Ionuț Dorobanțu

Fără număr! Încă un milion de euro din contracte de asistenţă juridică pentru senatorul Dănuţ Şova

Casele de avocatură controlate de senatorul PSD Dan Şova, aflat acum în arest, au încheiat contracte de asistenţă juridică de aproape un milion de euro cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei. Un raport al Curţii de Conturi din 2011 arată că firma lui Şova a consiliat juridic ALPAB la tariful de 100 de euro pe oră pentru ca Administraţia să cumpere jardiniere de 3.800 de euro bucata. Potrivit Curţii, contractul de consiliere juridică pentru programul “Capitala creşte verde” a fost atribuit casei de avocatură a lui Şova prin încredinţare directă.

Primăria Capitalei şi ALPAB au răspuns unei solicitări de presă şi au comunicat lista contractelor de asistenţă juridică încheiate de ALPAB în ultimele două mandate ale primarului suspendat Sorin Oprescu.

Lista contractelor pe ani

2008:

 • un singur contract în valoare de 10.000 lei încheiat de ALPAB cu cabinetul de avocatură Maria Magdalena Ştefan

2009:

 • 36 de contracte în valoare de 347.797,88 lei din care:
 • un singur contract de 1000 de lei cu cabinetul de avocatură Maria Magdalena Ştefan
 • 35 de contracte în valoare de 346.797,88 lei cu Societatea civilă de avocaţi Şova şi Asociaţii

2010:

 • 6 contracte în valoare de 1.656.310,36 lei:
 • 5 de contracte de 312.162,04 lei cu Societatea civilă de avocaţi Şova şi Asociaţii
 • 1 contract de 1.344.148,32 lei cu Societatea civilă de avocaţi Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii

2011:

 • 1 contract de 1.586.387,47 lei cu Societatea civilă de avocaţi Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii

2012:

 • 1 contract de 718.668,82 lei cu Societatea civilă de avocaţi Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii

2014:

 • 2 contracte în valoare de 130.408,31 lei din care:
 • 1 contract de 62.912,50 lei cu Cabinetul de avocatură Camelia Rădoi
 • 1 contract de 67.495,81 lei cu Cabinetul de avocatură Ion Dascălu

2015:

 • 1 contract de 53.586,60 lei cu Cabinetul de avocatură Ion Dascălu

În total, casele de avocatură Şova şi Asociaţii şi Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii au încasat de la ALPAB 4.308.164,53 de lei, adica aproape 1 milion de euro.

Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii este controlată de Şova

Casa de avocatură Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii este fosta casă de avocatură Şova şi Asociaţii din care senatorul PSD s-a auto-suspendat temporar, însă tot el este cel care controlează firma. Simona Ciurcu, o apropiată a lui Şova, este office manager la Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii.

Într-unul dintre cele 3 dosare penale ale lui Şova, senatorul PSD este arestat şi acuzat că a primit mită 100.000 de euro în tranşe lunare de 5.000 de euro ca să ajute cabinetul de avocatură Voinescu să încheie contracte de asistenţă juridică cu CET Govora.

Avocaţii Veronica şi Teodor Voinescu l-au denunţat pe Dan Şova şi au povestit la DNA cum ajungea mita la senatorul PSD. Potrivit declaraţiei avocatului Voinescu, după ce primea banii de la CET Govora, scotea banii din bancă în lei, echivalent a 5.000 de euro, şi îi schimba în valută. O suna pe Simona Ciurcu şi se întâlnea cu ea la sediul societăţii de avocaţi Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii, unde îi dădea cei 5.000 de euro. Când Ciurcu nu era la serviciu, avocatul lăsa banii la secretară.

Asistenţă juridică de la Şova, deşi ALPAB avea consilieri juridici. ALPAB a făcut pubic şi numărul angajaţilor de la Biroul juridic. În 2008 au fost 3 consilieri juridici, între 2009 şi 2012erau 2 consilieri şi din 2013, doar unul.

Şova este specializat pe contracte de asistenţă juridică cu statul. Senatorul PSD este judecat alături de fostul premier Victor Ponta pentru că ar fi pus mâna ilegal pe contracte de asistenţă juridică cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari în valoare de aproape 1 milion de euro (la cursul de schimb de la data încheierii contractelor). Din aceşti bani, Şova i-ar fi dat şi lui Ponta un comision de aproape 60 de mii de euro, mascat sub forma unui contract fictiv dintre cabinetul lui Ponta şi casa de avocatură a lui Şova.

Contract ALPAB cu Şova, considerat suspect de Curtea de Conturi. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2011, despre care puteţi citi mai multe aicicasa de avocatură a lui Şova a consiliat juridic ALPAB pentru programul “Capitala creşte verde”. Administraţia a cumpărat jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro şi chioşcuri de aproape 40.000 de euro. Firma lui Şova încasa 100 de euro pe oră. Potrivit raportului Curţii de Conturi, ALPAB a atribuit firmei lui Dan Şova contractul de consiliere juridică pentru programul “Capitala creşte verde” prin încredinţare directă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Fără număr! Încă un milion de euro din contracte de asistenţă juridică pentru senatorul Dănuţ Şova

 1. bogdan

  Totusi, nu inteleg doua lucruri:

  1. De ce are nevoie primaria capitalei de asistenta juridica pentru a cumpara jardiniere, cosuri de gunoi si chioscuri? Nu mai zic ca au departament juridic si nu ar trebui sa aiba nevoie de terti, dar, totusi, e vorba de cumparat niste lucruri obisnuite, da-o-n mama ei de treaba.

  2. De ce costa chestiile alea atat? Jardinierele sunt din clestar? Chioscuri de 40.000 de euro? Cu banii astia iti faci o casa. Sau mai multe, depinde ce materiale folosesti si cum construiesti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *