Vasile Ernu

Despre agenți și otrăvuri sau de ce omoară rușii complicat?

Nu prea am urmărit scandalul cu agentul rus Serghei Skripal, cu otrava „Noviciok” şi întreg scandalul diplomatic iscat între ruşi şi britanici & co. Nu e primul astfel de scandal. Şi cînd e vorba de agenturi şi scandal diplomatic întotdeauna în spate sînt jocuri de cu totul alt nivel decît cel oferit de presă şi comunicate. E un Next Level la care puţini au acces şi chiar capacitate de înţelegere.

Dar povestea asta mi-a amintit de una din lecţiile auzite în adolescenţă rostite de poate ultimul mare gînditor sovietic, filosoful rus de origine georgiană: Merab Mamardaşvili. A fost un soi de Derrida al spaţiului sovietic în amurg. Pentru el şi încă cîţiva astfel de gînditori mă pregăteam de filosofie la Moscova prin 88. Şi ce-am ajuns ;)

Şi el avea o teză interesantă despre agenţi. Sînt state care-şi produc cetăţeni, care-şi tratează cetăţenii ca pe nişte agenţi.

Ce este un agent? Este un soi de factor activ care poate produce transformări ca un „agent patogen” sau „agent social” dar nu în numele porpiru ci în numele unei „grup”, a unui „sistem”.

În acest scandal vedem de la o poştă că state precum Rusia, Marea Britanie şi SUA doar aşa înţeleg să-şi educe şi trateze cetăţenii: ca pe nişte agenţi. Aşa gîndesc Imperiile. Aşa e construită maşinăria lor statală.

Mamardashvili mai spunea că un agent este cu atît mai eficient şi bun cu cît este inconştient că este un agent. Cel mai bun agent este cel care nu ştie că este agent. Acesta e un nivel superior.

Însă părerea mea este că această tipologie şi acest mecanism vine pe o tradiţie imperială formatată mai degrabă pe calapodul creştin cu rădăcini iudaice: fiecare membru al comunităţii este un agent care reprezintă o comunitate, un sistem şi care trebuie să schimbe lumea din temelii, să o transforme radical. Cînd va fi sfîrşitul luimii? Doar atunci cînd „agenţii” vor merge să ducă mesajul pînă la capătul lumii. Biserica seamănă mult cu acest tip de organizare şi expansiune şi care nu lasă alternative. Ori te salvăm cum spunem noi ori te mănîncă iadul.

Deci cetăţeanul-agent e un rezultat al maşinăriei de stat tipic imperiale folosită la greu de toţi dar şi al unui mod de a înţelege lumea, de a te percepe pe tine ca parte a unei viziuni asupra lumii pe care trebuie să o transformi. Putem să-i zicem cum vrem dar e un soi de imperialism, colonialism etc. Ştiinţele sociale au tot soiul de nume pentru asta.

M-a întrebat ieri cineva de ce ruşii omoară cu otrăvuri sofisticate. De ce nu omoară simplu? Habar nu am cine l-a omorît pe Skripal şi nici nu contează în acest joc.

Dar întrebarea e bună. Unu: pentru că e clar că spune că un trădător trebuie să moară. Aşa e regula jocului între marile agenturi şi trădători. Doi: de ce ruşii folosesc genul de omor complicta cu otravă tip „Noviciok” şi plutoniu? Pentru că e o marcă a diferenţei şi a tipului de gîndire şi organizare. Pentru că ruşii aşa sînt şi aşa gîndesc: de ce să omori simplu cînt poţi omorî complicat? Cît mai complicta cu atît mai rusesc. Aşa funcţionează mintea lor şi maşinăria lor politică. Dar atenţie că asta e pentru uz intern ;) Pentru uz extern au alte tehnici.

La statele mici, în colonii, lucrurile sînt altfel. Vor să gîndească simplu, simplist, dacă se poate cu etichete. Coloniile îşi educă şi tratează cetăţenii ca pe nişte mercenari, ca pe nişte slujitori. Totul ţine de o anumită practică a oportunităţilor, a capacităţii de autocolonizare şi de a deveni mercenar sau slujitor în marele joc al luptelor „nevăzute” şi prea văzute de lîngă noi.

Cum o fi mai bine? Habar nu am. Dar gîndirea simplă (nu simplistă) are şi ea farmecul ei. Gîndirea foarte complicată oboseşte şi poate să-ţi transforme viaţa în iad. Gîndirea simplistă te omoară din prima. Însă simplu şi de suprafaţă poate fi nu chiar rău. Să folosim această oportunitatea balcanică ;)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Despre agenți și otrăvuri sau de ce omoară rușii complicat?

 1. Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Ernu,
  Ref. la initiativa Consiliul Mondial Roman-CMR Romania, etapa Dobrogea, ieri, la intalnirea al carui « anunt de organizare » apare mai jos, s-a discutat de initiativa CONSILIUL MONDIAL ROMAN Regiunea Moldova ( ca si de CMR Oltenia, etc…). Sper ca veti participa la initiativa.
  Cu stima, D.D.

  ANUNT ORGANIZARE
  Ref. la : Miercuri 4 aprilie 2018, orele 17.00 ( de la 17.00 la 19.00 ), Intalnire cu TEMA : Organizarea in Dobrogea a vizitei presedintelui CMR – Consiliul Mondial Român, Mircea Popescu, dupa Pastele crestin-ortodox 2018
  Locatia : Sala de protocol, Casa de Cultura Constanta
  Buna ziua,
  Va invitam la intalnirea sus-rubricata, la care tematica discutiilor va fi :
  1. Organizarea in Dobrogea a vizitei presedintelui CMR – Consiliul Mondial Român, Mircea Popescu, dupa Pastele crestin-ortodox 2018
  – Perioada
  – Program, oficialitati, institutii, societate….
  – Tulcea
  – CMR Dobrogea, principii de organizare, propuneri data infiintare, pre-organizare a filialei Dobrogea a CMR .
  TIMP ALOCAT : 80 %
  2. Sucesiunea, PROIECT DE TARA, CMR Dobrogea, CMR Romania, CMR.
  TIMP ALOCAT : 10 %
  3. Ce ne uneste ?
  TIMP ALOCAT ( daca e necesara abordarea in functie de discutiile de la 1 si 2 ) : 10 %

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *