Mihai Goțiu

DEZVĂLUIRI: Romsilva are un director nou. Noul șef e acuzat de management defectuos și i se cer despăgubiri de 260.000 de lei!

”Daniel Nicolaescu, proaspăt numit director general la ROMSILVA, este acuzat de Obștea Săliște de management defectuos, că a folosit zeci de mii de lei pentru călătorii în țară și că nu a întocmit situații de lucrări realizate de firma la care era acționar. Daniel Nicolaescu a condus Ocolul Silvic Săliște din 2010 până în 2020”, scrie jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul personal (aici). În documentele care stau la baza solicitării despăgubirilor de aproape 260.000 de lei, se arată că noul șef al pădurilor publice din România a întocmit pentru zilele în care a făcut deplasări atât documente justificative pentru călătoriile în țară, cât și bonuri de cumpărături sau bonuri fiscale de la spălătorii auto din Râmnicu Vâlcea, acolo unde își desfășura activitatea. Cum ar veni, era plecat prin țară, dar făcea cumpărături acasă!

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, întrunit miercuri, 31 august, l-a numit pe Daniel Nicolaescu în funcția de director general, pentru un mandat provizoriu de patru luni, începând cu data de 1 septembrie 2022. Numirea are loc în condițiile în care mandatul de director general exercitat de George Mierliță a expirat la 31 august 2022, se arată într-un comunicat al regiei, dat publicității, astăzi (1 septembrie).

Potrivit comunicatului oficial, Daniel Nicolaescu, 53 de ani, a absolvit Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania din Brașov. În perioada 1994 – 1998, a activat în cadrul Direcției Silvice Vâlcea ca inginer responsabil de activitatea de fond forestier, regenerarea pădurilor și investiții la Ocolul Silvic Voineasa. Până în anul 2003, a fost șef la Ocolul Silvic Voineasa și apoi la Ocoalele Silvice Brezoi și Cornet din cadrul Direcției Silvice Vâlcea. În perioada 2004 – 2021 a activat în sistemul forestier privat, ca șef al ocolului silvic de regim Săliște, județul Vâlcea.

De asemenea, Daniel Nicolaescu a fost membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor în perioada 2016-2018 și ulterior, consilier al secretarului de stat pe probleme de păduri în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, expert inginer silvic la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”.

Ce nu spune comunicatul oficial al Romsilva e că pentru modul în care a condus Ocolul Silvic Săliște, Daniel Nicolaescu a fost chemat în judecată și i se cer despăgubiri de aproape 260.000 de lei. Dezvăluirile au fost făcute de jurnalistul Andrei Ciurcanu, cunoscut pentru multe anchete legate de administrarea pădurilor din România și tăierile ilegale de lemn.

Acuzațiile sunt incluse într-un raport de 36 de pagini întocmit de Comisia de Cenzori a Obștii Săliște, care a analizat situația patrimonială a ocolului și a descoperit nereguli în activitatea fostului șef de ocol, scrie jurnalistul.

Obștea l-a dat în judecată pe Nicolaescu, dosarul se află la Tribunalul Vâlcea, și i-a solicitat plata unor despăgubiri în valoare de 260.000 de RON (peste 50.000 de euro) echivalentul prejudiciului pe care acesta l-ar fi produs Obștii Săliște în perioada 2019 – 2020.

Comisia de cenzori îl acuză pe Nicolaescu că în perioada 2019-2020 a înregistrat în contabilitatea ocolului deplasări în valoare de peste 150.000 de lei și că în multe cazuri există suspiciuni cu privire la veridicitatea acestor călătorii și dacă ele au fost făcute în interesul Ocolului Silvic sau al Obștii.

Din raport reiese că în unele cazuri, Nicolaescu a întocmit pentru zilele în care a făcut deplasări atât documente justificative pentru călătoriile în țară, cât și bonuri de cumpărături sau bonuri fiscale de la spălătorii auto din Râmnicu Vâlcea, acolo unde își desfășura activitatea.

Andrei Ciurcanu citează dintr-un Raport al Comisiei de Cenzori a Ocolului Silvic, în care se arată că criticile aduse conducerii nu se opresc doar la decontările călătoriilor șefului de ocol, dar și la managementul unității și relațiile economice pe care Ocolul Silvic le-a avut cu o firmă de prestări servicii (Raniprod), unde Nicolaescu este administrator și deține 50% din acțiunile firmei. Cu alte cuvinte Nicolaescu semna documentele Ocolului și tot Nicolaescu „executa” serviciile.

Pe baza Raportului, Obștea Săliște l-a dat în judecată pe Nicolaescu și i-a solicitat plata unor despăgubiri de aproape 260.000 de lei, „reprezentând prejudiciul pe care acesta i-a produs in patrimoniul acesteia în perioada 01.01.2019- 30.06.2020 și la plata cheltuielilor de judecata aferente„ se arată în documentele de la Tribunalul Vâlcea.

Mai multe informații despre motivele pentru care noului șef al Romsilva i se cer despăgubiri, precum și despre faza în care se află procesul, puteți citi pe blogul lui Andrei Ciurcanu.

Foto main: Save Paradise Forest/ Agent Green

Daniel Nicolaescu, noul șef Romsilva (sursa: Romsilva)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DEZVĂLUIRI: Romsilva are un director nou. Noul șef e acuzat de management defectuos și i se cer despăgubiri de 260.000 de lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *