Dollores Benezic

Familia se întemeiază pe șpaga de 100 de euro la starea civilă

Dacă vă întrebați cât mai e darul la nuntă, calculați-l să acopere și șpaga pe care tinerii trebuie s-o dea la primărie, ca să se poată cununa în ziua nunții.
Am fost recent la cununia unui nepot. Da, am intrat în etapa aia în care deși nu-mi plac nunțile, e musai să merg pentru că ăștia mici din familie, care se încăpățânează să urmeze tradiția, trebuie încurajați. A fost oricum un prilej amuzant de petrecut ceva timp cu babele familiei (mame, mătuși, soacre și cumetre), de bârfă mămoasă la adresa pițiponcilor noștri și de flirt inocent cu barmanul, care făcea un Aperol spritz bun, dar avea un respect aproape religios și pentru vinul de țară adus de socrul mare.

Dar nu despre nuntă voiam să vă povestesc, ci despre cununia civilă, care a avut loc la Casa de căsătorii a sectorului 3. Nu intrasem până acum în Casa Eliad (foto) așa că eram curioasă cum e pe interior. Vestea bună e că și pe interior arată bine, ca și pe afară (deși a început deja să se cam coșcovească pe la streșini). Vestea proastă e că oamenii care lucrează acolo arată rău. Tot pe interior.

Primăria sectorului 3 a introdus în primăvara asta o metodă modernă de programare a căsătoriilor pe site. Cu două luni înainte te poți programa online, dacă vrei să fii sigur că prinzi un interval orar bun fix în ziua în care ai dat arvună la cârciumă și i-ai chemat și pe invitați să-ți fie martori.Programarea online nu te scutește, totuși de drumul cu actele la primărie, acte ce trebuie depuse de ambii parteneri împreună, cu 14 zile înainte de data cununiei. Am aflat asta de pe site-ul primăriei, unde la acest moment de exemplu nu există vreun loc liber de însurat vinerea sau sâmbăta, până după 1 iulie. Teoretic.

Nepotul, băiat tânăr altfel, nu a știut că trebuie să se programeze cu două luni înainte, așa că a luat de bun doar ce zice la lege: cu 14 zile înainte mă duc să depun actele pentru că certificatul prenupțial nu e valabil decât maxim 15 zile. Și așa a făcut.

Când s-au dus amândoi de mână la starea civilă, funcționara care le-a preluat actele a văzut că le au pe toate, le-a primit, dar le-a spus că de vreme ce nu și-au făcut o programare online nu are cum să-i cunune în sâmbăta în care voiau ei. Și nici în vreunul din week-end-urile următoare. Dar să se ducă ei la „șefa” și să vorbească cu ea.

Aia le-a zis și ea că nu se poate, dar le-a dat numărul ei să o mai sune a doua zi că poate, poate. Nu e clar ce se putea întâmpla de pe o zi pe alta și nu s-a putut rezolva pe loc, dar asta pe tineri i-a pus clar în gardă că trebuie să facă ceva că altfel nu vor apuca să spună da când își propuseseră. Știți cum e când ești în săptămâna oarbă… A doua zi au sunat-o, iar ea s-a prefăcut că uitase de ei. Așa că le-a zis să mai treacă pe acolo a doua zi să vadă ce se poate face.

La a doua vizită la starea civilă, funcționara a început să le spună că nu sunt locuri, că trebuia să se programeze online, că de aia domnul primar Negoiță a inventat programarea online, pentru transparență, eficiență, bla, bla. Dinspre mireasă lucrurile s-au văzut cam așa:

Mirele zice că s-a interesat și el pe la prieteni când a văzut că femeia de la starea civilă face fițe și a aflat că ăsta ar fi nivelul șpăgii pentru a obține o oră bună. Doar că la el problema nu mai era de oră ci de a avea sau nu o cununie, de vreme ce alternativa ar fi fost o cu totul altă zi sau chiar expirarea certificatului prenupțial. „Eram deja în criză de timp, așa că am dat, ce era să fac? E o mizerie, mai ales că nu îți cere șpaga direct, ci te pune în situația de a fi disperat, deși tu ai respectat legea și te-ai dus când trebuia cu actele la primărie”.

Dar mizeria nu s-a oprit aici. Continuarea pe dollo.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Familia se întemeiază pe șpaga de 100 de euro la starea civilă

 1. Ross

  Ciubuc & șpaga la Bukuresh? Și cu ce-ați vrea să meargă „șefa” în iulie la Paralia Katherini și fii-su la Vama Veche să înjure conducerea de turkish delight a acestei țări? Cu banii din salariu?
  Șpaga este o cale spre libertate, mai ales dacă nu tragi pe nas lecturi fine și #rezist-uri care să te țină high în ideea că poți schimba ce nu-ți place și că estul se poate transforma în vest prin „atitudine”.

  Șpaga is a meme:
  „A meme is an idea, behavior, or style that spreads from person to person within a culture—often with the aim of conveying a particular phenomenon, theme, or meaning represented by the meme. A meme acts as a unit for carrying cultural ideas, symbols, or practices, that can be transmitted from one mind to another through writing, speech, gestures, rituals, or other imitable phenomena with a mimicked theme. Supporters of the concept regard memes as cultural analogues to genes in that they self-replicate, mutate, and respond to selective pressures.”

  Reply
 2. Dumitru

  Spaga e nasoala, de acord. Insa cand vine cineva si imi spune ca „nu a știut că trebuie să se programeze cu două luni înainte” cu toate ca site-ul exista, imi vine greu sa cred. De fapt, ceea ce descrie articolul e un sistem cu doua viteze : cei care respecta regulile nu dau spaga. Insa daca nu le-ai respectat si-ti da mana, poti sa obtii ce vrei si altfel, pe piata neagra. Interesant ar fi sa stim daca cineva care deja isi luase rezervare fara spaga a fost dat afara de pe lista, sau daca pur si simplu au compresat un pic ceremoniile ca sa intre si cea cu spaga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *