Mihaela Parghel

Echipamente medicale de un milion de euro, uitate cu anii în subsolul unui spital, pentru o secţie care există doar pe hârtie

Echipamente medicale în valoare de un milion de euro au stat aproape şase ani neatinse în beciul Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, pentru că unitatea de medicală nu a avut personalul necesar pentru a le pune pune în funcţiune şi nici secţia pe care să o doteze.

Acestea au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, în 2010, într-un program cu Banca Mondială, pentru echiparea unor centre de prevenţie şi combatere a gripei aviare. Însă la Spitalul de Infecţioase din Braşov nu au ajuns să fie folosite niciodată, stând mai mult în depozit.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, care a preluat conducerea în septembrie 2015, a recunoscut că „alegerea Braşovului, în 2007, pentru acest program, nu a fost cel mai fericit lucru la momentul respectiv“. Această situaţie aduce din nou în prim-plan criteriile de selecţie a centrelor medicale strategiece şi modul în care ele sunt puse în funcţiune.

Compartimentul care trebuia dotat nu a funcţionat niciodată

În anul 2007, Spitalul de Boli Infecţioase de la Braşov a fost inclus de Ministerul Sănătăţii într-un program naţional privind combaterea gripei aviare. Astfel, la spitalul braşovean au fost aduse în anul 2010 echipamente medicale scumpe, necesare unui compartiment de terapie intensivă. Aparatura a fost dusă însă imediat în depozit, unde a stat câţiva ani, pentru că spitalul nu avea o astfel de secţie funcţională şi nici nu a reuşit să îşi facă, deşi în acte ea a figurat până acum.

Managerul Spitalului De Infecţioase, dr. Ramona Ionescu, ce a preluat conducerea în septembrie anul trecut, a recunoscut în această săptămână că şi dacă ar fi vrut, unitatea medicală nu ar fi putut folosi echipamentele ultramoderne primite în 2010. Şi asta pentru că, pe de o parte, angajaţii nu ar fi putut să le folosească fără cursuri de specializare, iar pe de altă parte, pentru că secţia pe care trebuia să o doteze nu a putut fi pus niciodată în funcţiune. „Noi nu am fi putut să asigurăm nici gărzile la acest compartiment, cu cei doar doi specialişti ATI pe care îi avem“, a spus noul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

Aşa se facă că echipamentele au stat ani de zile „la ţiplă“ în subsolul spitalului şi neatinse, deşi ele au fost cerute de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care s-a regăsit în câteva rânduri în criză de ventilatoare. O parte din ele au ajuns abia la sfârşitul anului trecut la SCJU, iar la începutul anului au fost transferate, cu aviz de la Ministerul Sănătăţii. Potrivit directorului economic, Bogdan Rusu, SCJU a investit 300.000 de lei pentru refuncţionalizarea lor, după ani în care au stat nefolosite.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Sănătate din CJ Braşov, Mariana Cîju, o altă parte din echipamente au fost transferate între timp la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi la Spitalul de Copii, ambele unităţi medicale având secţii de terapie intensivă funcţionale.

„Forma fără fond“ va fi transformată în Compartiment Terapie – Acuţi

Acum, Spitalul de Boli Infecţioase Braşov va renunţa şi oficial la Compartimentul de Terapie Intensivă care exista doar pe hârtie. Iniţial, conducerea spitalului a luat în calcul desfiinţarea lui. Însă legislaţia permite doar o „situaţie de compromis”. Mai precis, susţine dr. Ramona Ionescu, „există în lege o «portiţă» care permite transformarea Compartimentelor de Terapie Intensivă, ce nu dispun de personalul medical necesar desfăşurării actului medical, în Compartimente Terapie – Acuţi. Cu o astfel de situaţie s-a confruntat şi Spitalul de Neurologie din Braşov, iar acolo «Terapia Intensivă» a fost transformată în «Terapie Acuţi» şi cred că acest lucru ar putea fi făcut şi la spitalul nostru”.

„Aprobând transformarea compartimentului Terapie Intensivă în compartiment Terapie-Acuţi veţi susţine, de fapt, renunţarea la o formă fără fond. Terapia Intensivă presupune ventilarea cu plămân artificial a pacientului, ori noi în prezent, deşi ne ocupăm de pacienţi gravi, ne oprim la ventilare, pentru că altfel bolnavul riscă să nu aibă acces, în paralel, la computer tomograf, RMN sau examen cardiac, în cazul în care ar fi nevoie“, a explicat dr. Ionescu consilierilor judeţeni care trebuie să aprobe acum noua organigramă a Spitalului de Boli Infecţioase.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *