Dana Gîrbovan

Este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de îndată

Faptul că tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat între SRI și Ministerul Public este un demers pozitiv și necesar pentru refacerea încrederii în justiție.

Reamintesc că sunt deja 3 ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiția au rămas fără nici un răspuns pozitiv de la autorități.

De la nenumărate declarații publice și interviuri pe această tema, la demersuri oficiale către autoritățile române și europene, ajungând până la acțiuni în justiție, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competențelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independența justiției din România.

Este obligația fiecărei persoane publice cu atribuții în domeniu să lămurească acest episod spinos, ce a afectat, în toți acești ani, în mod negativ justiția.

Publicarea acestor protocoale este obligația pe care acești oficiali o au față atât față de fiecare cetățean al acestei țări, cât și față de Constituție, pe care au jurat să o respecte.

În 2017 am acordat un interviu pentru Mediafax pe exact această temă, unde am vorbit – din nou – pe larg despre aceste protocoale și despre hotărârile CSAT ce au stat la baza lor. Am explicat de ce acestea au afectat independența justiției, dreptul la un proces echitabil și separația puterilor în stat, adică exact fundamentul statului de drept.

Reamintesc doar că protocolul din 2009 dintre SRI și Ministerul Public, secret în acest moment, s-a făcut în baza unei hotărâri a CSAT din 2005, care e tot secretă.

Prin aceste acte secrete s-a adăugat la lege și în contra legii, dându-li-se agenților SRI atribuții să facă „echipe mixte” cu procurori și acte de urmărire penală, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis să facă.

Altfel spus, în România membră UE, cu un Mecanism de verificare și cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual „evaluată” justiția din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală și servicii de informații, prin care acestea de urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru.

Pentru clarificarea tuturor acestor probleme și pentru ca atât justiția, cât și serviciile de informații, să poată începe procesul de recâștigare a încrederii românilor, este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de către cei care l-au semnat.

Va readuc la cunoștință răspunsul pe care l-am primit de la CSAT pe această temă și care confirmă că în baza hotărârii CSAT din 2005 s-a semnat protocolul din 2009.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de îndată

 1. Dumitru

  Da, si e la fel de necesar sa aflam cine de la Bruxelles cerea informatii despre dosare precise de coruptie (cele 9 nume). Facand asta CE si-a depasit cu mult prerogativele…

  Reply
 2. Mircea Popescu

  CE VEDEM DE APROAPE 30 DE ANI ESTE UN JAF PE CARE JUSTITIA NU ESTE IN STARE SA-L OPREASCA. NE INTREBAM DACA MACAR DORESTE.
  INFRACTORII AU ACAPARAT RESURSE URIASE ASA CA EGALITATEA IN FATA LEGII E O POVESTE CU ZANE.
  INCREDEREA IN JUSTITIE? DOAMNA GLUMESTE DESIGUR. NU DEMULT UN PARLAMENTAR ARANJA SENTINTE. ASTAZI „SOFERUL” LUI FACE LEGI.
  CAM MULT ZEL. MIROASE A POLITICA. CA SA NU MAI VORBIM DE CEL AL MINISTRULUI JUSTITIEI. IMPROSPATAT DUPA SEDINTELE CU ” MAI MARII” ZILEI.

  Reply
 3. Mircea Popescu

  NU A EXISTAT SI NU VA EXISTA CAUZA IN ACEASTA TARA PENTRU CARE ACESTI INDIVIZI SA LUPTE PANA LA ULTIMA PICATURA DE ENERGIE. CAUZA INFRACTORILOR ESTE EXCEPTIA SI AGENDA.

  ACUM LE VOM PLATI SI DESPAGUBIRI. PRIN GRIJA MJ. FITI SIGURI CA SE VOR PLATI. NU SE VOR ASIGURA MEDICAMENTE SI CONDITII IN SPITALE DAR FITI SIGURI CA INFRACTORII VOR FI NUMARUL 1 PE LISTA DE PRIORITATI A CELOR CARE „CONDUC”.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *