Dorin Tudoran

Excepționalismul românesc – azi, loviluția morală

Nu facem nimic la timp și cum se cuvine, fiindcă le știm pe toate: că nordicii sunt alcoolici; britanicii – izolaționiști; nemții – rasiști; francezii – curvari; italienii – zgomotoși; elvețienii – constipați, americanii – niște imbecili. Deși știm toate acestea și multe, multe altele, tot n-am aflat de ce le merge lor – și multor altora – mai bine decât ne merge nouă.

Nu facem nimic la timp și cum se cuvine. Noi “boicotăm istoria” și apoi dăm vina pe Cioran, fiindcă nici pe el nu l-am citit la timp și cum se cuvine. La noi, până și revoluțiile se amână “din cauza ploii”, iar când vin ne iau așa de tare prin surprindere că, după ce ne asumăm eroismul pentru tot ce ne convine, dăm pe seama loviluțiilor tot ce nu ne convine.

Revoluția morală, care stă de aproape un sfert de secol cu chirie pentru nevoiași pe buzele tuturor reformiștilor neamului, ne-a prins și ea în ofsaid. În așteptare braziliadei de fotbal, noi tocmai puneam berea la rece, mititeii pe grătar și selectam înjurături din fonoteca de aur când, hopa!, clanul Bercea & Doi Ș’un Sfert  a declanșat revoluția morală.

Cu Monica Macovei la Bruxelles, Mihai Neamțu la coadă la usturoi, Dan Diaconescu în studioul său de televiziune din Capela Sixtină, Klaus Johannis la primărie ca să-și românizeze numele în Numerus Clausus, MRU în vizită de lucru la Kobe, Adrian Năstase memorând Catilinarele și Adrian Papahagi dând al o-mie-cinci-sutelea avertisment extrem de serios Infantei Populare de Vuitton y Cocoș, pe cine să se sprijine cele două sferturi în realizarea revoluției morale?

Noroc cu băieții și fetele de la Doi-Și-Trei-Sferturi – Gâdea, Grecu, Ursu, Plimbă-l etc. – și cu disponibilitatea deocamdată nelimitată a lui Dan Voiculescu pentru viitorul de aur al Justiției independente.

Dar cel mai tare și mai tare, Bercea Mondial se bazează pe jurnalul pe care-l ține mai la curent decât ține Simona Tache jurnalul pseudonimului “Dacă mă supeli, te spun lu’ tati!” Deși Monica Macovei ne-a anunțat că Mondial e analfabet, acesta pretinde că, din contră și d’al dracu’ ce e, știe să citească și mai ales să scrie cu Montblancul: are numele tuturor în jurnal; cu data și sumele pe care le-a dat.

În jurnal fiecare notează ce-i dă prin cap. Sau ce-i dă prin cap altuia – cum se întâmplă prin literatură. Sau ce i se dictează.

lovilutia 2

Oameni buni și mai puțin buni, oricât l-ați urî pe Traian Băsescu, parcă nu-l văd pe Mondial în chip de Moise, căruia Dumnezeu îi dictează cele zece porunci. Măcar trei dintre ele ar fi prea indigeste pentru nea Bercea ăsta, ca, după ce le-a notat, așa, de ochii lui Dumnezeu, să nu le fi aruncat la coș la un minut după plecarea Celui de Sus:

– Să nu furi;

– Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău;

– Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău.

Amintiți-mi, de ce se află arhanghelul ăsta în pușcărie?

Nici fata martirului Mondial, Izaura, n-aduce cu Maica Tereza: cică tentativa de omor – unul dintre motivele pentru care Mondial face pârnaie – nu i-a aparținut tatălui, ci unuia dintre fii. Păi, dacă a mințit atunci, de ce i-ar fi imposibil Mondialului să mintă și acum?

Decât să ne înhămăm la revoluția asta morală, pe baza “înscrisurile semnate” de Mondial, cum tot am așteptat un sfert de veac, hai să mai așteptăm Un-Sfert-Din-Doi. Să nu ne grăbim, căci nu se știe ce alte oferte de moralitate tocmai dau colțul dintre SRI și alte servicii de “deservire” a populației și chiar am fi niște tolomaci să pierdem finala Costa Rica vs. Costa Brava.

Aflu că mai multe organizații neguvernamentale atrag atenția că nu se face să fim exagerat de generoși și să dăm rromilor tot creditul pentru această țigănie.  Au dreptate. E adevărat că, spre deosebire de țigani, românii sunt curați, fiindcă, iată, ei spală până și banii rromilor. Totuși, avem și noi, românii, părțile noastre, așa cum și Gorică Pirgu recunoștea că “are și Montaigne părțile lui”.

Singura cale de a sprijini această neașteptată revoluție morală, care deocamdată se lasă doar cu arestări torențiale, este de a nu uita deviza justiției independente de justiție – Cine împarte, parte își face.

Până nu ne dumirim cine și ce împarte, dacă luăm parte la război doar fascinați de excepționalismul românesc, e posibil să luăm plasă. Din nou.

 

dorintudoran.com

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *