Cristian Florin Franț

Descinderi la finul şefului PSD Caraş-Severin. Procurorii investighează o evaziune fiscală de trei milioane de euro

Procurorii Parchetului General al României coordonează 14 descinderi în cinci judeţe într-un dosar de evaziune fiscală în care ar fi implicate mai multe firme de construcţii din Caraş-Severin.

Din cercetări a reieşit că reprezentanţii mai multor firme din domeniul construcţiilor din judeţul Caraş-Severin ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale care atestau efectuarea unor tranzacţii comerciale fictive, în scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de euro.

Reprezentanţii firmelor ar fi beneficiat de sprijinul administratorilor unor alte firme, de tip „fantomă”, care ar fi acceptat, în schimbul unor sume de bani, să pună la dispoziţie facturi, chitanţiere şi ştampile, pentru a da aparenţă de legalitate tranzacţiilor fictive.

Astfel, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost transferaţi aproximativ 7,5 milioane de euro către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul legal prin transferuri bancare şi retrageri de numerar.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în două cauze având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2016, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie şi lucrători ai Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale, efectuează 14 de percheziţii pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman, fiind vizate sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice” scriu procurorii.

În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, 20 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite, urmează a fi puse în aplicare.

„Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică. Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” mai susţin procurorii Parchetului General. Acţiunea este în continuarea unei alte acţiuni din urmă cu doi ani.

Pe 14 iulie 2014 procurorii Parchetului General descindeau la oamenii de afaceri Axente Obrejan, Ioan Bejeriță și Trandafir Rădoia pentru o evaziune fiscală de 5 milioane de lei. Firmele lor dețin numeroase contracte cu instituții publice.

Descinderile de astăzi sunt făcute la domiciliile ultimilor doi dar şi la sediile firmelor AxioMixing şi Rădoia Izolierung
Din ancheta iniţială procurorii explicau faptul că în perioada 2009 – 2014 ar fi înregistrat în evidenţele contabile operaţiuni fictive, cauzându-se un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. În cursul zilei de astăzi, (luni, 14 iulie 2014), procurorii derulează percheziţii simultane în 9 locuri din judeţul Caraş-Severin. Acţiunea este efectuată cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Excav Prod, firma omului de afaceri Axente Obrejan era abonată la lucrări a Consiliului Județean Caraș-Severin, fiind subiectul unor ample anchete de presă ale ziarelor centrale, pentru atribuiri cu dedicație și fără a avea prețul cel mai mic. Aceasta, la un moment dat, s-a asociat cu Axio Mixing SRL, firma lui Ion Bejeriță, viceliderul PSD Caraș-Severin. Cel de al treilea, Rădoia Trandafir, cunoscut ca Firuț, este patronul Clubului Palace din Caransebeș și, se pare, era și el implicat în contractele celor doi cu statul.Bejerita

Tot presa scrie că Bejeriță (foto dreapta), în ultima vreme, prin firma de mixturi asfaltice și balastieră, a obținut foarte multe contracte cu diverse primării PSD din județ, acesta fiind și finul președintelui PSD, Ion Mocioalcă. În repetate rânduri Bejeriţă a formulat cereri Tribunalului Caraş-Severin pentru urgentarea anchetei şi a cerut ridicarea sechestrului de pe firmele sale. Tribunalul Caraş-Severin a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie toate cele 48 de volume ale dosarului, după care a decis că „respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire a încheierii penale nr.52/29.07.2015, pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin, în dosarul nr.2150/115/2015, formulată de revizuentul Bejeriţă Ion. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă revizuentul la plata sumei de 100 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19 noiembrie 2015”, sechestrul rămânând în continuare pe conturile Axio Mixing.

Citeşte şi:

Trei oameni de afaceri abonați la bani publici anchetați pentru o evaziune fiscală de 5 milioane de lei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *