Narcis Iordache

DEZBATERE: Un nou pas catre politizarea administratiei publice Sase senatori vor sa dea voie prefectilor apolitici sa candideze in alegeri pe liste de partid

Cinci senatori PDL, printre care si ministrul de Interne Traian Igas, plus un senator independent au depus la Senat un proiect de lege prin care propun ca inaltii functionari publici si functionarii publici cu functii de conducere in institutiile statului sa nu mai fie obligati sa demisioneze atunci cand candideaza pentru functii de demnitate publica la alegerile locale si cele parlamentare. Daca ar fi adoptat in forma actuala, proiectul de lege ar permite prefectilor si subprefectilor – in prezent apolitici – sa devina membri ai partidelor politice pe perioada campaniei electorale si sa candideze din partea acestora la o functie de demnitate publica.

Initiativa legislativa este semnata de senatorii PDL Traian Igas, Ion Ruset, Sorin Fodoreanu, Dorin Paran, Tudor Udristoiu si independentul Gabriel Berca si propune modificarea a nu mai putin de cinci legi: Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si a Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

In prezent, Statutul functionarilor publici prevede ca in cazul in care inaltii functionari publici sau sefii din cadrul institutiilor publice vor sa candideze la alegerile locale sau parlamentare, ei trebuie mai intai sa demisioneze din functiile pe care le detin. Proiectul initiat de senatorii PDL propune ca demisia sa fie inlocuita de suspendarea din functie pe durata candidaturii. Astfel, in cazul in care nu sunt alesi, respectivii isi pot relua mai departe functiile de conducere din care ar fi obligati sa demisioneze numai daca ar castiga alegerile.

Legea actuala face o distinctie importanta intre functionarii publici cu functii de conducere si inaltii functionari publici. In vreme ce sefii din institutii au voie sa fie membri de partid, iar multi dintre ei chiar si sunt, asa cum o demonstreaza aceasta investigatie a Romaniei Curate, legea le interzice in mod explicit inaltilor functionari publici – adica prefectii, subprefectii, secretarul general al Guvernului si adjunctul acestuia, secretarii generali ai ministerelor si adjunctii acestora precum si inspectorii guvernamentali – sa fie membri ai vreunui partid politic. In cazul acestora, proiectul de lege initiat de cei sase senatori prevede urmatoarea solutie: interdictia de a fi membru de partid se mentine in continuare cu exceptia situatiei in care acestia se decid sa candideze la alegeri pe liste de partid.

Pornind de la prevederile incluse in proiect, se poate imagina urmatorul scenariu: la incepututul campaniei electorale, un prefect apolitic se suspenda din functie pana la alegeri, se inscrie intr-un partid politic si candideaza din partea respectivului partid la o functie de primar sau de parlamentar. Daca este ales, isi da demisia din functia de prefect. Daca nu aduna destule voturi si pierde alegerile, isi da demisia din partid si isi reia functia apolitica de prefect.

Initiativa legislativa a fost depusa pe data de 22 decembrie 2011 la Senat, care este prima Camera sesizata, si se afla in dezbatere publica pana pe data de 20 februarie 2012.

Cititi si comentati proiectul de lege si expunerea de motive a initiatorilor.

Puteti trimite direct la Senat opiniile si propunerile dumneavoastra in legatura cu acest proiect de lege accesand lista de proiecte de lege supuse dezbaterii publice. Proiectul de lege descris mai sus ocupa pozitia 28 din lista iar modurile in care pot fi trimise la Senat propuneri si sugestii este descris in partea stanga-sus a paginii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “DEZBATERE: Un nou pas catre politizarea administratiei publice Sase senatori vor sa dea voie prefectilor apolitici sa candideze in alegeri pe liste de partid

 1. Durac Valeriu

  Aceste personaje intrate în politica românească sunt jalnice.Cu asemenea politicieni,indivizi de cea mai joasă speţă nu e de mirare că ne aflăm la coada europei,în toate domeniile social,politic şi economic.Ruşine lor,ruşine celor care dau votul unor asemenea putrgaiuri.Dacă românii vor mai alege asemenea indivizi cu o astfel de gândire atunci cu siguranţă îşi merită soarta.Dacă la alegerile viitoare vom mai alege asemenea indivizi nu vom mai avea nici un drept să ne plângem că trăim rău.O merităm din plin

  Reply
 2. aura

  Unde merge suta, merge si mia. Odata ce s-a facut abuzul de a prelungi cu 6 luni mandatul unui ales, de ce nu ar urma si alte „minunatii” electorale?

  Reply
 3. Ovidiu R.

  In momentul acesta, proiectul de lege ocupa pozitia 27 in lista de propuneri de pe situl Senatului.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *