Ionuț Dorobanțu

Fost baron PDL judecat pentru finanţarea ilegală a echipei Poli Timişoara. Și Gheorghe Chivorchian a fost trimis în judecată

Procurorii de la DNA Timiş l-au trimis în judecată pe Constantin Ostaficiuc, fostul preşedinte al CJ Timiş şi pe Ioan Petrişor Nădăştean, secretar al judeţului, pentru abuz în serviciu. Alţi funcţionari publici au fost deferiţi Justiţiei pentru complicitate. Directorul executiv al clubului de fotbal Poli Timiş din acea perioadă, antrenorul Gheorghe Chivorchian, actual secretar general al FRF şi alte două persoane din conducerea clubului banăţean sunt acuzaţi de complicitate la abuz şi fals în înscrisuri.

I-a dat peste 2 milioane de euro lui Iancu de Hunedoara

Între 2008-2011, şeful CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, ar fi dispus ilegal plata a aproape 10 milioane de lei, adică peste 2,2 milioane de euro, către Politehnica Timişoara, clubul de fotbal deţinut de Marian Iancu, zis „Iancu de Hunedoara“ în buletinele cu ştiri sportive.

Procurorii: e ilegal!

Procurorii spun că, potrivit legii, nu pot fi finanţate din bugetul public cluburi sportive private al căror scop este obţinerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, aşadar Poli Timisoara nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă.

Poli avea datorii la stat

Mai mult, banii s-ar fi dat în condiţiile în care Poli Timişoara avea datorii de aproape 1 milion de lei reprezentând chirii neachitate pentru stadionul Dan Păltinişanu şi alte restanţe şi se judecă cu CJ Timiş în 3 procese în instanţă.

Chivorchian nu a plătit jucătorii

Potrivit procurorilor, directorul executiv al Poli Timişoara Gheorghe Chivorchian a prezentat  documente false din care rezultă că sumele de bani acordate de CJ Timiş au fost folosite pentru achitarea salariilor jucătorilor.

„Un număr de 15 persoane – Bucur Gheorghe, Karamyan Artavazd, Karamyan Arman, Parks Winston, Stancu Stelian, Nibombe Dare, Bonfim Eder, Ionescu Claudiu, Maxim Florin, Balan Catalin, Rus Adrian, Blaj Mircea Adrian, Cristescu Marius, Moraru Ovidiu, Preda Puiu- din cele 26 înscrise în tabel – nu se regăsesc printre persoanele cărora le-au fost virate sume de bani, deşi sunt înscrise în tabelul justificativ, iar pentru celelalte 11 persoane sumele sunt mult inferioare celor înscrise în tabelul justificativ”, se arată în rechizitoriul DNA.

Bani de la stat ca să plătească datorii către stat

În realitate, banii dati de Ostaficiuc de la CJ Timiş au fost folosiţi în alte scopuri, inclusiv pentru plata datoriilor către CJ Timiş: plăţi de penalităţi şi chirii, plăţi prin executare silită către Fisc.

Procurorii au pus sechestru pe averea lui Ostaficiuc şi a celorlalţi funcţionari publici. Dosarul a fost trimis la Tribunalului Timiş.

„Iancu de Hundeoara“, aflat în puşcărie

Fostul patron al Poli Timişoara este acum în detenţie după ce a fost condamnat la 12 ani în dosarul Rafo Oneşti şi la 14 ani în dosarul Carom, alături de Ovidiu Tender.

Alţi baroni acuzaţi de finanţarea ilegală a cluburilor sportive

Nu este primul caz de finanţare ilegală a cluburilor sportive. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru acuzaţii similare şi pe fostul baron PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pe fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu şi pe Sebi Ghiţă, deputat şi finanţator al echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

Pozitia FRF faţă trimiterea în judecată a secretarului general. Federaţia de fotbal a emis un comunicat de presă:

„Federația Română de Fotbal a luat la cunostință decizia DNA Timiș de a schimba calitatea domnului Chivorchian din cea de martor în cea de «pus sub acuzare». Fiind un caz care se referă la o activitate anterioară, făra legătură cu Federația Română de Fotbal, nu am avut informații despre aceste proceduri pînă în acest moment. Înțelegem că este vorba despre o anchetă în desfășurare și nu despre o sentință. Vom urmări cazul, ne vom informa constant în privința derulării acestuia și așteptăm hotărârea instituțiilor competente”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *