Cristian Ghingheș

Dragi cetățeni, hai să dezbatem așezat! Cum vreau eu, cu cine vreau eu, în ce condiții vreau eu

M-ați ales în 2014, când v-am promis Cetățuia lucrului bine făcut.
Programul meu avea 75 de pagini cu tot cu coperți, iar printre acestea puteați regăsi cuvântul „dezbatere” de 35 de ori. De altfel, cele 11 priorități ale mele de atunci erau prezentate într-un capitol care se intitula așa: 11 teme majore de dezbatere și consens național.

Vă vorbeam atunci despre „urgența unei dezbateri autentice, a unui proiect de societate, deopotrivă de către clasa politică și societatea civilă, dezbatere pe care o voi iniția imediat după preluarea mandatului.” Da, m-am citat pe mine, că mă iubesc atât de mult încât toate materialele campaniei din 2019 sunt cu și despre cât de mult mă adoră cetățenii – sper că mi-ați văzut clipurile electorale, alea în care îmi atribui și îmi asum toate protestele voastre din ultimii 5 ani.

De asemenea, vă mai abuream că „statul trebuie să fie mult mai transparent în raport cu proprii cetățeni și să dea socoteală de modul în care lucrează în beneficiul cetățenilor și de modalitatea în care cheltuie banul public”, dar puteți număra pe degetele de la o mână dățile în care am avut interviuri în presa națională sau alte contexte necontrolate 100% de mine și staff-ul meu în care să vin să explic cetățenilor ce fac eu la Cotroceni. Ghinion!

În 2019, sunt mai realist și vă promit mai puțin: Cetățuia normală
Am ajuns în turul 2 după ce în ultimele săptămâni ați vorbit mai degrabă despre guvernare decât despre mandatul meu (și probabil fix de asta v-am spus că cea mai mare realizare a mea e înlăturarea PeSeDe de la guvernare după ce le-am numit 3 prim-miniștri printre care se numără și contracandidata mea de-acum – am reevaluat-o cam cum făcea fostul președinte al Cetățuiei în vremea lui) și fug de o dezbatere pe bune fie cu VVD, fie în fața societății.

În schimb, organizez eu azi chermeza mea în încercarea de a o vinde poporului drept „dezbatere așezată”.

 • Din senin, SNSPADADA se oferă să o găzduiască și anunță locația -Biblioteca Centrală Universitară-, băgând la înaintare conceptul de „spațiu public netru”;
 • Publicul nu s-a putut înscrie, deci accesul este strict controlat;
 • Chem doar politologii și ONG-iștii pe care îi simpatizez și, fără ca ei să își dea seama, căpătă (unii din nou) ștampila prezidențială pe frunte;
 • Presa nu e chemată via redacții, ci pe bază de invitație personală – eu îi aleg pe jurnaliștii care să îmi pună întrebări;
 • Toată lumea e chemată cu o oră înainte pentru a primi instructajul de rigoare (așa cum ne-a relatat aseară Moise Guran);
 • În sală trebuie să fie și unii la număr, să zâmbească frumos și să nu se gândească să pună vreo întrebare. Așa că PeNeLe a contactat diverși lideri ai asociațiilor studențești, iar aceștia au executat pe loc sarcina primită. Rezultatul a 4-5 ani de dezbateri despre educație, vedeți?
 • La script încă se lucrează, dar veți vedea voi la ora 19:00 ce urmează să punem în scenă.

Și asta este ceea ce numesc eu democrație în Cetățuia Normală pe care o conduc. Cum vreau eu, cu cine vreau eu, în ce condiții vreau eu.

Hai, la treabă!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Dragi cetățeni, hai să dezbatem așezat! Cum vreau eu, cu cine vreau eu, în ce condiții vreau eu

 1. JK

  De ce să poată răsuci și stâlci legile, bunul simț și realitatea doar Ciordache, Tudorel sau alții? Noi, liberalii, nu putem?
  Ba da, puteți, dar din momentul acesta nu mai sunteți liberali. Sunteți ansamblul de mandoline și balalaici al Armatei Roșii Reorientate.

  Reply
 2. Gabi

  Aveți dreptate!L-am votat în 2014 și m-a tot dezamăgit.Acum,prin această fugă de o dezbatere cu Dăncilă mă dezgustă.Asta-i democrație?Oricum o putea învinge în această dezbatere deci,de ce a fugit de ea?

  Reply
 3. Dumitru

  Cei care il conduc pe Iohannis sunt atat de siguri ca va castiga incat permit unor „jurnalisti” sa-si refaca o „virginitate” morala… Ce-as mai rade sa piarda, cum a pierdut si Ponta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *