Romania Curată

Final de campanie extrem de dur în Moldova, cu o gafă a lui Băsescu care ar putea să-i creeze probleme candidatei Maia Sandu

În circa 48 de ore vom afla cine va conduce destinele Republicii Moldova, dar mai ales care va fi direcția spre care vor merge românii de peste Prut. Sondajele indică un avantaj de aproximativ 10 procente pentru socialistul prorus Igor Dodon, dar sondajele nu includ și opțiunile numeroasei diaspore basarabene, care în primul tur a votat majoritar pentru Maia Sandu. În aceste condiții, europenii privesc cu îngrijorare o eventuală victorie a lui Dodon, despre care o analiză a Financial Times consideră că ar consolida influenţa Rusiei în Europa de Est, pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici şi antisistem pe întregul continent. Times.

Cei doi combatanți s-au întâlnit joi seara într-o ultimă dezbatere televizată, dedicată problemelor economice și găzduită de televiziunea de stat, Moldova 1. Candidatul socialiștilor și-a mai temperat tonul atacurilor la adresa contracandidatei sale, fără însă a renunța cu totul la grosolăniile sexiste – i-a spus contracandidatei sale că a fost sfătuit s-o invite la film după dezbatere, o aluzie mai mult decât transparentă la faptul că Maia Sandu este necăsătorită.

Dodon a început prin reiterarea implicării Maiei Sandu în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, a acordului acesteia pentru trecerea la datoria publică a pierderilor cauzate astfel băncilor și a participării acesteia la guvernările care ar fi dus la scăderea nivelului de trai. Candidata PAS a respins orice implicare a sa în furtul miliardului și a arătat că Dodon se află într-o relație de prietenie și de parteneriat  în afaceri cu Ilan Șor și Plahotniuc. „Vedeți că domnul Dodon nu are ce să-mi reproșeze mie personal și tot vorbește despre politicieni care au fost de-a lungul vremii la putere”, a spus candidata PAS. Igor Dodon promite că va abroga legea prin care miliardul furat a fost trecut la datorie publică, însă contracandidata sa a arătat că nu intră în atribuțiile prezidențiale să facă așa ceva. Socialistul a replicat spunând că, dacă va fi nevoie, va convoca un referendum.

Dincolo de acuzațiile reciproce, principala teză a socialistului a fost capacitatea sa de a redeschide piața rusă pentru exporturile moldovene, în timp ce Maia Sandu s-a manifestat ca o susținătoare a unei apropieri tot mai mari de spațiul european. Cu toate acestea, ambii candidați au susținut și îmbunătățirea relației cu cealaltă parte. Dodon susține însă că, în urma acordului cu UE, piața locală ar fi fost invadată de produse europene, ceea ce este de natură să distrugă industria moldovenească, în timp ce Maia Sandu spune că, dimpotrivă, conectarea la economia europeană va contribui la o creștere a eficienței și calității în industria din Republica Moldova.

Interesant a fost și felul în care Dodon a încercat să se adreseze electoratului Maiei Sandu. El a repetat promisiunea că va desființa bacalaureatul, în încercarea de a-i întoarce contra candidatei PAS pe tinerii care nu au reușit să promoveze acest examen după introducerea camerelor de supraveghere. Maia Sandu a replicat că, prin eliminarea corupției de la examenul de maturitate, familiile tinerilor au fost scutite de cheltuielile foarte mari cu șpăgile pentru comisiile de bacalaureat.

Și relația cu Ucraina a fost subiect de dispută între cei doi, Maia Sandu acuzându-l că este pe cale să devină persona non grata în țara vecină, din cauza declarațiilor lui Dodon, potrivit căruia Crimeea aparține Federației Ruse. Dodon, la rândul său, a replicat spunând că cei care au fost deranjați de considerațiile sale privind peninsula anexată de Rusia ar fi cei care au declanșat Maidanul.

Mult mai interesant este însă ce s-a întâmplat dincolo de dezbatere. Preluând o afirmație a fostului președinte al României, Traian Băsescu, Dodon a scris, pe blogul său: „Acesta e scopul adevărat și camuflat al Maiei Sandu, care a jurat credință intereselor României. Băsescu a declarat că Maia i-a promis Victoriei Nuland că va face Unirea cu România. Iar Plahotniuc i-a promis Victoriei Nuland că o va face pe Maia Sandu președinte. Aici lucrurile devin deosebit de serioase. Suntem în pericol real de a pierde statalitatea în 2018. Suntem în pericol ca Maia Sandu să provoace izbucnirea unui război civil pe teritoriul țării noastre”. Maia Sandu a dezmințit toate aceste acuzații și a arătat că a fost vorba despre o eroare a lui Traian Băsescu, recent devenit și cetățean moldovean, care a confundat-o cu deputata Ana Guțu.

Rămâne de văzut dacă atacurile lui Dodon privind intenția Maiei Sandu de a periclita „statalitatea” Republicii Moldova îl vor ajuta sau nu să ajungă la cârma statului, pe care majoritatea comentatorilor se așteaptă să-l îndrepte spre Rusia. Sau dacă voturile din diaspora vor fi suficiente pentru a o propulsa la președinție pe proeuropeana Maia Sandu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Final de campanie extrem de dur în Moldova, cu o gafă a lui Băsescu care ar putea să-i creeze probleme candidatei Maia Sandu

 1. Gyuri

  La marinar niciodata nu ii tace gura acesta are diaree verbala.Huooooooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 2. octavian căpățină

  Să mă înșel? Păi nu-i Băsescu omul rușilor?
  Nu băsescu lua șpagă de la Alumină Slatina??????
  Nu băsescu a adus mineri la București în 13/14 iunie 1990???
  Nu băsescu a vândut toată industria metalurgică rușilor?????
  Ar fi bine să mă înșel! Dar e foarte, foarte puțin probabil!

  Reply
 3. Barbu Brailoiu

  Maia Sandu e îngropată de mult… în ne-dorința majorității populare de a se apropia de România și de Occident. Ei vor doar vize, ca să călătorească „dincolo” și să-ți extindă bișnița începută în talciocurile sordide ale Iașiului.
  Restul e…. nu tăcere, ci joc politicianist și subiect de presă

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *