Dorin Tudoran

Excepționalismul românesc – azi, comunismul e cool

După ce a condamnat Comunismul și crimele sale, sub conducerea președintelui Traian Băsescu, prietenul meu, cineastul Sorin Ilieșiu pregătește un remake – Condamnarea Netrucată a Comunismului (aici). Totuși, cine și ce a trucat în cealaltă condamnare a comunismului, fiindcă tot Sorin Ilieșiu o considera istorică? Nu înțeleg.

De data aceasta, Comunismul și crimele sale ar urma să fie condamnate de prietenul meu Sorin Ilieșiu, sub conducerea fostului președinte al PNL, dl Călin Popescu-Tăriceanu, care este pe cale să înființeze un PNL nou-vechiuț. Se aude că și dl Victor Ponta ar fi interesat să dobândească ceva gene mai anticomuniste.

comunismul e cool 1Cu șira spinării tocmai albită de o curte a miracolelor și dată proaspăt cu var de o turmă spălată pe tărtăcuță, condusă de personajul livresc femeia oaie, o Idee — europeană cam cât posteritatea lui Nicolae Pleșiță și contemporană cam cât antumitatea lui Tudor Postelnicu — a pus deja în mișcare katiușa nucleară care să conducă noul asalt împotriva unui comunism ucis deja de prietenul meu Sorin Ilieșiu și dușmanul său de azi, Traian Băsescu: Academia Română.

Ținând cont de numărul impresionant de mâncători de căcat ceaușist, colaboratori ai Securității, agenți de influență, persoane de încredere, cuscri, nași și fini de servicii secrete și alte grade para(i)-militare pe cap de nemuritor, Academia este, fără îndoială, o alegere pe măsura poiectului – știe pe de rost la ce s-au pretat, decenii la rând, mulți dintre membrii ei.

Condamnarea Comunismului și a crimelor sale de către nemuritorii români încă în viață ar urma să împuște — încă o dată și definitiv — cuplul de dictatori Elena și Nicolae Ceaușescu.

Cum cei doi geniali le-au fost colegi “mult stimați” și “mult iubiți”, nemuritorii vor trebui să coboare drapelul Academiei în bernă. Dacă decembrie 1989 a dovedit că până și nemuritorii pot fi uciși de gloanțe, postdecembrismul dovedește că până și nemuritorii pot fi uciși de ridicol.

Deși arhiva Academiei și arhivele personale ale multor nemuritori gem de inițiative epocale, iată câteva modeste sugestii pentru alcătuirea unui act de condamnare beton a Comunismului, a crimelor sale, a genialilor foști nemuritori – Nicolae și Elena, și, dacă mai încape, a foștilor mâncători de ka(f)ka, savanți care comparau “Epoca de aur” ceaușistă cu “Epoca de aur a lui Pericle”:

“Pentru aniversarea zilei de naştere a unuia din bărbaţii istoriei de aur a României, tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Preşedintele nostru, mulţi ani de sănătate şi putere pentru binele întregii naţiuni, împreună cu omagiul adânc respectuos, de o viaţă, al lui…” (Nemuritor Necolaboratorul)

“Preşedintelui Nicolae Ceauşescu, istoriei prezente şi viitoare pe care o poartă pe umerii săi uriaşi, umerii naţiunii, această carte ce există şi datorită Lui, Conducătorului înţelept şi tînăr. Cu recunoştinţa profundă a lui…” (Necolaboratorul Nemuritor)

“Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, simbol şi garanţie a unei Românii comuniste, demne şi libere în Europa, rolului Său istoric şi sfînt, adîncul omagiu al autorului, care-I mulţumeşte fierbinte pentru apariţia acestei cărţi…” (Nemuritor Necolaboratorul)

“Tovarăşei Elena Ceauşescu, neobositei Sale activităţi în slujba ştiinţei şi umanizării relaţiilor noastre socialiste, protectoare a Artelor, profundul omagiu al autorului…” (Necolaboratorul Nemuritor)

 

comunismul e cool 2

Pricinos cum sunt, am totuși trei întrebări:

Prima – dacă, potrivit Necolaboratorului Nemuritor, nemuritorul Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre bărbații de aur ai istoriei României, s-a spetit pentru binele întregii națiuni, a purtat pe umeri săi uriași istoria prezentă și viitoare a Românei, a fost simbol și garanție a unei Românii comuniste, demne și libere în Europa și a avut un rol istoric și sfânt, de ce se oferă să-l nedreptățească prin condamnare taman Nemuritorul Necolaborator?

A doua – dacă, potrivit Nemuritorului Necolaborator, Nicolae Ceaușescu a avut toate calitățile de mai sus – și multe, foarte multe altele – de ce i s-a retras lui Nea Nicu brevetul de nemuritor și i s-a înmânat – via pluton de execuție – brevetul de muritor?

A treia – dacă, potrivit Necolaboratorului Nemuritor, Elena Ceaușescu a fost o protectoare a Artelor, a avut o activitate neobosită pusă în slujba științelor și umanizării relațiilor noastre sociale, e oare tocmai semn de umanism și gest de artist să-ți condamni fosta colegă de nemurire, doar ca să o vezi murind și în efigie și să strigi: “Totuși, e muritoare!”?

Recondamnarea comunismului în condițiile mai sus amintite poate conduce la un bestseller, un fel de Conversații între Goethe și Eckermann, prezentând noutatea postmodernă de a face greu de ghicit care dintre ei — Pleșiță sau Necolaboratorul — e Goethe și care Eckermann-ul lui. De nezdruncinat rămân doar “afinitățile elective” dintre cei doi titani, dar acesta e un roman; aproape sentimental.

comunismul e cool 3

Decât să condamnăm comunismul de două ori pe deceniu, doar de dragul de a ridica statui altor și altor anticomuniști, mai bine am pune în aplicare ( sau mai bine am implenta, dacă așa sună mai academic) prima condamnare. Sentința există, trebuie doar executată. Dar nu începeți din nou cu Legea lustrației, că România este deja o țară de lustragii.

Altfel, văzând inflația de condamnări, oameni prea tineri spre a ști ce a fost, cu adevărat, comunismul, tineri care studiază la Harvard, Oxford, Princeton, Yale, Sorbona, Cambridge, Stanford sau Berkley, nu ca părinții lor la București, Cluj, Iași și Târgu-Mureș se pot trezi spunând: “Comunismul e cool! Și-atunci să te ții balamuc.

Mulți dintre ei n-au citit Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (lucrare folositoare, chiar dacă subminată – pe ici, pe colo – de lipsa unei metodologii coerente), dar au auzit-o pe Whoopi Goldberg – această Hélène Carrère d’Encausse a Hollywoodului – cugetând “I don’t really view communism as a bad thing.”

Cea mai sigură cale de a face Comunismul interesant este de a-l condamna de fiecare data când ți-e frică să te uiți în oglindă.

P. S. Necolaboratorul Nemuritor a fost și rămâne un vizionar: istoria prezentă a României continuă să fie purtată, pe umerii săi uriași, de Nicolae Ceaușescu. La istoria viitoare a României nici nu-mi vine să mă gândesc. Ar fi timpul să se gândească chiar România.

 

Text preluat de pe DorinTudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *