Ionuț Dorobanțu

Fostul eurodeputat Adrian Severin, acuzat şi de complicitate la spălare de bani în dosarul de fraudă cu fonduri europene. Sechestru și pe salariu

Fostul eurodeputat Adrian Severin, acuzat şi de complicitate la spălare de bani în dosarul de fraudă cu fonduri europene. Sechestru pe conturile lui Severin. ‘Nu mai am cu ce plăti întreţinerea, chiria’.

DNA a început urmarirea penală pentru complicitate la spălare de bani faţă de fostul europarlamentar Adrian Severin. Ieri, procurorul Radu Cazacu de la DNA i-a pus sub învinuire pentru spălare de bani pe 2 asistenţi ai fostului eurodeputat, Florin Abraham, actual director stiinţific al Institutului social democrat Ovidiu Şincai şi Anne Jugănaru, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Procurorii îl acuză pe fostul europarlamentar că, între martie 2007 – noiembrie 2010, a decontat ilegal peste 580 de mii de lei de la Parlamentul european. Severin ar fi decontat aceşti bani pentru studii fictive. Potrivit DNA, Severin Adrian a încheiat, în nume propriu sau ca reprezentant al grupului politic al social-democraţilor din PE, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme pentru realizarea unor studii. Potrivit procurorului, singurele activităţi înregistrate de aceste firme au fost cele în relaţia cu Adrian Severin şi cu grupul politic al social-democraţilor din care eurodeputatul făcea parte. Ulterior, firmele nu au mai avut activitate şi acum figurează ca radiate din Registrul Comerţului.

„Suspectul Adrian Severin cu intenţie şi în conivenţă cu suspecţii Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin şi o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului“, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii susţin că plăţile făcute nu au avut la bază tranzacţii reale, iar Severin şi asistenţii săi au disimulat decontările fictive pretinzând că plătesc servicii de pregătire a unor angajaţi la fundaţia Institutul social-democrat Ovidiu Şincai. Persoanele trecute în acte drept angajaţi nu ar fi fost în realitate salariaţi ai fundaţiei, plăţile s-ar fi facturat după ce salariaţii şi-au încheiat raporturile de muncă. iar numerele de ordine ale contractelor încheiate ar fi consecutive.

Sechestru pe conturi. Severin s-a plâns că nu mai are bani să işi plătească chiria pentru apartamentul de la RAPPS.

„Astăzi s-a extins în sensul că, de data asta, nu sunt autor, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pentru aceste studii au făcut alte contracte cu alţii, nu cu mine, şi că prin aceste contracte s-ar fi dorit să se spele banii veniţi de la mine. Eu nu înţeleg. Nu eu am plătit banii, nu eu încheiam contractele, ci asistenţii mei. Culmea este că mi-au pus sechestru şi pe conturile de salarii. Voi contesta, pentru că eu nu am venituri de sute de milioane. Toate veniturile mele sunt din activităţi profesionale şi în special din salarii. La ora actuală, venitul meu însumat este de aproximativ de o mie şi ceva de euro, salariul de profesor. Dacă o să-mi blocheze conturile, nu mai am cu ce să plătesc întreţinere, chirie”, a declarat Adrian Severin jurnaliştilor veniţi la DNA.

Adrian Severin locuieşte într-un apartament RAPPS de aproape 200 de metri pătraţi pentru care plăteşte o chirie de aproape 800 de euro. Apartamentul se află lângă Arcul de Triumf şi i-a fost repartizat în perioada în care Severin a fost ministru de externe.

Fostul eurodeputat PSD este judecat deja la Înalta Curte pentru luare de mită. El a fost filmat de jurnaliştii britanici când cerea bani ca să voteze anumite legi in Parlamentul European. Jurnaliştii de la Sunday Times s-au dat drept lobby-şti şi i-au oferit lui Severin 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European sau votării împotriva altor amendamente. Adrian Severin le-a pretins jurnaliştilor undercover 12.000 de euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, aşa cum doreau jurnaliştii deghizaţi în lobby-şti.

Alţi 3 eurodeputaţi, un austriac, spaniol şi sloven au căzut în plasa jurnaliştilor britanici. Austriacul şi slovenul şi-au dat demisia imediat, sepre deosebire de Adrian Severin şi europarlamentarul spaniol. Severin şi-a dat demisia doar din PSD, nu şi din PE. El si-a dus mandatul până la final în 2014. Anul trecut, fostul eurodeputat austriac Ernst Strasser a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Procesul lui Severin trenează din 2013 la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. El este judecat la secret în cameră de Consiliu de magistratul Ştefan Pistol, cel care l-a achitat în două dosare penale pe un alt fost europarlamentar, Gigi Becali.

Asistenţii săi, Florin Abraham este nepotul avocatului Pavel Abraham, fost general de poliţie şi şef al Poliţei Capitalei. Florin Abraham face parte şi din Colegiul de conducere al CNSAS. Anne Marie Rose Jugănaru este urmarită penal în acelaşi dosar pentru fraudă cu fonduri europene înca din 2012. Aceasta nu a împiedicat-o ca în 2013 să fie numită secretar de stat la Ministerului Mediului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *