Romania Curată

DUPĂ 11 ANI: Victorie la CEDO împotriva României, a unui funcționar public concediat pentru că a dezvăluit public abuzurile din instituția în care era angajat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român trebuie să-i plătească lui Antoniu Poienaru suma de 7.500 de euro daune morale și 600 de euro cheltuieli de judecată, pentru încălcarea articolului 10 din Convenție, respectiv că nu i-au respectat dreptul la libertatea de exprimare, se arată într-un articol pe Libertatea, care tratează pe larg acest caz..

Antoniu Poienaru a fost concediat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, în martie 2011, fiindcă a expus pe blogul său mai multe nereguli de la locul de muncă. În postările de pe blog, Poienaru a prezentat abuzuri și nereguli legate de angajarea unor funcționari la APIA și gestionarea fondurilor publice. Demersul său a venit după ce, anterior, prezentase cazurile șefilor săi ierarhici (fără a se schimba ceva) și după ce sesizase, în 2010, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), susținând că directorii APIA acopereau persoane care comiteau fraude pe fonduri europene.

Inițial, Antoniu Poienaru și-a căutat dreptatea în instanțele de judecată din România, însă, în decembrie 2016, Curtea de Apel Cluj a stabilit definitiv că revocarea (concedierea) sa din funcție ar fi fost legală, că afirmațiile de pe blog nu ar fi corespuns realității și că prin aceasta ar fi adus atingere imaginii instituției și directorului executiv al APIA Cluj (de atunci), Gheorghe Șerban.

Demersurile la CEDO le-a început în 2017, decizia primind-o săptămâna trecută. În motivarea prin care a hotărât în favoarea avertizorului de integritate, CEDO arată că instanțele din România au stabilit fără o analiză reală prejudicierea imaginii instituției și a funcționarilor acesteia ori că ar fi subminat autoritatea directorului executiv. De asemenea, CEDO mai arată că instanțele naționale nu au reușit să stabilească în mod convingător ce prejudicii a suferit directorul APIA ca urmare a materialelor publicate de reclamant, fie din punct de vedere personal, fie din punct de vedere profesional.

Curtea a mai motivează că instanțele din România ”nu au pus în balanță, în mod corespunzător, diferitele interese în joc”, menționând că aspectele reclamate de Antoniu Poienariu pe blog (nereguli privind angajarea unor funcționari publici, numirea în funcții de conducere sau gestionarea fondurilor publice, inclusiv din bugetul Uniunii Europene), sunt chestiuni de interes public, astfel că nu au furnizat motive relevante și suficiente pentru a justifica ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare. În consecință, a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție”.

„Mi-au mâncat 11 ani din viață, dar sunt mulțumit că am învins în cele din urmă. Nu se mai moare când exprimi un adevăr, ca pe vremuri. Lucrurile trebuie spuse așa cum sunt. Capul plecat sabia nu-l taie? Să mai lăsăm automatismele astea în exprimare”, a declarat Antoniu Poienaru pentru Libertatea. Potrivit aceleiași surse, acesta se va adresa, din nou, instanțelor din România, pentru a a solicita revizuirea dosarului, re-angajarea și drepturile salariale neîncasate în ultimii 11 ani.

„Cu decizia de la CEDO voi cere în instanță revizuirea dosarului în care am pierdut cu APIA la Curtea de Apel Cluj, voi cere reangajare, repunere în drepturi, restituirea salariilor din 2011. Prin martie sper să fiu reangajat. Eu m-am angajat acolo pe bune, prin concurs, fără fente și figuri”

Antoniu Poienariu, pentru Liberatea

Mai pe larg despre acest subiect:

„Nu se mai moare, ca pe vremuri, dacă spui adevărul”. Un funcționar a dezvăluit corupția din sistem și a fost dat afară. Și-a găsit dreptatea după 11 ani

Antoniu Poienariu (sursa foto: Libertatea)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “DUPĂ 11 ANI: Victorie la CEDO împotriva României, a unui funcționar public concediat pentru că a dezvăluit public abuzurile din instituția în care era angajat

  1. emil

    Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, victoria la CEDO e impotriva mafiei din justitia romana si mafiei din Comisia Europeana care propune ridicarea MCV incurajand justitia sa continue atrocitatile impotriva populatiei.

    Reply
  2. Mereu Nicolae

    Atunci de unde până unde pensiile speciale acordate acestor mari corupți din (să-i zicem !) justiția română ? Nu este o noutate cazul prezentat și nici un caz singular, deoarece la CEDO România este cea mai prezentă țară cu cazuri similare, asta numai din ce a reieșit din media fiindcă cine știe pe la ce nivel este realitatea ! Numai acest aspect și apreciez că este suficient pentru a se anula și celor din justiție aceste pensii speciale , mai ales cu aranjarea în ultima lună a unor salarii exorbitante și deloc justificate . Cu toate acestea președintele johanis (în acest caz mjusculele nu are rost să fie folosite !) a promulgat modificările la legile din justiție, care modificări nu sunt departe de cele ce, acum câțiva ani, la vârf ajungând să fie prezentă peste tot, până la cele de mai jos nivele. au scos în stradă mii de protestatari în miez de iarnă, mișcarea fiind în atenția întregului mapamond. Atunci despre ce vorbim ? Despre o Românie în care corupția începe

    Reply
  3. Vlad Marin

    Judecatorii de la Tribunalul Cluj mai sunt pe functii!? Rusine celor care au judecat procesul lui Antoniu Poienaru.

    Reply
  4. emil

    Nu hotarasc ei. Primesc ordine cum sa judece si cine sa castige, apoi sunt promovati si aparati de mafia statala.

    Reply
  5. Adrian Ionescu

    Ce stat de drept poate fi acesta, daca instanțele de judecată achieseaza la punctul de vedere al unui sef de instituție, însoțit chiar și de consilierul juridic? Inclusiv în instanta de control judiciar!
    Din pacate este generala situatia: esti isteț, implicat, cu siguranță observi și ” neconformitatile ” șefilor. Urmează, invariabil, punerea în derizoriu, marginalizarea și, daca esti și consecvent în demersul tău (ca Antoniu !), te elimină. Îndepărteazăi pericolul și dau si un exemplu, în situația în care îi_ar mai veni cuiva ideea.
    Astfel, un sef intr_o instituție publică rămâne sef până la pensie, fără a avea vreo performanță masurabila, efectiv, nu doar criterii de evaluare formale.
    Din pacate, situația aceasta inspaimanta și mai mult , abuzurile șefilor îngăduite de instanță iti distrug viata, familia, cariera profesionala iar statul își implementează politicile publice în mod defectuos.

    Reply
  6. George

    Justiția este sinonimă cu loteria. Același text de lege este înțeles diferit de instanțe diferite. Vorba lui Zegrean: „ măreția dreptului” , adică fiecare judecător face ce vrea fără a răspunde în vreun fel pentru că așa a înțes el legea.
    În rest, e bine ceilalți suntem justițiabili.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *