Ionuț Dorobanțu

Doina Frunzăverde va fi audiată în dosarul de corupție din universitatea pe care o conduce. Patru cadre didactice și-au dat demisia

Acţiunile procurorilor şi dezvăluirile publicate de România Curată dau roade: patru cadre didactice acuzate de tranzacționare de examene și licențe la Universitatea din Reşiţa și-au dat demisia. Mai mult, rectorul Doina Frunzăverde, soția lui Sorin Frunzăverde, urmează să dea declarații despre corupția tolerată din curtea instituției pe care o conduce.
După acțiunea în forță a procurorilor și dezvăluirile investigatorului sub acoperire infiltrat în universitate, preşedintele Senatului de la Eftimie Murgu din Reşita, Marian Mihăilă (FOTO JOS), a părăsit universitatea şi a ieşit din învaţământ prin demisie. El primise deja de la procurori interdicţie de a-şi exercita funcţia şi este plasat sub control judiciar. Şi profesorii arestaţi, Irina Oriol şi Florin Franţ, decanul Facultaţii de Şiinte Sociale, şi-au dat demisia în speranţa că îi vor îmblânzi pe judecători să îi elibereze. Un alt profesor, Mihai Vișan, și-a prezentat și el demisia.... asta când nu se întâmplă ca domnul Mihăilă să fie el cel condus. De mascați

ARACIS face controale la „universitatea“ din Reşiţa. Pe când controale și la ARACIS?

Procurorul de caz de la Parchetul General, Denisa Cristodor, a sesizat Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în cazul UEM Reşita. În urma controlului din iunie, universitatea primise calificativ de „încredere ridicată“. Potrivit unor surse apropiate anchetei, controlul ARACIS din iunie a fost întâmpinat de conducerea Universităţii Eftimie Murgu cu protocol ridicat, adică s-a lăsat cu chiolhanuri pe cinste. Potrivit aceloraşi surse, conducerea universităţii ar fi completat în fals o parte din chestionarele ARACIS destinate studenţilor. Interesant e ca „profesorul de drept“ Marian Mihăilă a fost evaluator ARACIS încă din 2011! Mihăilă a fost ofiţer al fostei Securităţi şi al SIE şi este coleg de lojă masonică cu Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin, deferit justiţiei pentru corupţie, sub control judiciar. „Profesorul“ Mihăilă a fost condamnat pentru corupţie la trei ani cu suspendare în procesul fostului vicepreşedinte al Curţii de apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban. Și omul lui de incredere, Florin Franţ, este mason.
Un alt profesor care şi-a dat demisia este Mihai Vişan, titularul cursului „Istoria Construcţiei Europene“. El a fost inspector şcolar şi este „formator naţional”. Potrivit procurorilor, Mihai Vişan, „în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, studii de master, la data de 06.01.2015, a solicitat suma de 300 de euro de la Ilici Alexe, masterand în anul II la FSS.” În schimbul banilor, profesorul i-a dat studentului o lucrare de dizertaţie. Potrivit unor date din anchetă, astăzi, doi studenţi ai Universităţii din Reşiţa au formulat denunţuri împotriva profesorilor în care au recunoscut că au cumpărat lucrări de licenţă contra unor sume de 250 de euro.

Procurorii continuă ancheta

Săptămâna trecută, Corpul de control al ministrului Educaţiei a făcut verificări la universitatea din Reşiţa urmând să ia măsuri. În paralel, continuă ancheta procurorilor, astăzi şi mâine fiind programate audieri de studenţi şi profesori. Urmează să fie audiată şi Doina Frunzăverde, rectorul UEM Reşiţa, soţia baronului PNL, Sorin Frunzăverde.
În 2009, UEM Reşiţa a obţinut cel mai mic punctaj (zero stele) în Topul Integrităţii Universităţilor din România realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC).

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *