Dorin Tudoran

Pierderea măsurii – obsesia Nelson Mandela

Spre surprinderea dlui Tismăneanu, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc mâine și candidații ar fi doar cei știuți astăzi probabil că aș avea de optat între dna Monica Macovei și dl Klaus Iohannis.

Dar până în noiembrie, se pot schimba multe lucruri, mai ales dacă ne gândim că președintele Băsescu ne-a promis că va dezbrăca public niște candidați.

Chiar așa, n-am aflat încă de la dl Tismăneanu ce crede despre felul în care președintele a și “dezbrăcat public” un candidat: Monica Macovei.

Eu, de bine, de rău, mi-am spus părerea – aici.

Cum n-am aflat nici ce crede distinsul politolog despre distinsa candidată Elena Udrea care l-a mătrășit pe credibilul și onorabilul domn Cristian Diaconescu, pe care chiar dânsa îl anunțase drept candidat al PMP la Congresul partiduțului dlui Traian Băsescu.

Cred că sunt subiecte ceva mai presante decât întrebarea hamletiană cu care se luptă dl Tismăneanu în aceste zile shakespeariene – “A fost Lenin un intelectual?”

Iau notă de reținerile dlui Tismăneanu în legătură cu dl Iohannis.

Iată și una dintre reținerile mele în legătură cu dna Monica Macovei, al cărei admirator rămân, dar unul critic, fiindcă sunt sigur că sorcovitul nu-i face deloc bine:

“M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu și-a sacrificat principiile niciodată, care și-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil și care a făcut foarte mulți ani de închisoare, s-a sacrificat, și-a sacrificat interesele personale pentru țară. Și mă identific cu toate aceste lucruri.” (Monica Macovei)

Lipsă de măsură, care nu trebuie alimentată prin portrete encomiastice. Lingușelile exacerbate nu au ajutat veodată un om politic.

De la lipsa de măsură la delirul de grandoare nu e decât un pas.

Nu se cuvine să-i ajutăm să îl facă tocmai pe cei în care ne punem speranțe și pe care pretindem că-i respectăm.

Pentru candidatul Monica Macovei testul cu adevărat fundamental va fi dacă va putea convinge un electorat național de o necesitate care nu a stârnit nici măcar interesul propriului ei partid: reforma morală.

Și nu trebuie să fii neapărat politolog ca să înțelegi că, în România, uneori năravurile microcosmosului nu sunt decât un rezumat al năravurilor macrocosmosului.

P.S. Cititorii postării mele inițiale vor observa o modificare în text. Am eliminat afirmația privind cererea dnei Monica Macovei de a se schimba legea numirii procurorilor-șefi, în  momentul în care dna Mona Pivniceru a devenit ministru al Justiției. Informația mea s-a dovedit eronată. Regret eroarea pe care am comis-o și prezint scuzele cuvenite dnei Monica Macovei, în speranța că le va accepta.

Textul integral pe dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Pierderea măsurii – obsesia Nelson Mandela

 1. danolteanu36Dan

  Care moralitate dom’le ?!
  De unde si pana unde chestia asta la poporul ( mai bine zis sleahta , adunatura ) asta ?
  Hai sa fim seriosi !
  Imi pare rau; chipurile fac parte din acest popor dar… simt ca nu ma reprezinta absolut deloc !
  Oricum, la 65 de ani cat am acum, nu cred ca voi mai putea suporta multe de la acest asa-zis popor : mizerie pe strazi si in aer si in apa; zgomot cat cuprinde in orase ; mizerie pe ecranele TV ! Parere personala : sleahta / haiticul care-si zic romani (culmea, chiar si … isi zic asa !!! ), n-are nicio sansa in fata unora bine organizati si care respecta legi ( mai mult sau mai putin autoimpuse ): ungurii, polonezii, chiar si bulgarii.

  Reply
 2. danolteanu36Dan

  P.S. – acele naravuri ale micro si macrocosmosului ar fi trebuit dezvoltate. In beneficiul tuturor ! Sau, poate nu. Cine vrea sa inteleaga o va face si fara….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *