Daniel Befu

EXCLUSIV: Macro-şmecheriile patronilor microhidrocentralei de pe Râul Alb. Personaje obscure și o afacere aparent minoră îți oferă imaginea reală a României captive

Avizarea unei microhidrocentrale pe Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor și într-un sit Natura 2000, pe albia unuia dintre ultimele râuri virgine ale României și Europei a generat reacții naționale și internaționale de proporții (petiția intenațională a trecut de 110.000 semnături, cazul a fost relatat în The Guardian). Amenințările și atacurile asupra unor ecologiști și jurnaliști, care au culminat cu atacul brutal de pe 24 mai 2015, au iritat opinia publică din România. Sub presiunea opiniei publice, controalele diferitelor instituții publice, inclusiv Ministerul Mediului, au scos la iveală numeroase probleme privind avizarea proiectului. Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean Hunedoara anunța că a convins-o pe ministrul Mediului și a primit o notă în acest sens de la APM Hunedoara ca deciziile de suspendare a avizelor privind microhidrocentrala de pe Râul Alb să fie anulate! Orice om cu un minim bun-simț se poate întreba legitim: cum e posibil așa ceva? Răspunsul vi-l poate oferi ancheta de mai jos, care arată cât de conectați la structurile de putere sunt patronii afacerii, dar și modul lor de a acționa. Cu recomandarea de a vă pune la îndemână câteva felii de lămâie, vă rugăm să parcurgeți ancheta până la capăt. O afacere aparent minoră vă oferă imaginea reală a cât de gravă este situația din România și până la ce nivel merg diferitele combinații care au pus țara pe butuci. 

***

Nu se știe cum un cuplu de cetățeni ai micii localități Nădlac, județul Arad, Ana și Mihalache Bocea, a izbutit să dea drumul unui proiect  cu multe piedici, pe care numai cei mai vajnici deschizători de uși le pot duce la capăt (de pildă Ilie Sârbu, alias “tata socru”, a reușit în Munții Făgăraș). România Curată vă prezintă amănunte interesante din trecutul familiei Bocea, pentru a înțelege de unde le vine influența.

Ana Bocea e contabilă de meserie și a administrat una dintre afacerile unui milionar arădean pe perioada cât acesta a fost la pușcărie pentru evaziune fiscală, dar și înainte și după. Astfel, aceasta a fost, începând cu anul 2002, administrator al celor două benzinării din punctul de trecere al frontierei Nădlac, operate de Aral Energy SRL.

În 2006, proprietarul benzinăriilor, un milionar arădean pe nume Emil Siegmeth, a fost arestat și condamnat pentru o serie de infracțiuni economice, printre care evaziune fiscală și spălare de bani. Pe perioada cât milionarul a fost în arest, Ana Bocea a derulat o multitudine de operațiuni financiare obscure prin firma Aral Energy SRL.

Şarpele care îşi înghite coada

Bocea  a înființat câteva societăți în parteneriat cu asociați sau angajați ai patronului încarcerat, pe care a mutat activitatea și multe din activele societăților acestuia. Mai apoi, prin firmele unde era acționară, Ana Bocea a început să căpușeze benzinăriile patronului, cărora brusc firmele familiei ei le-au devenit furnizor pentru o paletă variată de produse, de la combustibil până la materie primă și produse de comercializat, conform expertizelor contabile ce stau la baza unui denunț în justiție făcut de Emil Siegmeth.

În 2007, Ana Bocea, administratoarea Aral Energy SRL, a cumpărat de la patronul ei benzinăriile Aral cu bani retrași fără drept tocmai din conturile Aral. Aceasta a scos din firmă 620.000 lei sub pretextul returnării către asociatul majoritar a unor sume cu care acesta creditase firma în trecut. Însă patronul nu i-a dat împuternicire să scoată banii din casierie și afirmă că nu a primit nici ‘un leu din sumele retrase de Bocea în numele lui. Conform expertizelor contabile extrajudiciare solicitate de patronul păgubit, în cursul lunii august 2007 din benzinăriile Aral au fost emise următoarele dispoziții de plasă către casierie:

În 13 august: 250.000 lei

În 14 august: 68.730 lei

În 15 august: 57.600 lei

În 16 august: 94.200 lei

În 17 august: 107.000 lei

În 18 august: 42.830 lei

În fix zile retragerii, sume identice până la ultimul leu cu cele retrase au fost virate din conturile firmei Speedy Driver SRL, aparținând cuplului Ana-Mihalache Bocea, în conturile Aral Energy SRL, ca avans pentru cumpărarea stațiilor. Iată cum arată situația viramentelelor avansului, conform concluziilor aceleiași expertize:

În 13 august 250.000 lei

În 14 august 68.730 lei

În 15 august 57.600 lei

În 16 august 94.200 lei

În 17 august 107.000 lei

În 20 august 42.830 lei

Ultima dintre tranzacții e unica excepție de la viramentul banilor în aceeași zi, explicația fiind că suma a fost scoasă din Aral Energy SRL sâmbăta și virată în prima zi lucrătoare pentru bănci, pe 20.08.2007.

Această similitudine a sumelor e un indiciu limpede că, de fapt, benzinăriile Aral au fost înstrăinate pe banii lor, după modelul șarpelui pus să își mănânce singur coada. Iar Ana Bocea și soțul ei au fost artizanii acestei inginerii.

Benzinăriile au fost vândute către Rompetrol. Soţii Bocea şi-au luat partea

În poveste, un rol l-a jucat și milionarul evazionist Emil Siegmeth, care a gândit împreună cu Ana Bocea vânzarea activelor propriei benzinării, pentru a evita executarea silită de către creditori. Însă benzinăriile, în loc să fie puse “la fereală” de executori, odată ajunse sub controlul familiei Bocea au fost vândute către Rompetrol, fără ca proprietarul lor inițial să știe. Ulterior Ana și Mihalache Bocea i-au ascuns fondatorului benzinăriei suma reală din înţelegerea cu Rompetrol, băgându-și în buzunar 10% din sumă.

Același lucru s-a întâmplat și cu alte business-uri importante ale milionarului evazionist Emil Siegmeth, ale căror activități au fost preluate de familia Bocea, începând cu casele de schimb valutar, până la afacerea cu piese auto.

Un control al ANAF din 2013 a concluzionat că în vânzarea bizară a benzinăriilor Aral către familia Bocea a fost păcălit și statul, nedeclarându-se tot TVA-ul aferent vânzării. Ulterior, ancheta ANAF referitoare la activitatea Anei Bocea a fost stopată, iar inspectorii au fost sancționați cu tăiere din salariu. De asemenea și o investigație deschisă de Poliția Economică Arad referitoare la activitățile Anei Bocea a fost trasă pe linie moartă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Mihalache Bocea: “Poți să influențezi”

În prezent, Ana Bocea a dat-o în judecată pe polițista care a instrumentat dosarul Aral, însă în paralel soțul Anei Bocea a intervenit pe lângă o angajată a patronului benzinăriilor ARAL, care este prietenă cu respectiva polițistă, încercând să oprească răscolirea trecutului “informal, prin negocieri”. Mihalache Bocea este fost ofițer, poliţist de frontieră. Cu toate acestea, în loc să lase ca dosarul soției instrumentat de Poliția Arad să-și aibă propriul parcurs, a apelat la prietena ofițerului de poliție care-i instrumenta cazul, cerându-i să-și traficheze influența pe lângă polițistă ca să oprească dosarul. Intervenția lui Bocea pentru a opri verificarea activității soției sale de către poliție a fost înregistrată pe telefonul mobil și predată autorităților, Bocea alegându-se cu plângere penală urmare a acestor presiuni pentru influențarea unui ofițer de poliție (AICI). Prezentăm un extras din dialog, pus la dispoziție de persoana pe lângă care Bocea a făcut intervenția:

Mihalache Bocea:  Cred că e o hărţuire, e o hărţuire așa care, cum să îți spun, oricum ne afectează. Nu pot să zic că nu ne afectează. Nu pot să zic că nu ne afectează și dacă vrea să se continue se continuă, dacă vrea să se oprească, se oprește, dar eu vreau să știu legat de persoana mea dacă voi vă mențineți atitudinea care o mențineți. Nu io, nu io, deci nu io, sunt alții care își fac treaba până la capăt.

Mihalache Bocea:  …Jocuri murdare asta am vrut să îți spun că nu-ți doresc, dar, dar nu am ce face. Trebuie să îmi apăr familia și nu am ce face. Trebuie să… pentru că până acum ne-am jucat, dar de acum nu ne mai jucăm.

Mihalache Bocea:  … Mariana, crede-mă că nu au rost răzbunările astea, crede-mă că nu le vreau și prea, prea… Mariana, îți știu înverșunearea ta… Nu vreau să am probleme. Adică nu vreau… Nu mai suport, nu îmi mai place, aș vrea să termin și mai depind acum și de tine, că ați luat-o așa păăă…, tu cu Bucureșteana (e vorba de Bucureștian Lorena, ofițer la IPJ Arad, în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – n.r.) și unde credeți că se va ajunge? Ce vreți să dovediți cu asta? Tu cu prietena ta. Până la urmă eu vorbesc cu tine.

Maria Iancu: Tu crezi că am influențat pe cineva ca voi să aveți probleme?

Mihalache Bocea:  … Da… Mariana, Mariana. Nu e păcat de, cum să spun, de noi, până la urmă. Și de voi, și de noi, nu e păcat să ne…

Mihalache Bocea:  … Eu sunt foarte curios cum îți dai ție răspunsuri la cum a ajuns dosarul Bocea la Bucureștean? Nu trebuie să îmi dai mie. Trebuie să-ți dai ție.

Maria Iancu: … Una este când ajunge sau… ce influență aș putea avea eu asupra cuiva?

Mihalache Bocea:  … Mariana, nimic nu e întâmplător.

Maria Iancu: … merci de cafea și…

Mihalache Bocea:  Înțeleg. Ăsta să fie ultimul răspuns? Sau mai îmi dai un răspuns? Sau nu, sau noi ai ce? Deci e ultimul răspuns? Nu ai nimic, nu ai văzut, nu ai auzit, n-ai..?

Maria Iancu: Nu, nu mă văd eu în putere ca să pot eu să fac ceva. Tu mă vezi pe mine ca un fel de cheiță, dar nu sunt. Din păcate.

Mihalache Bocea:  Poți să influențezi. Cum ai influențat anumite chestii, poți să le influențezi din nou, că ești acum la masă.

Maria Iancu: Ne auzim.

Mihalache Bocea:  Ne auzim mâine? … 

În prezent familia Bocea se judecă cu fostul patron, căruia i-a administrat afacerile până când activele și banii s-au evaporat, dar și cu experții contabili care au constatat neregulile din activitatea firmei cât a fost administrator, cu administratorul judiciar al firmei care a depus plângere împotriva ei după ce a constatat nereguli în activitatea anterioară a firmei, cât și cu  polițista care a anchetat-o. (AICI).

Relațiile familiei Bocea cu fostul șef al Gărzii Financiare Arad

În perioada iulie 2007 – februarie 2008, milionarul Emil Siegmeth era în penitenciar, iar Ana Bocea a emis facturi și a virat 22.000 lei în conturile firmei Data Management Consulting SRL. Firma e deținută de Dan Cancel, fostul șef al Gărzii Financiare Arad, căruia ministrul Ionel Blănculescu i-a cerut să-și dea demisia de onoare în 2004, urmare a acuzelor din presă în care se titra că în timp ce ocupa fotoliul de șef al Gărzii Financiare, ar fi primit un imobil și un automobil VW achiziționat de firma evazionistă BELSIRIM a lui Emil Siegmeth (AICIAICI și AICI).

În 2009, când PDL Arad avea influență la nivel național, partidul a încercat să-și impună o serie de oameni la București. Printre propuneri s-a numărat și numele lui Dan Cancel, care a fost propus pe funcția de consilier al prim-ministrului Emil Boc, propunere retrasă ulterior (AICI). Însă, în 2009, îl găsim pe Dan Cancel director coordonator adjunct al Oficiului Judeţean de Poștă Arad (OJP), iar în 2011 e deja director plin (AICI). Începând cu 2012, Oficiul Poștal Nădlac, aflat în subordinea OJP Arad, condus de Dan Cancel, apare ca plătind chirie pentru sediul poștei către persoana fizică Bocea Mihalache. Poșta Română rămâne chiriașa lui Bocea timp de cel puțin trei ani: 2012, 2013 și 2014, conform informațiilor publicate pe site-ul Poștei Române. În 2015, pe nevasta lui Dan Cancel o găsim director adjunct la APIA, în contextul în care în 2013 era doar asistent consilier la APIA, iar cu patru ani în urmă fusese consilier asistent la Primăria Arad, condusă de Gheorghe Falcă (PDL).

În septembrie 2006, Ana Bocea a fost prezentă în calitate de consilier local la ședința consiliului local Nădlac când s-a decis vânzarea unei suprafeţe de teren de la Primărie către Aral Energ SRL, firma pe care ea o administra. (AICI)

Urmare a activității sale ca administrator al ARAL, a fost concediată de fostul patron fără a fi descărcată de gestiune și a fost data în judecată (AICI).

Au beneficiat din plin de resursele statului, la Nădlac

Mihalache Bocea a lucrat începând cu anul 1998 ofițer la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. Ulterior, cuplul Ana-Mihalache și-a deschis un restaurant numit Green Grill, chiar în vechiul sediu al Poliției de Frontieră. Localul este gestionat prin Abi Automotion SRL, adică fix firma care construiește microhidrocentrala din Parcul Dinozaurilor. Nu se știe cum au reușit soții Bocea să intre în posesia spațiului unde a funcționat IGPF, dar știm că Mihalache Bocea a fost aproape 20 de ani ofițer în cadrul IGPF.

Ana Bocea a fost până în decembrie 2006 și consilier local în cadrul Consiliului Local al orășelului Nădlac din partea Partidului Forța Democrată din România, iar primar în perioada când ocea a fost consilier local era Vasile Ciceag (PD). (AICI).

În intervalul când Ana Bocea a fost consilier, consiliul local a vândut la licitație 7.000 mp din terenul de incintă al fostului IAS Nădlac, pe care printr-o coincidență și l-a adjudecat chiar Mihalache Bocea, soțul consilierei locale (AICI). A existat și un păgubit care a rămas cu buza umflată. E vorba de firma Labai Eurocoenter SRL, care deși era proprietară peste cantina și fostele birouri ale IAS-ului, a reclamat că nu a fost anunțată că se ține licitația pentru terenul de sub clădiri. Până la urmă, Mihalache Bocea și proprietarul clădirilor au căzut la pace, Bocea cedându-i proprietarului clădirilor 3.000 mp din terenul cumpărat de el de la primărie şi primind la schimb cantina IAS-ului Nădlac. Dată fiind poziționarea excelentă a locului, pe șoseaua principală de la intrarea în Nădlac dinspre Arad, Mihalache Bocea intenționa să deschidă acolo o benzinărie.

Inclusiv Mihalache Bocea a participat la ședințe ale consiliului local, unde din discuțiile purtate reiese că a încercat să direcționeze lucrările primăriei în așa fel încât să obțină favorizarea uneia din firmele sale din grupul “Speedy”, sub pretextul grijii față de copiii localității (AICI).

Familia Bocea, prin Speedy Driver  SRL, a beneficiat și de o altă licitație a autorităților locale din Nădlac. Astfel, în 13.03.2008 a participat de una singură la o licitație organizată de Finanțele Publice Nădlac-ANAF, unde și-a adjudecat o parcelă de teren în suprafață de 298 mp, ce a aparținut firmei BELSIRIM AUTOMOTIVE SRL, cu suma de 10.210 lei plus TVA. Președintele comisiei de licitație a fost Pavel Gondec, șeful Finanțelor Locale Nădlac, iar semnatar din partea cumpărătorului a fost Ana Bocea.

Câțiva ani mai târziu îl găsim pe Gondec și pe fiul său ca asociați într-una dintre firmele fondate de familia Bocea. Astfel, Ba-Mi Security SRL Nădlac, una din firmele cuplului Bocea înființată în iulie 2007 și rebotezată ulterior Ba-Mi Consult SRL, a fost trecută în 2013-2014 pe numele lui Pavel Gondec și al fiului său, acesta fiind în prezent directorul serviciului de buget al Primăriei Nădlac (AICI), iar în intervalul 2010-2013 şef al Administrației Finanțelor Publice Nădlac. Gondec apare și în firma SC Slavia SA Nădlac, alături de mai mulți consilieri locali. De altfel în mai multe situații Consiliul Local Nădlac a vândut proprietăți imobiliare ale statului către acest grup.

Benzinăriile Aral, client al OTV

În 2007, Aral Energy SRL a tocmit OTV-ul lui Dan Diaconescu să facă o emisiune despre patronul Emil Siegmeth, aflat la închisoare,  virând în iunie-septembrie 2006 în conturile Ocram Televiziune SRL, în mai multe tranșe, suma de 60.000 lei. Tranzacţia a fost urmată de o emisiune la OTV dedicată milionarului arădean. Din presa vremii aflăm chiar că Luis Lazarus a și încercat o vizită la penitenciar, pentru a discuta cu clientul său tv: “Emil Siegmeth este un om de afaceri celebru in Banat, dar din iunie 2006 se afla la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Arad. Convins ca numai vedeta OTV Luis Lazarus îl mai poate ajuta, el a dat în judecată instituţia pentru dreptul de a sta de vorbă cu „salvatorul” său. Emil Siegmeth e supranumit „Stăpânul parcărilor” în Arad şi este considerat un important om de afaceri. Numai că, în iunie 2006, el a fost arestat preventiv, acuzat de infracţiuni economice. (AICI).

Ana Bocea a aprovizionat benzinăriile Aral cu combustibil PDL

Benzinăriile Aral din Nădlac își alimentau rezervoarele preponderent de la marile companii petroliere ca Rompetrol și Lukoil. Ulterior arestării patronului Emil Siegmeth, administratorul Ana Bocea a înlocuit furnizorul, comandând cisternele cu combustibil de la societăți «no name». Una este firma apropiată de PDL, CD Oil SRL, care în anul 2007 a livrat către Aral Energy SRL combustibil în valoare de 3.994.174 lei. Suma reprezintă 44% din cifra de afaceri a CD Oil SRL, ceea ce înseamnă că Aral a devenit în acel an un client major al său. Dar să vedem cine e în spatele CD Oil SRL. Firma fusese fondată doar cu un an înainte de a începe să livreze combustibili către Aral. În 2006 a avut doi asociați cu cote egale: Daniel Corlan și Iosif Dorin Cândea. Din primăvara lui 2007 (anul când a încasat 4 milioane de lei de la Aral, administrat de Ana Bocea), Iosif Dorin Cândea a rămas asociat unic în firmă. Cândea a fost consilier județean din partea PDL în 2008-2012 și, în 2014, după migrarea la PSD, a fost uns șef la RAR Timiş. Numele lui a fost vehiculat de procurori într-un dosar penal ce face trimitere la gruparea evazionistului criminal Sergiu Băhăian (AICI). Administrator al CD Oil SRL era nevasta lui Cândea, Raluca.

Pe cofondatorul firmei CD Oil SRL, Daniel Corlan, îl găsim până în 2013 ca director de mecanizare la Confort SA (AICI), firma evazionistului Georgică Cornu, considerat de presă un favorit al contractelor pe bani publici, în special în guvernarea Boc, afirmații care se dovedesc a fi adevărate, dacă ținem cont de ultimele evenimente. În urmă cu o lună, Georgică Cornu a reclamat că, fără știrea sa, asociatul său din grupul Confort SA a virat pentru servicii aproape inexistente aproape 3 milioane de euro către o firmă apropiată de ex-ministrul PDL Bogdan Drăgoi și alți în jur de 800.000 euro pentru bunuri și servicii de care nu avea nevoie, către SC Uto Technic SRL, firma unui membru influent al grupării PDL Arad, Pistru Popa Eusebiu Manea (AICI și AICI), la acel moment propulsat de Gheorghe Falcă pe postul de secretar de stat la Ministerul Transporturilor din Guvernul Boc. Cuplul Geanina și Eusebiu Pistru Popa au făcut parte, în 2012, din nucleul din jurul lui Gheorghe Falcă, când a fondat Mișcarea Creștin Liberală (AICI), partiduleț în care a migrat, tot de la PDL, și Kiszel Dușan (AICI și AICI), directorul benzinăriilor Aral și asociatul Anei Bocea în Ba-Mi Exchange. De altfel, Kiszel Dușan a fost implicat în facturarea și trecerea benzinăriilor de pe numele milionarului evazionist Siegmeth Emil pe numele familiei Bocea. În plus, Kiszel Dușan e secretar general al Camerei de Comerț și Industrie România – Slovacia, condusă de familia Bocea (AICI). Precizăm că acest Kiszel Dușan a fost asociat cu Siegmeth Emil în afacerea cu case de schimb valutar Nova Exchange SRL, înainte de arestarea acestuia pentru evaziune fiscală.

O altă firmă aleasă de Ana Bocea să alimenteze benzinăriile ARAL, cât timp patronul lor a fost ținut în arest, a fost SC Planoil Industries SRL, care în 2007 a livrat combustibili de 9.958.061 lei. Firma Planoil îi avea ca acționari la acel moment pe Ciocodeică Ovidiu, Augustin Constantin Oancea, Ciocodeică Marcel, Voicu George și Vasile Bogdan Mihalachel. Ovidiu Ciocodeică era prezentat în presa vremii ca o nouă stea pe firmamentul marilor tranzacții cu produse petroliere, iar Augustin Constantin Oancea a devenit din senin cel mai mare trader din energie al România, provocând mare mirare în rândul ziarelor economice, care l-au descris pe traderul scos din joben cu epitete ca “misterios” sau “om secret al energiei” (AICIAICI  și AICI). Cei doi parteneri de afaceri aveau fiecare un destin grozav. Asta dacă DIICOT nu se apuca să posteze un comunicat, din care aflăm că ex-șeful ANAF (din partea PDL) Sorin Blejnar și membrii familiei Ciocodeică sunt inculpați pentru inițiere, constituire și sprijin a unui grup infracțional organizat, în legătură cu contrabanda cu combustibili (AICI). Alături de ei e inculpat și celebrul traficant de motorină Attila Racz, partener de afaceri al fraților Iancu.

Ana Bocea, după ce a lăsat firma Aral Energy SRL fără benzinării, pe care le-a trecut pe firma sa Speedy Driver SRL, s-a folosit în continuare de conturile și de angajații firmei Aral, care au continuat să vândă “la pompă” timp de aproape jumătate de an combustibil intermediat scriptic de Speedy Driver SRL, în valoare de 10.265.000 lei. În acest interval, Speedy Driver SRL s-a ales cu profitul, iar Aral a suportat costurile operaționale efective ale activității din benzinării, începând cu salariile angajaților de la pompă și de la casa de marcat, până la costul de transport al combustibilului de la depozit la benzinăriile Aral.

 

Soții Bocea, al treilea furnizor de rovignete al țării în 2008

Firma soților Bocea Speedy Driver SRL (actuala Abi Automotion SRL) e una din răsfățatele CNADNR,  aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, făcând parte dintr-o foarte scurtă listă de comercianți care au primit dreptul din partea statului să devină furnizori de rovignete către șoferi (AICI și AICI). Interesant este că Speedy Driver face parte din liga mare a acestor distribuitori de rovignete, CNADNR alocându-i în 2008, de pildă, o cotă aproape dublă (390.000 de rovignete) decât cea alocată Poștei Române (209.000 rovignete) (AICI) și o cotă aproape egală cu numărul de rovignete primite de MOL și OMV la un loc (410.000 rovignete), clasându-se pe locul al treilea la nivel național după Petrom (cea mai mare rețea de benzinării a țării cu 615.000 rovignete) și Rompetrol (a doua cea mai mare rețea de benzinării a țării, cu 466.000 rovignete). CNADNR, atunci când și-a făcut alocările de rovignete în 2008, n-a vrut să țină cont de un criteriu obiectiv și anume că Petrom avea 480 de benzinării (AICI), Rompetrol deținea în jur de 400 de benzinării (AICI), Poșta Română avea o rețea de 7.123 de oficii poștale (AICI), vezi raportul de activitate pe 2008, pag 12),  iar despre Speedy Driver SRL am aflat că deținea doar 18 puncte de distribuție a rovignetelor.

Firma Speedy Driver SRL a beneficiat în 2013 și de 21.700 euro din fonduri europene prin POS CCE  (AICI și AICI).

Super-conexiuni pe linie diplomatico-economică

Ana Bocea ocupă și funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-Slovacia (AICI), care își are sediul în Nădlac. Locația CCIRS e bine aleasă, fiindcă deși e un orășel mic cu aproape 8.000 de locuitori, aproape jumătate sunt etnici slovaci, ceea ce face din Nădlac cea mai mare comunitate slovacă din România. Poziționarea cuplului Bocea în fruntea CCIRS, face ca acesta să-și depășească statura de cetățeni ai unui orășel de provincie și să devină parte a unei companii selecte și bine interconectate diplomatico-politico-economic la nivel national. Asta deoarece CCIRS, prezidată de Ana Bocea și unde Mihalache Bocea ocupă poziția de manager general, îl are ca președinte onorific pe ex-șeful Romexpo George Cojocaru și pe Jan Soth, ex-ambasadorul Slovaciei în România, în prezent șeful Cancelariei Președintelui Republicii Slovace (AICI), căruia Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» – în grad de Mare Ofiţer (AICI).

Vicepreședinte onorific al CCIRS este Jose Iacobescu, personaj care a fost asociat cu Dorin Cocoș, Cristu Spiridon Mihalache (soțul lui Irinel Cristu, şefa organizaţiei oamenilor de afaceri din PDL Bucureşti și secretar de stat în MEC în Guvernul Boc), cu Adrian Petrache, Nell Cobar Emil (asociatul cuplului Truică din Total Net SRL), dar și cu Radu Viorel Jianu, numit în guvernarea PDL director de investiții al CNI, sub mandatul Elenei Udrea la MDRT și ulterior șef al serviciului logistic al RATB, unde a fost prins de procurori când lua o mită de 60.000 euro.

Ana Bocea nu a răspuns întrebărilor adresate în mod repetat de România Curată referitor la asocierile sale, la relațiile de afaceri cu statul ale familiei ei și la activitatea sa de administrator al benzinăriilor Aral, cât timp patronul ei s-a aflat în închisoare pentru evaziune fiscală.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “EXCLUSIV: Macro-şmecheriile patronilor microhidrocentralei de pe Râul Alb. Personaje obscure și o afacere aparent minoră îți oferă imaginea reală a României captive

 1. Daniela

  La introducere, vreti sa ziceti ‘pe albia unuia dintre ultimele rauri salbatice’. Sau la care nu au intervenit oamenii cu regularizari – imi scapa cuvantul.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Daniela: ”virgine” e cuvântul, adică unde omul nu a intervenit în niciun fel, nici măcar cu o cărare pe lângă

   Reply
 2. marius skolka

  Si uite-asa, politicul si infractiunea merg mana in mana pana la nivele inalte; parca suntem un stat bananier, unde orice terchea-berchea care a ajuns politist de frontiera (o fi fost si prin securitate, ca varsta o ara si are si apucaturile) face ce il taie capul – si vine cu buzinarele pline de bani (furati si aia) ca sustinere financiara. Ce e mai urat e ca specialisti cu pretentie se preteaza la jocuri murdare care au ca efect distrugerea mediului.
  Iar mai nou, statul se implica sa vada daca nu cumva totul are la baza o „facatura” pe internet. Stati linistiti. NU e facatura…si asta e cel mai grav – grav pentru ei – si isi dau seama de asta.

  Reply
 3. Mihaela

  Si ce putem face sa-i oprim? Se pare ca petitia nu a fost de ajuns si oricum autoritatile i-au verificat pe petitionari in loc sa-i verifice pe cei vinovati si sa ia masuri. Unde putem sa ne plangem ? La vreun organism european? La DNA? Daca nu-i oprim, toata agitatia asta este inutila.

  Reply
 4. dana

  Cu articolele acestea ar trebui sa se mearga la DNA,sa se faca plangere penala impotriva celor ce isi fac legea dupa interese si poate,desi nu mai cred in DNA si justitie,cu arestarile cu surle si mtrambite,arestari,ca apoi sa le dea drumul sa fie fericiti,dar si conturile intacte.Daca ar fi cu adevarat corecti,i-ar judeca in regim de urgenta,fara zeci de amanari,le-ar lua averile si ar anula prin hotarari judecatoresti toate contractele semnate de guvern si parlament care au vandut,au distrus valori,interese economice.Abia atunci pot spune ca se face adevarata justitie.

  Reply
 5. Calin

  Daca un jurnalist a gasit atatea despre aceasta grupare infractionala, va dati seama cat ar putea gasi institutiile de profil, daca ar vrea! Este cu siguranta doar varful aisbergului. Da, trebuie sa bombardam institutiile cu sesizari si denunturi penale, pana la urma nu vor avea incotro si vor face ceva. Toate au o limita. Macar pentru imagine si tot vor face ceva, pentru ca este un caz de notorietate internationala. Dar important este sa faca ceva in timp util. Pe mine unul nu ma incalzeste prea mult ca ajung indivizii la inchisoare dupa ce valea Raului Alb este distrusa.

  Reply
 6. atentie

  Romanie Curata, mai sunt multe MHCuri in Situri Natura 2000, de ex.: raul Niraj, raul Dragan, raul Budac…. Aceste MHC uri apartin Haider Energy.
  O documentare despre toate ar trebui sa faceti si nu doar despre unele.
  Adica fie se interzic toate MHC urile din situri Natura 2000 fie sunt exceptii.

  In cazul in care exista exceptii, intrati pe teren periculos, fiind f f greu de spus care sa se faca si care nu. Si daca de ex. WWF ul isi asuma (insuseste) acest rol, de ce l-ar si primi?!
  Eu unul nu as lasa aceste alegeri la un ONG ci tot institutiilor avizate din Romania.

  Reply
 7. Dan Cancel

  Domnule Daniel Befu, nu ma deranjează absolut deloc lucrurile relatate despre mine dar pentru acuratețe ( ar trebui sa va intereseze acuratețea ) putem sta de vorbă. Unele chestii v-au parvenit pe cale orală, mai pe românește, bârfă si ca la orice bârfă, adevarul e undeva la mijloc.
  In alte părți sursa de inspirație sunt alte articole din presa vremii, si acelea aproximative. Deci…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *