Ionuț Dorobanțu

E oficial şi cât se poate de clar: medicii NU au voie să primească bani sau daruri de la pacienţi!

În Monitorul Oficial din 5 august 2015 a fost publicată Decizia nr. 19/2015 a ICCJ. Este răspunsul la solicitarea Curţii Militare de Apel Bucureşti care a cerut pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept în sensul de a se stabili dacă fapta medicului, care are calitatea de funcţionar public, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi constituie sau nu o exercitare a unui drept recunoscut de lege.

Solicitarea Curții Militare apare în urma unui proces de la această instanță, în care un medic este judecat după ce a fost prins în flagrant de luare de mită. Este vorba despre medicul colonel doctor Iancu Mocanu, şeful secției Chirurgie Cardiovasculară II de la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”. În octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe colonelul Iancu Mocanu pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, în urmă cu doi ani, medicul militar a cerut unui pacient care îi era şi rudă mai îndepartată 2.000 de euro ca să-l interneze şi să îl opereze pe inimă. Pe 23 septembrie 2013, colonelul Iancu Mocanu a fost prins în flagrant în timp ce primea banii.

Apărarea medicului militar

El a admis că lua bani de la pacienţi, însă s-a apărat spunând că nu a condiţionat niciodată actul medical. La proces, medicul militar a invocat şi art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului potrivit căruia:

“Pacientul poate oferi angajaţilor sau unitaţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii. “

Colonelul a invocat dreptul la recunoştinţă care ar putea intra în discuţie şi în cazul altor profesii în care, particular, se creează o anumită legătură interpersonală:

cazul poliţistului care, riscându-şi propria viaţă, fie în timpul programului, fie în afara acestuia, intervine şi salvează viaţa victimei supuse unei grave agresiuni; cazul pompierului care, punându-şi viaţa în pericol, dincolo de limitele rezonabile impuse de lege profesiei, salvează viaţa unei persoane într-o casă incendiată; cazul educatorului ori profesorului care, printr-o activitate deosebită, educă şi cizelează aptitudini şi abilităţi de excepţie unui elev care câştigă premii naţionale/internaţionale şi dobândeşte consacrare într-un domeniu al culturii, ştiinţei etc.

Cererea de interpretare legislativă a fost analizată la Înalta Curte de un complet condus chiar de preşedinta Secţiei penale, judecătoarea Mirela Sorina Popescu.

Completul Înaltei Curţi a decis pe 4 iunie, iar pe 5 august decizia s-a publicat în Monitorul Oficial:

„Înalta Curte de Casație și Justiție, în numele legii, decide:

Stabileşte că fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul penal.“

Pacientii pot sa facă donaţii către spital, NU către doctori

Potrivit deciziei ICCJ, pacienţii pot face donaţii în virtutea dreptului la recunoştiinţă protejat de legea drepturilor pacienţilor, însă nu către personalul spitalului, ci direct către spital. Cu alte cuvinte, dacă un pacient vrea să doneze spitalului bani sau un echipament medical în virtutea recunoştiintei faţă de medicii spitalului care i-au salvat viaţa, o poate face. Nu poate însă da bani sau alte cadouri medicilor şi asistentelor. Judecătorii asimilează medicii funcţionarilor publici care sunt retribuiţi pentru munca prestată şi nu au voie, potrivit Codului Penal, să ia bani sau alte foloase ca să facă sau să nu facă un act care ţine de îndatoririle lor de serviciu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “E oficial şi cât se poate de clar: medicii NU au voie să primească bani sau daruri de la pacienţi!

 1. marius

  si fara salariu si fara ciubuc, deci doctoria pentru pacientul bolnav este sa-l omorim, perfect?!

  Mai intii trebuiau cel putin dublate salariile in sistemul de sanatate si abia pe urma se vine cu interdictia ciubucului, altfel inseamna ca sistemul de sanatate se desfiinteaza, lucru care de fapt se si doreste, ca sa nu ne mai ascundem dupa cuvinte si trecerea lui in totalitate in zona privata. Adica ce se dorea in 2012 de au iesit oamenii in strada se face in continuare: privatizarea sistemului de sanatate in Romania unde nu exista clasa de mijloc cum este in America spre exemplu. 90% dintre romani nu o sa mai aiba nici un fel de acces la sanatate iar restul de 10% adica privilegiatii care capuseaza o tara intreaga o sa se bucure de atentia din privat. Profituri uriase pentru mafie prin „privatizarea” (furtul) sistemului de sanatate de stat!

  Reply
 2. flesh

  Asta e și impresia mea, că politicienii iau șpagă de la clinicile private ca să-i împingă pe pacienți către ele. Ei lasă special sistemul public de sănătate în paragină și dau salarii mici personalului medical. Între timp, ei se tratează la privat. Eventual și în alte țări. Politicienii votați de noi ne fură sănătatea.

  Reply
 3. chisalita

  Ca sa vezi !!!! asta era singura preocupare a DNA !!!!! CUM SA LE REDUCA VENITURILE MEDICILOR SI CUM SA CONDAMNE O SOMITATE A LUMII MEDICALE Militare??? si cu ce? cu un act normativ care produce efecte pt. viitor si nu actioneaza retroactiv !!!!!!! Nu au auzit de evaziune fiscala, nu au auzit de imbogatire nejustificata…asa subit peste noapte, de nimic din astea nu au auzit si nu-i preocupa, nu??? Si o aberatie mai mare ca asta cu donatiile , nu am auzit !!!! Stie cineva de vre-o interdictie privind legea Donatiilor??? Legea pacientului a fost buna pana acum, deodata nu mai este… Se doreste sa nu mai avem acces la serviciile medicale de sanatate, deoarece exodul medicilor va fi si mai accelerat. Si apoi….. A fost recunoscut si de alte personalitati ale tarilor Europene faptul ca sistemul privat nu poate inlocui in totalitate sistemul public de sanatate, mai ales intr-un stat ce a intrat in UE ca si stat social….

  Reply
 4. dragos

  Este incredibil ce se intampla… Adica o lege votata de Parlament ( Legea drepturilor pacientului) prin care se spune clar ca pacientul poate oferi ANGAJATILOR plati suplimentare, este anulata de o DECIZIE a ICCJ !!! Aceeasi ICCJ a mai invalidat o lege prin care medicul nu era asimilat functionarului public…Si atunci ma intreb de ce ne mai trebuie Parlament? Daca legile votate sunt anulate de ICCJ? Chiar este de neinteles pasivitatea parlamentarilor!!!
  Pana sa ne” lumineze ” ICCJ , de ce si la ora actuala sunt medici condamnati sau arestati cand Legea drepturilor pacientului era in vigoare???De ce nu sunt AMNISTIATI medicii pana la data la care ICCJ a adus ” clarificarile” necesare? Ce se urmareste prin aceasta mascarada a ICCJ???

  Reply
 5. Spânu

  Desi toate comentariile sunt bland sau vehement atente lingvistic (totul e ok daca in loc de spaga sau ciubuc folosim donatie/recunostinta/ofranda?), inclin sa ii dau dreptate lui Marius: solutia nu e sa legalizam platile [in]formale, ci sa marim salariile.
  Autorul releva dimensiunea problemei: donatie si la politist, pompier, profesor; de ce nu si la popa, sau primar, samd? Intrarea unor asemenea „donatii” in uzul curent nu va duce cumva la reversul medaliei (asa cum se intampla si cu mare parte din personalul medical, sorry)? Daca nu-mi faci donatie nu imi fac datoria de a-ti salva viata, sau casa, sau de a-ti educa pruncul?
  Dand in stanga si dreapta la donatii din firavul venit, nu sfarsim prin a trai [chiar] mai prost decat acum, beneficiind cam de aceleasi servicii?
  Noua, amaratilor care lucram intr-o fabrica, sau birou, sau magazin, cine ne face donatii compensatorii pt ca ne facem treaba ca lumea? Sefii nostri? Hai sa radem!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *