Mihnea Morar

Elevii din Cluj continuă lupta pentru drepturile lor

În data de 23 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc conferința Scoli Curate, eveniment în cadrul căruia a fost dat publicității Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj. Timp de 7 luni, am monitorizat și am analizat împreună cu echipa de ambasadori locali modul în care autoritățile locale finanțează bursele școlare, investițiile în școli și cheltuielile materiale cu bunuri și servicii. Datele obținute au fost procesate ulterior și cuprinse în raportul menționat.

Cu părere de rău, trebuie să recunoastem, ca o concluzie imediată, că in Romania lucrurile din educație nu stau deloc bine, fapt relevat pe deplin și de acest raport. Ca urmare, se impune o mobilizare a tuturor elevilor, desigur alături de părinți, profesori și diferiți factori de decizie, pentru a produce împreună schimbarea așteptată.

Ideea de a ține un discurs în fața unei audiențe a fost pentru noi, un grup de cinci adolescenți, ceva emoționant, evenimentul reprezentând și un bun prilej pentru inițierea noastră în domeniul prelegerilor publice. Am simțit și am obținut convingerea că mesajul pe care intenționam să-l transmitem presei, liderilor politici și reprezentanților instituțiilor de stat cu atribuții în domeniu a fost unul clar și bine auzit: dorim ca școlile să fie finanțate cu adevarat, elevilor să li se respecte drepturile, iar școlile să fie guvernate mai bine, de către oameni competenți și performanți. 

În esență, scopul nostru a fost acela de a aduce la cunoștința opiniei publice și a autorităților situația în care se află actualmente sistemul de învațământ. Ambasadorii proiectului au prezentat datele cuprinse în raport, date care arată de fapt adevărata față a acestuia. Iată câteva dintre ele: doar șase dintre primăriile care au adoptat o Hotărâre de Consiliu Local cu privire la bursele școlare și cuantumul lor și acordă toate tipurile de burse (merit, sociale, studiu, performanță), adica doar 8% dintre primăriile județului Cluj. Acestea sunt: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin. Un număr de alte 21 de primării acordă parțial burse de merit, studiu sau sociale, fiind și cazuri în care se asigură doar burse sociale. Trebuie menționat aici că acordarea burselor școlare este o obligație legală, fiind prevăzută în art. 82 și art. 105 din Legea educației naționale. Deci, cum este posibil să apară și să persiste asftel de situații? E o întrebare pe care ne-o punem mai degrabă noi decât oamenii responsabili, care de cele mai multe ori ignoră problema în cauză. Deși afirmă mereu că lucrează în interesul comunității, mulți primari neglijează de fapt o bună parte dintre nevoile acesteia. De pildă, Primăria Mociu alocă drept bursă 40 de lei/luna, Primăria Fizeșu Gherlii 25 de lei/lună, mai grav, Primăria Cuzdrioara alocă doar 10 lei pe luna drept bursă socială, nici măcar echivalentul unei mese calde. Domeniul burselor nu este singurul afectat de corupție si indolență, ci și cel al bunurilor si serviciilor. De exemplu, primăriile comunelor Panticeu, Frata și Sânpaul nu au alocat deloc fonduri în anii 2019 și 2020 pentru bunurile și serviciile necesare școlilor din comună. 

Într-adevar, exista multe probleme, toate fiind reflectate în raport, dar întâlnim din fericire și situații ce pot fi date ca exemplu de bune practici. În comunele Jucu și Luna, spre exemplu, bursa de merit lunară este în valoare de 350 de lei, respectiv 300 de lei, mult mai mare comparativ cu bursa lunară de merit acordată de către Primăria Cluj-Napoca. Acest oraș, cu un buget de 50 de ori mai mare decât cel al comunelor menționate, asigură o bursa de merit în valoare de doar 80 de lei pe lună. 

Cum răspund acestor provocări reprezentanții partidelor politice și angajații instituțiilor de stat cu competențe în domeniu?

E o întrebare la care au răspuns, în parte, reprezentanții partidelor politice care au participat la dezbaterea organizată în partea a doua a evenimentului. În general, aceștia au recunoscut că este inadmisibil să existe asemenea situații in anul 2020, dar au precizat că România se îndreaptă totuși într-o direcție bună. Perfect de acord, schimbarea vine, dar când? Întrebăm în continuare: Când nu vor mai exista băi în spatele curților școlilor? Când va avea fiecare elev fără locuință asigurat un loc în cămin? Când vom accepta faptul că tehnologia nu este dușmanul educației și că putem folosi calculatoarele, smartphonurile și tabletele în favoarea noastră? Politicieni precum Emanuel Ungureanu sau Magdas Adrian ne-au impresionat cu răspunsurile lor inspirate și bine structurate, menționând, de pildă, că din bugetul de 340 de milioane de euro al municipiului Cluj-Napoca ar trebui acordate mult mai multe fonduri în favoarea educației, pentru a crește astfel cuantumul burselor și pentru a construi școli noi. Ultima școală nouă s-a construit în Cluj-Napoca în anul 2000. Invitații au mai subliniat că practici ilegale, precum fondul clasei, ar trebui să fie sancționate și că digitalizarea educației este acum o mare prioritate. Noi, echipa Școli Curate, susținem cu tărie aceste deziderate și suntem pregătiți totodată să contribuim la realizarea lor. 

În concluzie, ne declarăm foarte puțin dispuși să tolerăm pe mai departe situația de fapt actuală, adică cea descrisă în raport, și suntem puternic motivați să continuăm acțiunea noastră în sensul determinării unei schimbări în bine. Îi invităm așadar pe toți elevii să se alăture demersului nostru și, pas cu pas, să creăm împreună un mediu educational mai bun, atât pentru noi, cât și pentru generațiile care vin.

Mihnea-Toma Morar este ambasador Școli curate în județul Cluj și activează în același timp în cadrul consiliului elevilor din liceul său, Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca, simțind nevoia să își exprime opinia și să promoveze drepturile și interesele elevilor în contextul unui proces educativ, susține el, aflat mereu în schimbare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *