Cristian Ghingheș

Elevii l-au prins la mijloc pe ministrul Daniel Breaz: minciuni grosolane în ajun de an școlar

Ca să își apere ultima decizie, acel ordin care instituie regula ca elevii cu media de admitere mai mică de 5 să nu poată intra la liceu, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a emis mai multe declarații mincinoase cu privire la poziția organizațiilor de elevi față de această modificare controversată.

Cu privire la poziția Asociației Elevilor din Constanța, care a anunțat că acționează în judecată Ministerul Educației pentru adoptarea Ordinului 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, Daniel Breaz a afirmat că AEC ar fi fost de acord în Grupul de Dialog Social cu această măsură. Culmea, asta e o minciună atât de gogonată încât până și site-ul ministerului pe care (sperăm) vremelnic îl conduce îl contrazice:

Metodologia privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat în anul școlar 2020-2021 a fost dezbătută în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației Naționale, primind avizul favorabil al partenerilor sociali, o singură asociație de elevi prezentând obiecții.

Apoi, Breaz a mai spus că CNE, catalogându-l fals drept „confederație” (când Consiliul Național al Elevilor este de fapt structura consultativă a ministerului, înființată și funcționând chiar în baza unui ordin de ministru), ar fi de acord cu „această notă 5”, dar că „a invocat dacă există în momentul de faţă dotarea necesară şi dacă avem pregătită infrastructura pentru şcolile profesionale”.

Îl contrazice Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, ea precizând tranșant că structura pe care o conduce nu a fost niciodată de acord cu această măsură nefundamentată.

Cu ce am fost noi de acord a fost un plan de acțiune concret, planificat strategic, care, implementat, să contribuie la modificarea percepției societății cu privire la învățământul profesional. Dar domnul ministru nu are de unde să știe care a fost poziția noastră, a reprezentanților elevilor, din moment ce nu a fost prezent la acea Comisie de Dialog (Monolog) Social a MEN, iar minuta poate confirma poziția CNE.

Ba mai mult, Antonia Pup acuză reprezentanții ministerului că nu au lăsat-o să vorbească la această întâlnire amintită de Daniel Breaz: la ultima întrunire a comisiei, nu doar că nu m-au lăsat să termin o propoziție fără să mă întrerupă, cu o atitudine care exprimă orice, numai dorință de colaborare – nu, dar mi-au și arătat „unde este ușa”.

Uite așa, fix în ajunul noului an școlar, ministrul a încercat să pună vorbe în cârca reprezentanților elevilor pentru a-și justifica ordinul dat fără dezbatere publică potrivit Legii 52/2003, iar cei mai vocali elevi l-au prins cu minciuna.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Elevii l-au prins la mijloc pe ministrul Daniel Breaz: minciuni grosolane în ajun de an școlar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *