Mihai Goțiu

FACTUAL: Câte minciuni a putut debita lobby-stul Schweighofer, la Digi 24, în mai puțin de un minut, încercând să nege amploarea tăierilor ilegale de păduri din România

În urmă cu puține zile, președintele Asociației Prolemn, Cătălin Tobescu, cunoscut lobby-ist al Schweighofer Holzindustrie (HS Timber Group, mai nou) și al altor companii din domeniu, a negat, într-o emisiune la Digi 24, amploarea tăierilor ilegale de păduri din România. Mai exact, Tobescu a declarat ba că informațiile din Inventarul Forestier Național (IFN), ciclul II, care arată o cantitate mai mult decât dublă de volum de lemn lipsă din păduri, decât volumul exploatat, oficial, cu acte, ba că nu ar exista aceste cifre, ba că nu ar fi asumate oficial, ba că ar exista și arată că volumul care s-ar putea tăia ar fi mult mai mare!

Jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, specializat pe tăierile ilegale de păduri, a analizat, pe blogul propriu, afirmațiile lui Tobescu pe această temă (negarea rezultatelor IFN), confruntându-le cu documente și informații publice, iar rezultatul nu lasă loc de dubii: domnul Tobescu ba minte, fără să clipească, ba manipulează, atunci când asta e mai în avantajul drujbiștilor decât negarea. Redăm mai jos, analiza lui Andrei Ciurcanu.

Documentele și sursele informațiile pe care se bazează analiza lui le puteți citi pe blogul jurnalistului (aici).

Declarație Cătălin Tobescu

„Cifra respectivă a fost preluată cumva, fără niciun fel de referință și dovezi, din presă.”

FALS

Volumul de 38 de milioane de metri cubi de lemn este o cifră care a fost prezentată prima dată în luna noiembrie 2018, la sediul din Calea Plevnei, chiar de către șeful IFN de atunci, Gheorghe Marin. Acesta a prezentat documente care arătau că lemnul dispărut anual este cu 20 de milioane mai mare decât cel raportat oficial de autorități ca fiind exploatat legal.

La vremea respectivă am publicat documentele ascunse de opinia publică. Documente la care au avut acces exclusiv oficialii din ministerul pădurilor. Este vorba despre pagini și tabele care arată realitatea îngrijorătoare la nivel național, pe regiuni, forme de proprietate, categorii de vârstă și diametre.

Imediat după ședința din noiembrie, câțiva oficiali din cadrul Ministerului Mediului au întocmit o notă referitoare la rezultatele Inventarului Forestier Național. Nota indică volumul de 38.6 milioane metri cubi identificați în ciclul I al IFN și neidentificați în Ciclul II. La finalul documentului au fost incluse și o serie de măsuri care să fie implementate pentru un control mai eficient al lemnului exploatat anual.

Declarație Cătălin Tobescu

„Aș reaminti că ministerul, în comunicări publice, a spus că aceasta cifră nu există ca rezultat al statisticii oficiale a statului Român.”

FALS

Ministerul Mediului a confirmat public existența acestei cifre și a confirmat existența acestui volum identificat în rezultatele IFN Ciclul II. De altfel și președintele României, Klaus Johannis, a susținut într-o conferință de presă din 5 decembrie 2019 că ministerul l-a informat despre rezultatele IFN.

Declarație Cătălin Tobescu

„Nu există în rezultatele Inventarului Forestier Național.”

FALS

Așa cum am arătat mai sus, chiar șeful IFN de la acea vreme, Gheorghe Marin, a prezentat oficialilor din Minister rezultatele eșantionărilor și a indicat volumul lipsă dintre cele două cicluri.

Mai mult decât atât, chiar Cătălin Tobescu a recunoscut existența acestui volum.

“Contează foarte mult raportul creștere păduri/ volum recoltat, ori știi foarte bine ca IFN-ul dă creștere 58 milioane și recoltă 38”, susținea acesta într-un schimb de email-uri din noiembrie 2018.

Este adevărat însă că pe site-ul oficial al IFN acest volum nu a fost publicat.

De altfel, chiar și într-o emisiune TVR, același Cătălin Tobescu susținea că rezultatele IFN Ciclul I indică un volum îngrijorător provenit din activitatea de tăieri ilegale.

Declarație Cătălin Tobescu

„Nu a fost niciodată folosită în raportările internaționale ale României. Și ceea ce este foarte cert ca rezultat al IFN este că suprafața pădurilor României crește și anual rămâne un volum nerecoltat de 26 de milioane de metri cubi.”

ADEVĂRAT

Ministerul nu a raportat niciodată acest volum, iar IFN arată o acumulare de lemn în pădurile din România și o creștere a volumului pe hectar.

Așa cum este adevărat faptul că nici până în ziua de azi Ministerul Mediului nu a clarificat rezultatele IFN și cifra lemnului dispărut între cele două cicluri.

A făcut-o însă o echipă de specialiști în silvicultură. Poate una dintre cele mai clare analize privind diferența între ce raportează statul român ca fiind exploatări anuale și care este cererea de lemn și ce volum dispare (estimativ) din pădurile noastre.

Concluzia:

„Diferența dintre recolta INS (19,2 milioane SILV3 brut pe picior) și IFN (38,6 milioane volumul arborelui recoltat) nu este de 20 milioane, ci este cuprinsă între 10,2 și 15 milioane. În acest interval se regăsește cel mai probabil cifra reală a tăierilor ilegale, dar și a lemnului nefiscalizat.”

Documentele și sursele informațiile pe care se bazează analiza lui le puteți citi pe blogul jurnalistului (aici).

Notă: Amploarea tăierilor ilegale de păduri din România e confirmată și de alte analize, pe care le-am mai prezentat, referitoare la volumul de lemn ar în țara noastră (mai mare decât volumul exploatat oficial, inclusiv pentru industrie), capacitatea de exploatare a firmelor atestate (aproape față de volumul exploatat cu acte) ori faptul că marile firme de procesare a lemnului s-au plâns, după adoptarea modificărilor anti-hoție la Codul Silvic și implementarea SUMAL 2.0 că ar avea nevoie de o creștere a volumului de lemn exploatat anual, chiar dacă acestea nu și-au crescut capacitatea de prelucrare, dimpotrivă, au anunțat, la începutul anului, că și-o reduc. Plafonarea prețului la lemn are ca efect o creștere tăierilor ilegale pentru asigurarea lemnului de foc, dar, de fapt, e o mutare a tăierilor ilegale care ajungeau în industrie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “FACTUAL: Câte minciuni a putut debita lobby-stul Schweighofer, la Digi 24, în mai puțin de un minut, încercând să nege amploarea tăierilor ilegale de păduri din România

  1. Ba'Banu

    Tobescu este platit de Schweinghoffer.
    Ministerul este corupt pina la virf.
    Unii silvicultori fură ca-n codru. Nu toti. Câteva mere stricate distrug imaginea intregului corp silvic.
    Politrucii pretind taxă de protecție.
    Primarii, popii și pădurarii sunt cei mai buni agenți electorali.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *