România Curată pune la dispoziția publicului larg Ghidul Monitorilor ARC. Este o broșură cu informații complete despre ceea ce înseamnă bună guvernare. Sunt informații de bază, preluate din legislația actuală și explicate într-un limbaj accesibil oricui.
***
De ce trebuie descărcat și citit Ghidul:
În primul rând pentru că dacă știți care vă sunt drepturile atunci când luați instituțiile la întrebări, funcționari plictisiți sau incompetenți nu vă mai pot plimba de la un ghișeu la altul. Și nu veți mai tolera răspunsuri incomplete, în bătaie de joc, pentru că veți ști nu numai cum trebuie să vi se răspundă, ci și cui să vă adresați pentru a vă rezolva problema în caz de refuz nejustificat sau incomplet.
Citind Ghidul Monitorilor veți afla nu numai cum să verificați activitatea instituțiilor/autorităților statului, ci și ce anume trebuie să supravegheați. Vă spunem care informaţii ar trebui să fie publice, din oficiu, pe pagina de internet a autorităţilor publice. Veți ști cum să cereți informațiile pe care nu le găsiți. Veți afla și cum se face cererea de informaţii de interes public, dar și cum şi unde să vă plângeți dacă nu primiți răspunsul căutat. Bagajul de cunoștințe este completat cu felul în care se face o sesizare administrativă pe Legea 544/2001.
Ce mai poți să afli:
Ce este raportul de activitate, ce ar trebui să conţină, unde să se poate cere şi cum să fie citit. La ce folosește acesta. Cum poate fi verificat gradul de receptivitate a autorităţilor publice. Cum supraveghem cheltuielile statului. De ce contractul de achiziţie publică este document public. Cum se face monitorizarea achiziţiilor publice. Ce sunt Indicii privind conflictele de interese despre care tot auziți la televizor. Care sunt Indicii privind fraudarea unei proceduri de atribuire a contractului public. Ce sunt cheltuielile discreţionare, alocările preferenţiale şi cum le descoperim. Urbanismul şi documentaţiile de urbanism. Învățați despre Fondurile europene în România. Cum şi ce monitorizăm. Despre fraude şi nereguli. Buna guvernare în Universități este și ea relevantă în context. Nu pot fi ignorate nici problemele de mediu, vă spunem deci unde pot fi ele semnalate ca să se și rezolve câte ceva.
Cum puteți supraveghea demnitarii:
În primul rând trebuie să aflați cine ar trebui să completeze declarațiile de avere. Ce este conflictul de interese. Citiți despre declarațiile de interese. Dar și despre incompatibilități (aleși locali, funcționari publici). Criterii de incompatibilitate pentru funcționarii publici trebuie de asemenea cunoscute.
Participare și consultare periodică:
Dacă dorim, și trebuie să ne dorim aceasta ca să ne transformăm radical ca societate, trebuie sa știm și care sunt regulile transparenței în administrația publică. Citiți-le, sunt reguli schimbate recent, dar extrem de utile. Învățați și despre ce sunt politicile discriminatorii. Ce este parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă. Și, totuși, dacă nu se rezolvă problema identificată, aflați și cui și cum să vă plângeți, de aceea e util să știți cum se face o petiţie online. Dar și cum se face o sesizare penală. Până și un denunț anonim.
Sprijină România Curată!
Ca orice organizație nonguvernamentală, și noi avem nevoie de susținerea publicului larg. Vom ști că dacă ne încurajează, trebuie și putem să mergem mai departe. În Ghid, vă spunem și cum puteți sprijini România Curată, cum să ne susțineți pentru a deveni și mai puternici. Împreună. Cum să vă conectați cu noi. Și cum/cui din echipa noastră puteți transmite problemele pe care le întâmpinați pentru a spune și noi, la rândul nostru, despre problemele semnalate de voi, întregii opinii publice românești!