Ionuț Dorobanțu

Fostul şef al Comisiei de Control a SRI, condamnat definitiv la închisoare pentru primire de mită

Înalta Curte a respins recursul deputatului PSD Ion Stan şi a menţinut sentinţa dată la fond în martie anul trecut. Prin urmare, deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie cu executare pentru că a primit mită de la un om de afaceri, ca să îl ajute să obţină contracte cu statul.

Potrivit DNA, în noiembrie 2012, Stan a primit 130.000 de lei de la un afacerist şi a folosit banii pentru finanţarea campaniei sale electorale: „Bani erau destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare” – notează procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis pe Stan în judecată.

Parlamentarul a cumpărat cu banii de şpagă şi materiale electorale: “În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan a primit, prin intermediul şoferului său, Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală„, au arătat cei de la DNA.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe deputat pentru că a luat mită ca să îl ajute pe afacerist să obţină contracte publice: “Inculpatul Stan a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător”, au arătat procurorii.

Stan a primit în aceeaşi manieră peste jumătate de million de lei şi în 2009 pentru finanţarea campaniei electorale. Pe atunci, el era liderul PSD Dâmboviţa. „Inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari ai unor localități din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător„, afirma DNA.

Deşi a fost reţinut în plină campanie electorală, Stan a ieşit victorios în alegerile parlamentare din noiembrie 2012 cu peste 66% în colegiul său din Dâmboviţa. Deputatul Ion Stan a fost preşedintele Comisiei de control a SRI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Fostul şef al Comisiei de Control a SRI, condamnat definitiv la închisoare pentru primire de mită

  1. paul

    A fost condamnat pentru „trafic de influenta” nu pentru „luare de mita” ca e diferenta destul de mare si trebuie sa fim totusi corecti, sau nu!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *