Cristian Ghingheș

Președintele federației asociațiilor de părinți: „Avem nevoie de educație sexuală în școli”

Într-o postare pe Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), organizație membră a alianței noastre pentru Școli Curate, a afirmat că educația sexuală în școli este necesară, subliniind că România este fruntașă în ceea ce privește nașterile în rândul mamelor adolescente:

Având in vedere reticența părinților de a comunica cu propriii copii si faptul că mai bine obții o informație diseminată de către un profesionist, si nu obținută de pe un motor de căutare, repet, DA, avem nevoie de această educație.

Opționalul „Educație pentru Sănatate” trebuie revizuit, astfel încât să fie ales de către părinți, în toate unitățile de învățământ. Avem date statistice care spun că avem prea multe copile care nasc la o vârstă fragedă (11-14 ani). Avem nevoie să-i informăm (pe elevi), dar trebuie să avem o mare atenție la cine predă aceste notiuni si, bineînțeles, modul în care sunt prezentate în functie de ciclul de învățământ (primar si gimnazial). S-au încercat, de-a lungul anilor, colaborări cu tot felul de ONG-uri, care, prin modul în care au transmis informația, au abuzat emoțional copiii.

Totuși, Iulian Cristache atrage atenția că educația pentru sănătate nu ar trebui să facă parte din trunchiul comun, dar să existe o mai mare libertate pentru alegerea curricumulului la decizia școlii (CDS):

Ar fi prea mult o ora pe săptămână numai pentru această disciplina. Se fac presiuni, binevenite, să avem si educație juridică și financiară, de aceea spun că toate aceste informații trebuie să intre pe CDS, iar părintii să fie informati corespunzator. Din păcate, CDS a devenit instrumentul directorilor pentru a completa normele didactice ale profesorilor din scoala respectiva. Poate într-un final, domnii directori consideră că învățământul trebuie să fie centrat pe elev, nu pe profesor.

Susținem cele spuse de președintele FNAP-IP atât în ceea ce privește educația sexuală în școli, cât și în chestiunea curricumulului la decizia școlii. O libertate mai mare de decizie în rândul comunităților locale și școlare în alegerea anumitor materii studiate, pe lângă de cele din trunchiul comun, este necesară.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Președintele federației asociațiilor de părinți: „Avem nevoie de educație sexuală în școli”

 1. CMC

  Toti vor sa ia ore pe seama materiilor de baza.
  Nu erau orele de dirigentie pentru asa ceva?
  Nu e normal ca orele de religie sa se tina sambata sau duminica, la biserica?

  Reply
 2. Bouriaud Laura

  Sunt foarte multe lucruri de spus pe aceasta tema, de obicei „pentru”. Ma bucur insa ca ati amintit faptul ca s-a ajuns ca, in numele necesitatii de a „educa sexual” un numar foarte mic de copii/adolescente (sunt oare cifre disponibile? se cunoaste profilul lor socio-demografic?) sa fie informati toti copiii (toti ceilalti care sunt inca niste copii) despre ce trebuie sa faca atunci cand se vor apuca de facut sex (daca nu s-au apucat inca, asa, ca sa nu ramana in urma cumva). Am ca marturie reactia colegilor din clasa copilului meu cand un anumit profesor, a carui orientare sexuala nu ne intereseaza, le-a vorbit denigrator despre practici sexuale barbat-femeie – au fost socati. Intrebarea lor: dar de ce ne vorbesc noua despre lucrurile acestea, noi nu suntem nici macar elevi de liceu?
  Oare adolescentele vulnerabile vin la scoala? Nu ar fi mai bine sa educam in aceasta problema mai intai persoanele care raspund de asistenta sociala, sau psihologul scolii, sau chiar parintii? Credeti ca scoala si un profesor strain, care practica zicerea in public, pot intradevar ajuta un copil dezorientat care are nevoie de sprijin psihologic, nu de lecții? Eu cred ca obiectivul afisat (cat mai putine mame minore) este doar un pretex, si instrumentul propus (manual) este si neadecvat, si cu riscuri.

  Reply
 3. Dumitru

  Pe cine reprezinta „Federația Naționala a Asociațiilor de Părinți” ? In tara unde traiesc eu acum sunt alegeri, bazate pe platforme, sunt site-uri web, stii in mare ce reprezentativitate au cetatenii care vorbesc in numele unui ONG ca asta. Am cautat pe web „Federația Naționala a Asociațiilor de Părinți” si am gasit o pagina facebook din 2016 cu 271 de abonati si 255 de like-uri, si cu link spre un sit web inexistent… Pana n-am mai multe date, consider ca articolul asta este astroturfing. Poate ma insel, astept mai multe informatii…

  Reply
 4. Dumitru

  De ce nu se revine la „Ministerul instructiei publice”, cu obiectiv bine circumscris ? Deja instructia (adica invatatura) nu prea ne iese, de ce sa vrei sa faci si educatie ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *