Bianca Borcea

Elevă de clasa a zecea: la școala din satul meu va rămâne un singur profesor la trei clase simultane

Ultimele statistici arată că aproape jumătate din populația României trăiește în mediul rural, iar copiii de la sat sunt cei mai predispuși abandonului școlar. Așa cum deja ne-am obișnuit autoritățile nu fac nimic pentru a împiedica tânăra generație să renunțe la studii, iar singurii care au de suferit sunt elevii.  Rata abandonului școlar în România este de 16,4%, iar principalele motive sunt taxele, transportul și cărțile.

Una dintre marile probleme în mediul rural când vine vorba de școală este transportul către școală. De curând, am aflat povestea elevilor din satul meu, un sat de lângă Ploiești, care sunt predispuși abandonului școlar din cauza transportului elevilor către școala din comună, sau mai bine spus din cauza lipsei acestuia.

Noul an școlar bate la ușă, iar din septembrie elevii din satul Zănoaga se vor împărți în două: la școala din sat va rămâne un singur cadru didactic cu trei clase simultane, și elevii care anul acesta vor intra în clasa pregătitoare vor fi trimiși la școala din comună. Despre transportul elevilor nu se știe nimic sigur, dar se crede că vechiul microbuz școlar va fi reparat și elevii transportați în mai multe ture. Astfel, unii vor ajunge foarte devreme la școală și unii cu câteva minute înainte de începerea orelor. Am fost și eu în situația asta în școala generală, erau zile când ajungeam cu 10-15 minute după începerea orelor sau microbuzul nu reușea să ajungă și de cele mai multe ori eram nevoiți să mergem pe jos, astfel ne ajungând la prima oră. După-amiază va fi aceeași problemă, unii elevi se vor grăbi să prindă microbuzul, uneori chiar plecând cu 2-3 minute înainte de finalul orei, și alții vor aștepta și o oră până vine microbuzul. Nu mai vorbesc de zilele când microbuzul este stricat, ceea ce în ultimul timp se întâmplă din ce în ce mai des, elevii trebuie fie să rămână acasă, fie să vină pe jos (2 km, respectiv 6 km cei din satul vecin) sau să găsească alt mijloc de transport care de obicei nu există.

Și acum să ne imaginăm o posibilă situație, un elev de clasa pregătitoare iarna va aștepta în stradă 30 de minute microbuzul școlar, acesta în câteva zile va răci. Pentru o familie care își duce traiul prin munca părinților pe la vecini, tratamentul pentru tratarea unei răceli reprezintă o sumă colosală, iar singura soluție este abandonarea școlii.

Ce fac autoritățile în cazul de față? Cred că deja ne putem imagina răspunsul la acestă întrebare, iar după un research mai amănunțit am aflat că autoritățile puteau chiar împiedica acestă situație. Elevii din sat erau suficienți pentru a se mai forma o clasă, iar pentru că la școala din comună erau mai puțini copii, se putea face un simultan de două clase. Cu timpul, dacă în fiecare an vor fi trimiși elevi la școala din comună, școala din sat se va desființa, iar asta pentru familiile cu venituri mici înseamnă întreruperea studiilor.

Dar anul școlar încă nu a început, deci încă autoritățile mai pot face ceva pentru a îmbunătăți situația. O soluție ar fi achiziționarea încă unui microbuz școlar și angajarea încă unui conducător auto. Astfel, copiii ar ajunge la timp la școală, fără să petreacă câteva zeci de minute în ploaie sau zăpadă. În timpul anului școlar care urmează, autoritățile poate își vor da seama și de greșeala pe care ar face-o dacă ar închide școala din sat, poate vor realiza câtor copii le vor ,,răpi” dreptul la educație doar printr-o măsură luată într-o dimineață.

,,Speră la cel e mai bun, dar așteaptă-te la ce e mai rău.” – spunea un vechi proverb englez. Așadar, voi spune și eu că sper ca rata abandonului școlar din localitate să nu crească odată cu noile schimbări făcute de autorități, dar mă aștept ca și viitoarele măsuri să fie tot nefavorabile elevilor.

Bianca Borcea este participant în cadrul Acceleratorului de implicare civică pentru tineri, derulat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă. Este elevă în clasa a X-a Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Ploiești, la profil pedagogic, specializarea învățător-educator. Face voluntariat încă de la începutul liceului, iar în prezent este redactor și pentru GenZNews, o gazetă online a elevilor pasionați de diverse teme social-politice.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *