Evenimentul final al proiectului Monitorul Educaţiei din România – „Importanţa monitorizării actorilor din sistemul educaţional”

Societatea Academică din România, alături de Asociația Ține de Noi și Fundația Hanns Seidel, au organizat miercuri, 13 septembrie, ora 14:00 evenimentul final al proiectului Monitorul Educației din România – „Importanța monitorizării actorilor din sistemul de învățământ”. Evenimentul a avut loc fizic în sala Lipscani a Hotelului Cișmigiu, dar s-a bucurat și de participarea în online a celor înscriși. Printre persoanele care au luat cuvântul s-a numărat: Monica Cristina Anisie – președinta comisiei de învățământ din Senat, Simina Tulbure – deputată REPER de diaspora, Radu Szekely – expert în educație, Adrian Hatos – senator PNL, Silvia-Monica Dinică – senator USR, dar și reprezentanți ai ONG-urilor, părinți, profesori sau elevi.

Sistemul de învățământ din România a trecut, de-a lungul ultimilor ani, prin multiple situații de criză care au îngreunat procesul de predare-învățare, de la pandemia de Covid-19 și până la războiul de la granițele României. În acest timp, multiple persoane s-au succedat în funcțiile de conducere din instituțiile publice, parlamentarii au adoptat diverse măsuri legislative, iar autoritățile publice locale au încercat să-și îndeplinească rolul de „administratori” ai educației la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor.
În tot acest vârtej politic, proiectul Monitorul Educației din România și-a propus să acționeze ca un watchdog asupra decidenților și să prezinte cetățenilor informații despre activitatea acestora. 15 tineri, actori ai sistemului de învățământ fie ca elevi, studenți sau părinți au realizat articole cu tematici diverse, de la biografii ale parlamentarilor din comisiile de învățământ și până la buletine de informare cu privire la activitatea autorităților locale în domeniul educației.

Evenimentul a avut un format specific, fiind împărțit în mini paneluri de câte 20 de minute, în
care participanții proiectului au prezentat datele agregate obținute din activitatea lor pe care le-au dezbătut alături de invitații noștri. Suntem fericiți să creăm acest context în care tinerii au stat față în față cu politicienii au avut ocazia să dezbată împreună măsurile adoptate în ultimii ani în domeniul educației, dar și drumul pe care sistemul ar trebui să îl urmeze.

Hortea Denis, participant al redacției Monitorul Educației, declară: În calitate de redactor, am avut privilegiul de a contribui la această călătorie, o experiență profundă și edificatoare în care am acumulat cunoștințe semnificative.

Proiectul a implicat analiza și documentarea biografiilor inspectorilor școlari județeni, parlamentarilor și deputaților, evidențiind importanța cercetărilor acestora în contextul educației românești. De asemenea, întreaga echipă s-a concentrat pe redactarea mai multor buletine de informare cu privire la activitatea autorităților locale în domeniul educației, din diverse localități din România. Aceste contribuții, realizate în colaborare cu o echipă dedicată și talentată, au fost centralizate în cadrul „Monitorului Educației,” un instrument vital pentru cetățenii interesați să se informeze în perspectiva alegerilor din 2024.

Această inițiativă a fost o oportunitate de învățare continuă, permițându-ne să ne dezvoltăm abilități în domeniul educației și să contribuim la transparența și informarea corectă a publicului. Ne angajăm să continuăm să aducem îmbunătățiri semnificative în sistemul educațional al României și să susținem cetățenii în luarea deciziilor informate în viitor. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru constant!

Evenimentul de astăzi reprezintă un pas semnificativ în consolidarea dialogului dintre tineri și factorii de decizie din sfera educațională. A fost un prilej autentic de a asculta voci proaspete. Este esențial să continuăm aceste dezbateri și să transformăm ideile discutate în acțiuni concrete, asigurându-ne astfel că sistemul nostru educațional reflectă adevăratele nevoi și aspirații ale tinerei generații. Mulțumim tuturor participanților pentru angajamentul și pasiunea lor și așteptăm cu nerăbdare următoarele inițiative de acest gen.

Evenimentul și intervențiile participanților pot fi urmărite în live-ul de aici: https://fb.watch/n2QgGbG0_f/

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *