Alex CostacheMihaela Parghel

DNA: Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a cerut 3,4 milioane de lei șpagă.UPDATE: Denunțătorul ar fi Tiberiu Urdăreanu

UPDATE. Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, ar fi cerut mită 5 % din valoarea contractului de management al traficului din Iaşi în valoare de 69 de milioane de lei. Contractul a fost atribuit în 2013 către asocierea de firme IBC – UTI Grup de către Primăria Iaşi, condusă pe atunci de Gheorghe Nechita (PSD).

Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorge Nechita, şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu au fost trimişi în judecată în stare de arest şi, respectiv, în stare de arest la domiciliu, în decembrie anul trecut pentru mită în atribuirea acestui contract de management al traficului. Primarul Nechita ar fi primit mită 10 la sută din valoarea contractului. Vezi comunicatul DNA aici.

Iată că aflăm acum că un alt procent de 5 % s-ar fi dus către fostul ministru al Economiei din Guvernul Ponta şi fost vicepreşedinte PSD, Constantin Niţă.

Denunţătorul din acest caz ar fi din nou omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI. Urdăreanu i-ar fi denunţat şi pe primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu şi pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL pentru Primăria Capitalei. Urdăreanu ar fi apelat la strategia denunţului după ce a fost arestat în toamna anului trecut în cazul de la Iaşi.

 

Deputatul de Braşov Constantin Niţă este cercetat sub control judiciar pe cauţiune, pentru trafic de influenţă, Direcţia Naţională Anticorupţie având probe şi date potrivit cărora fostul preşedinte al PSD Braşov a cerut unui om de afaceri, 5% dintr-un contract pentru a interveni pe lângă primarul unui municipiu reşedinţă de judeţ în vederea atribuirii unei licitaţii.

Potrivit procurorilor DNA, în 2013 când era ministru al Energiei, deputatul Constantin Niţă i-a solicitat unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea acestuia cu primăria unui municipiu reşedinţă de judeţ. Comisionul a fost pretins de Niţă în schimbul intervenţiei pe lângă primarul respectiv pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu omul de afaceri denunţător.

Din datele DNA, cei 5% pretinşi de Constantin Niţă reprezentau aproximativ 3,4 milioane de lei, iar suma ar fi urmat să-i fie predată deputatului în două tranşe: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, care urma să fie încheiat cu un apropiat al lui Niţă. Astfel, fostul preşedinte al PSD Braşov a primit 30.000 de euro cash de la omul de afaceri, printr-o tranzacţie care a avut loc în incinta unui restaurant libanez din Bucureşti, iar contractul de consultanţă fictivă cu apropiatul lui Niţă a fost semnat la data de 2 mai 2013, pentru suma de 5.000 euro lună + TVA. În urma acestui contract, firma omului de afaceri a plătit firmei indicate de Constantin Niţă, 303.118 lei, în trei tranşe, în perioada mai 2013 – iunie 2014. Aceste sume au ajuns, în final, să fie folosite pentru cheltuielile organizaţiei judeţene a PSD Braşov.

În prezent, Constantin Niţă este cercetat de DNA sub control judiciar, după ce a depus o cauţiune de 150.000 de lei.

Constantin Niţă a condus organizaţia judeţeană a PSD Braşov din 1997 până în 2016.

La finalul lunii martie, Niţă a anunţat că se retrage de la conducerea partidului, locul său fiind luat, ca interimar, întâi de preşedintele executiv Viorel Chiriac şi apoi de fostul prefect, Mihai Mohaci, revenit în partid tot în martie, după ce a pierdut funcţia apolitică de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Constantin Niţă este în prezent deputat de Braşov, aflat la al treilea mandat în Parlamentul României.

Fostul ministru al Energiei a mai fost audiat la DNA în 2013, ca martor în dosarul „Mită pentru Hidroelectrica”, privind negocierea unui contract pentru vânzare de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. La acea vreme, a declarat că respinge orice acuzaţie privind implicarea sa în acest scandal.

Constantin Niţă este de profesie economist, iar în trecut el a mai ocupat funcţia de ministru al IMM-urilor şi ministru al economiei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “DNA: Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a cerut 3,4 milioane de lei șpagă.UPDATE: Denunțătorul ar fi Tiberiu Urdăreanu

 1. VASILE

  Scripcaru G. o fi fost primarul pe care l-a sunat Nita Ctin?
  Tot ce se poate…
  Constantin Nita: Alo, domnu preşedinte primar, ce faceţi?
  Scripcaru: Să trăiţi, domnu preşedinte! Cu partidu pe aici, mă zbat şi eu pe la Bucureşti.
  Constantin Nita: Auzi excelenţă! Eu am reţinut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi reţeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luaţi voi pentru km?
  Scripcaru: Deci e foarte important ca cei care vor să vadă întâi despre ce este vorba, că un operator dacă nu vede că sistemul este continuu şi doar pe bucăţele aşa, o să aibă ce ştiu eu ce…părere.
  ….
  Scripcaru: Dacă e, ca să-ţi spun astea acuma exact trebuie să mă uit pe hârtii, că nu ştiu toate detaliile
  Constantin Nita: Că facem un contract de închiriere pe ce stiu eu 10 ani, aşa, dar un preţ care să trăiască primăria 10 ani!

  Constantin Nita: Adică noi venim şi luam tot, tot ce ai! Toate tronsoanele. Luam şi noi ce putem pe acolo, mai pe decesubt, prin canale.
  Scripcaru: Da, da, tronsoane.
  Constantin Nita: Deci vezi tu câţi km ai şi îmi spui..bă, atâta e km. Dacă ne convine, luăm, dacă nu, nu. De ex, am înţeles că unele oraşe închiriază undeva între 15, 16 milioane km de lei vorbesc. Dacă depăşeşte 20 de milioane atunci poti să ţi-l ţii, să îl dai cui vrei tu, că nu ţi-l iau.
  ….
  Constantin Nita: E treaba bună, 10 ani de zile stai şi tai factură, nu faci nimic altceva. Şi chiria anuală. N-ai treabă, îţi vine la sfârşitul anului.
  Scripcaru: O să taie cine va fi primar
  Constantin Nita: Bă, nu ştiu cine va fi primar. Poate vin eu, candidez eu. Mai candidez şi eu 8 ani de zile, te-ai învăţai, şi cu 4 viceprimar, 12, îţi ajunge mă!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *