fi identic cu cel descris la Dermato.

– De cealaltă parte, susținătorii noului proiect spun că spitalul de Boli Dermato-Venerice nu are valoare istorică și nu este reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii. Chiar și șeful DJC consideră că demolarea este cea mai bună soluție, el invocând două studii prezentate de beneficiar, din care reiese că structura de rezistență este grav afectată, iar cladirea este infestată bacteorologic.

Clădire din sec. al XIX-lea

Spitalui Dermato a fost vândut de CJ Braşov, în 2012, către compania israeliană Stero Holding, pentru 1,8 milioane euro. Imobilul este format din 3 corpuri de clădire cu teren, având în total 5.291de metri pătraţi construiţi şi curte. Două dintre corpuri au regim de înălţime S+P+E, fiind şi cele care au găzduit spitalul propriu-zis până în 2007. Această parte a clădirii a fost construită în 1897 şi a suportat ultimele reparaţii capitale în 1981. Al treilea corp de clădire,ocupând o suprafaţă de 631 mp, a găzduit Facultatea de Medicină (săli de practică). Clădirea a fost construită în 1937 şi a fost reparată capital ultima dată, tot în 1981.

dermato1


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *