Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: 300.000 de lei au costat delegațiile în străinătate ale fostului ministru Tudorel Toader

Chiar dacă răspunsul s-a lăsat așteptat, în cele din urmă Ministerul Justiției a răspuns solicitării unui cetățean, transmisă prin aplicația noastră Ia Statul La Întrebări pe care v-o recomandăm pe această cale, de a ne pune la dispoziție detalii despre toate călătoriile de lucru externe ale fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Cererea a fost trimisă pe 15 aprilie, însă răspunsul l-am primit abia la finalul săptămânii trecute.

Tudorel Toader a deținut funcția 26 de luni, între 23 februarie 2017 și 24 aprilie 2019, timp în care, potrivit răspunsului 58665/04.07.2019, a avut 29 de călătorii de lucru în străinătate care au costat 300.617 lei dacă punem la socoteală cheltuielile tuturor delegaților. De obicei, fostul ministru a fost însoțit de secretarul de stat Marieta Safta, iar de alte câteva ori de funcționari ale căror nume sunt ținute la secret de funcționarii ministerului.

În total, 61 de zile lucrătoare petrecute în afara țării de Tudorel Toader. Cea mai lungă delegație a fost cea din Malaezia, Kuala Lumpur, unde întâlnirile de „colaborare între cele două state în domeniul justiției”, care s-au soldat cu un memorandum de înţelegere privind activităţi de cooperare juridică între Guvernul României şi Guvernul Malaysiei, s-au întins pe parcursul a 5 zile lucrătoare și două de weekend.

Printre destinațiile în care Tudorel Toader a fost plecat cu treabă și pe banii noștri se numără Veneția, Kuala Lumpur, Tokyo, Marrakech, Luxemburg, Tallin etc. Chiar dacă răspunsul structurii de informare publică a ministerului precizează că obiectivele și rezultatul reuniunilor la care participă ministrul Justiției au caracter public și sunt disponibile pe pagina web, o serie de întâlniri sunt intitulate sec „vizită delegație oficială”.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Luăm statul la întrebări: 300.000 de lei au costat delegațiile în străinătate ale fostului ministru Tudorel Toader

  1. Dumitru

    Articol complet populist, care cam arata cine este autorul lui si faptul ca securistii ii cauta nod in papura lui Tudorel Toader dupa ce n-au gasit nimic serios. Articolul asta nu-i poate pacali decat pe fraierii care nu stiu cat costa o calatorie in strainatate. Sa vedem : 300000 de lei, divizat la 29 de calatorii, fac un pic mai mult de 10000 de lei per calatorie, adica vreo 2200 de Euro. Eu fac regulat calatorii in interes de serviciu si, dat fiind nivelul de reprezentare (ministru), suma mi se pare ridicol de mica, pentru ca nu iti iei avion „economy”, nici hotel de doua stele. In plus, articolul pare sa spuna ca pe banii astia au mers mai multi oameni. In conditiile astea, consider ca Romania se tiganeste.

    Reply
  2. Cristina

    Nu ati luat statul la intrebari, ci pe fostul ministru. Daca vreti sa luati statul la intrebari, ce-ar fi sa incepeti de la varf, cu cel mai mare cheltuitor, Klaus Johannis, de ex.? Si sa continuati cu SRI, DNA!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *