Romania Curată

Degeaba ținem alegeri! Serviciile secrete conduc jocul politic!

Marți seara, la B1 TV, Alina Mungiu-Pippidi a spus că, după căderea lui Dragnea și menținerea guvernului, e mai clar ca niciodată că principala problemă a democrației românești este amestecul serviciilor secrete în politică.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a subliniat, marți seară, rolul foarte mare pe care îl au serviciile secrete în guvernarea României, mult dincolo de mandatul lor constituțional și a arătat că acestea vor decide totul privind alegerile prezidențiale, afirmând că generalii se joacă acum cu președinte Iohannis prin a ridica tot felul de posibili contracandidați și a avea controlul. AMP a mai spus că „Iohannis a profitat mult politic de pe urma serviciilor, mai ales a Serviciului de Informații Externe, care a ajutat extern la discreditarea PSD, dar s-a făcut de râs susținându-l pe Plahotniuc în Republic Moldova contra UE, a SUA și a Rusiei.”

„Generalii vor avea alegerile prezidențiale în mână. Ei vor hotărâ dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Și îi spun, uite Cioloș, uite Kovesi, uite Barna. Nu ești chiar așa de liniștit cum îți poți imagina.”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, în emisiunea „Dosar de Politician” de pe B1TV. Aceasta a mai explicat că serviciile secrete i-au arătat lui Iohannis cum controlează jocurile încă de la începutul mandatului, odată cu dosarul penal deschis consilierului prezidențial pentru securitatea națională, George Scutaru. Scutaru a fost achitat după patru ani și jumătate de acuzațiile de spălare de bani prin primire de foloase necuvenite de la firme din Buzău pentru campania electorală a PNL.

Achitarea finală a survenit în urmă cu câteva zile și nimeni nu a discutat despre ea. Nu a fost nimeni sancționat la servicii că au permis să fie numit un consilier pe securitate națională deși avea dosar la DNA și nici procurorilor nu li s-a făcut vreo observație că de ce au urmărit un om nevinovat. Întregul caz arată cum e manipulată justiția de organele de forță pentru a decide cine ocupă sau nu ocupă o anumită poziție în stat. Alina Mungiu-Pippidi.a mai spus că SRI si STS au ajuns să uzurpe rolurile fiscului, Curții de Conturi, DLAF, BEC și autorităților privitoare la transplant pentru că au exclusivitate asupra bazelor de date privitoare la alegeri, impozite, evidența populației și, în curând, și la cererile de trasplant. ”E un motiv pentru care aceste instituții au rămas nedezvoltate, capacitatea și funcțiile lor au trecut la servicii, care ar trebui să aibă alt rol și care folosesc cinci la sută din informație să dea la procurori, iar restul să controleze lumea prin șantaj”. Ea a mai menționat și alte servicii, SPP și Serviciul de informați al Armatei, ca fiind prea amestecate în politică.

”SRI va monitoriza de aici înainte, prin SII Analytics, și operatorii economici privați și pe cei de stat printr-o bază de date care nu va fi publică, adică împărțită cu fiscul. Practic va fi cum au lucrat la DNA, ei hotărăsc pe care îl ia și fiscul nu va știi nici cât de selectivă e informația pe care o primește, că sunt protejați de Legea siguranței naționale din 1991, aceeași prin care au dreptul la afaceri și de aceea în fiecare săptămînă firmele lor cîștigă mari contracte de stat”. Nimeni dintre candidații la prezidențiale nu vorbește de schimbarea acestei legi, ca să nu mai avem pe viitor cazuri ca Ghiță sau Plahotniuc, spune AMP. Numai valuri de fum cu reforma Constituției, emise tot de ei, ca să creeze o țintă eronată, pierdere de vreme pentru poporul care nu pricepe cât e de greu să schimbi Constituția și ce puțin folos ar aduce față de alte reforme mai simple.

Alina Mungiu-Pippidi a mai declarat că nici Plahotniuc, nici Ghiță nu vor avea procese pe față, scopul fiind ca ei să nu ajungă să povestească public cum funcționează sistemul ai cărui pioni au fost. De asemenea, având în vedere ce semnale favorabile a trimis Cabinetul Dăncilă serviciilor secrete în ultimele zile, politologul a estimat că Guvernul este și va rămîne stabil, nemaiexistând motive să fie dat jos după îndepărtarea lui Liviu Dragnea, a cărui zonă de influență se ciocnea de cea a servciilor.

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Degeaba ținem alegeri! Serviciile secrete conduc jocul politic!

 1. emil

  Sa fim seriosi, mafia si crima organizata conduce tot…Serban Nicolae spunea aseara ca nu conteaza daca constructia cimitirului din Valea Uzului este ilegala, fara autorizatii cu avize ISC, Culturii, etc, ca in toata Romania se construieste ilegal…Nici castile albastre mai pot opri atrocitatile talharilor de tirani din Romania.

  Reply
  • cui pe cui scoate

   Deoarece contructia efectuata de Locali, cu bani de la statul ungar, ar trebui sa fie tot ilegala – aia aratand ceva mult mai grav!
   …ca statu roman nu functioneaza ACOLO, desi are tot felul de institutii si MILITARI in zona, pline de romanashi sadea.

   Reply
   • statul culpabil

    Mi se pare normal, ca atunci cand STATUL – prin institutiile sale care trebuie sa respecte Legi care sunt ori ba clare si aplicabile – NU functioneaza, fiecare sa incerce sa-si faca dreptate! sa INDREPTE lucrurile! pe care statul roman le-a scapat din mana! finantati fiind de diverse institutii, inclusiv de state straine, n-asa, doar vrem cat mai multa AUTONOMIE locala pe toate fronturile NATO!

    Reply
  • Dumitru

   Da. Mafia si crima organizata. Care sunt toate controlate de SRI si SIE. Intr-o vreme eram mandru ca in Romania nu au avut loc atentate (cum au fost, de exemplu, in Bulgaria) in ciuda circului cu „justitia”. Acum mi se pare relativ evident ca, de fapt, situatia e mai nasoala, si ca Romania va avea mai mult de tras pana sa ajunga democratica (daca va ajunge vreodata).

   Reply
  • marius

   copile, securitatea este mafia… serviciile secrete au devenit cea mai cumplita mafie peste tot in lume, detin controlul de la traficul de droguri pina la institutiile statului si multinationale, au devenit cea mai cumplita ciuma asupra omenirii

   Reply
  • Calin

   Nu serviciile secrete conduc jocul politic, ci mafia psd, care si-a infiltrat oameni in toate sectoarele cheie : CCR, CSM, Inspectia Judiciara, Sectia Speciala, partial ICCJ, Curtile de Apel, Avocatul Poporului, CNA, TVR, majoritatea televiziunilor, majoritatea trusturilor de presa.

   Reply
 2. Fan Alina

  Am incercat sa pun pe Facebook acest articol si am primit mesaj de eroare, am incercat sa caut pe youtube interviul dumneavoastra de la B1 Tv , cel de ieri si nu l-am mai gasit. Se pare ca deranjati rau, chiar mai sus de 3-coceni.

  Reply
 3. emil

  Cand majoritatea incalca legea, toata lumea va da dreptate minoritatii oricat de ostil se manifesta. Mai trimiti si jandarmii sa apere ilegalitatile statului…

  Reply
  • marius

   in democratie majoritatea face legea altfel inseamna dictatura daca minoritatea impune legile si ma refer la democratia participativa nu la mizeria mafiot-securista numita „democratie” reprezentativa…
   greu pentru un indoctrinat ca tine sa inteleaga democratia

   Reply
 4. Gabriel Radeanu

  CUI PRODEST? sau CUI BONO?Raspunsul la aceasta intrebare este esential!Institutiile care gestioneaza zona obscura a informatiilor „clasificate”sunt autosuficiente,sterile din punct de vedere al foloaselor particulare,deoarece orice forma de profit personalizat este autoepurata pe motiv de stabilitate si securizare a retelelor de informatii.Raman active doar interesele oficiale,legale ,sub forma de remuneratii statutare,pe care,din motive de secretizare nu le putem personaliza,decat la demnitarii din domeniu…asa ca putem suspecta nivele nejustificat de mari pentru ceilalti.SAU…deturnari spre interese straine statului roman la nivelul cel mai inalt,deoarece identificam acelasi modus operandi ca ale cuplului CIA-FBI de dincolo de ocean,cu inculparea in cauze justitiabile a lui Trump inainte si dupa preluarea puterii.Indiferent de situatie,ati sesizat foarte bine,cele doua brese -Ghita la SRI si Plathoniuc la SIE-intr-o lume normala,intr-o Romaniei a romanilor-,impun corectii de substanta,schimbari esentiale de personaje si orientari in aceasta zona.Situatia celorlalti,a Justitiei care apara in mod debalansat, anormai,imoral si neconstitutional interesele statului roman ca in comunism,a politicienilor care devin parlamentari,doar pentru extinderea cercului de cunostinte si relatii,panaceu universal si pe vremea decedatului,si societatea civila turmentata de perspectiva eliberarii constiintei sale de pacatele pasivitatii,complicitatii si oportunismului manifestat cu ocazia distrugerii elementelor esentiale a statului roman,intregeste in mod nefericit dezastrul.
  Din nefericire,dumneavoastra,subsemnatul,plus o multime resemnata,amutita de stupefactie,purtam vinovat sau nevinovat, in mod constient sau inconstient stigmatul neputintei,lamentabilului,echivocului si fatalitatii identitare romanesti,ceilalti…se considera in mod eronat eroii unei revolutii morale…similara,probabil cu zorii comunismului in Romania.

  Reply
  • Dan Plesoianu

   Da, asta revolutia morala similara zorilor comunismului, sau, de ce nu, legionarismului, e bine zisa. Asa este!

   Reply
 5. robert

  La asta cu serviciile de acord, nu am ce sa comentez, poate doar cu ceva presiune din afara sa mai faca un pas-doi înapoi. Dar la aia cu Plahotniuc care a spalat el 20 de miliarde din Rusia e prea din cale afara. Nu neg ca nu ar fi implicat, dar ce Rusia e în halul asta, sa vina niste executori moldoveni si sa puna sechestru pe conturi bancare? Pana acum nu au arestat pe nimeni important in Rusia pe Laundromatul asta, au fugit niste ”bancheri”, dar atâta tot. Chiar asa de destept e asta, sa actioneze fara siloviki, sau în halul asta a ajuns Rusia sa-i faca un moldovean? Si alta la mâna când o sa priceapa românii ca basarabenii nu vor sa se uneasca cu România? Toata unirea asta e ridicola! Ce sunt românii prosti ca vor sa se uneasca cu basarabenii, dar basarabenii si mai prosti ca nu vor sa-se uneasca!

  Reply
 6. laur22

  deci ce e de facut ?

  „SRI si STS au ajuns să uzurpe rolurile fiscului, Curții de Conturi, DLAF, BEC și autorităților privitoare la transplant pentru că au exclusivitate asupra bazelor de date privitoare la alegeri, impozite, evidența populației și, în curând, și la cererile de trasplant. E un motiv pentru care aceste instituții au rămas nedezvoltate, capacitatea și funcțiile lor au trecut la servicii, care ar trebui să aibă alt rol și care folosesc cinci la sută din informație să dea la procurori, iar restul să controleze lumea prin șantaj”

  Shi sa nu uitam axioma SRI , SIE & STS fac ce fac cu deplinul acord shi intreaga protectzie politica a NATO & UE shi a partidelor politice cer shi-au legat discursul polotic in mod onbilical de acestea.

  Ca daca o facea-au sub cea a Rusiei ori Chinei era un mare scandal nu asha ?

  Deci tzinanad cont de cine shi ce face sub protectzia de facto a cui „ce e de facut”?

  Nu zic da spui …
  Ca „resistence group” ori „book club” gen The Good Fight nu sunt specific romanesti pana cand explodeaza mamaliga iar mamaliga continua sa acumuleze presiune pe model interbelic Zelea Codreanu fatza cu establishmentul politic romanesc. Iar cand presiunea resentimentului atinge cota disperarii camashile morztii devin specific romanesti.

  Altminteri cand ai nostri gen Plesoianau & co spun ca Facabook-ul a fost confiscat cu acordul patronilor sai de catre serviciile secrete shi weaponizead sunt nu asha vocea Rusiei cand exacat acelashi lucru il spun niste straini despre Romanai shi alte 5 state europene la europarlamentare ….

  mda.

  Shi ar fi minunat ca la „ologopolizarea economiei Romanesti de catre shi pentru interesul SRI ” sa existe shi o solutzie UE ori NATO din nefericire toate incercarile parztiale shi timide de pana acuma nu au avut nici-un fel de sprijin din paretea respectivelor intitutzii ori daca acesta problema poate fi rezolvata doar in rasparul respectivelor intitutzii …. in rasparul lor va fi rezolvata cand va fi rezolvata.

  Cu victimele colaterale care o sa rezulte e aici.
  https://ziaruldevalcea.ro/2019/04/21/planul-de-distrugere-a-firmelor-romanesti-de-catre-sri-impreuna-cu-anaf-mai-dna-si-celelalte-parchete-pentru-a-face-loc-investitorilor-straini-in-baza-unui-protocol-ilegal-semnat/

  Ceea ce e OK cand victimele sunt doar de la „ei”.

  Dar cand victimele in acest a la guerre come al la guerre incep sa ajunga shi la
  „ai nostrii” au ,au, au, au, au incepem sa nu mai intzelegem de ce apelul la „valori” ajunge sa sune calp shi sigurul plan care ramane e de acum celebrul „drakaris”.

  Reply
 7. K

  Secretul lui Polichinelle.
  O partuză moralizatoare: asta e democrația românească. Valoarea noastră ca neam stă în resursele (noastre?) naturale, spiritualitatea noastră stă în materialism, cultura în stomac și politica într-un teatru jalnic jucat de țațe masculine și borfași în costume scumpe.

  Reply
 8. Dan Plesoianu

  Da, si iata cum dam din una moarta in alta sculata! De-abia ne-am bucurat un pic ca eliminarea PSDALDEUDMR pare aproape, ca ne trezim cu inlocuirea lui PSDALDEUDMR cu SRISIESPP. Chiar ca ghinionul nostru incepe sa intreaca orice inchipuire… Si cit ne-am dorit (unii dintre noi) sa fim macar normali, nu neaparat grozavi, sa ne putem vedea linistiti de treburi si de viata. In loc ca acest conglomerat toxic SRISIESPPSTS sa se concentreze pe problema noastra majora, Basarabia (in exterior) si normalitatea (in interior), ei s-au apucat sa continue distrugerea statului, preluind stafeta de la PSDALDEUDMR (ma rog, care au facut ce au facut tot cu ajutorul serviciilor).

  Reply
 9. nae girimea

  “Serviciile secrete conduc jocul politic!” Mai ca m-as impaca cu idea , daca ar face-o in beneficiul tarii .Dar n-am vazut sa apara rapoarte asupra privatizarilor , demolarilor ., retrocedarilor sa vedem actiuni de aparare a patrimoniului . N-am vazut o campanie in exterior de promovare a intereselor si statutului tarii . Ba dimpotriva am vazut o slugarnicie in fata intereselor straine antiromanesti , “curatirea “ peisajului antreprenorial si politic de valoare romanesc . Si inca , am vazut corifeii serviciilor- jenibili : fata de ei Sica Mandolinu , Gorghiu , Turcan , Rares Bogdan , Catsu , Seidler , Stelian Ion , Vijulie , etc sint niste Einsteini ( probabil d’aia “baetii “ le fac pirtie )

  Reply
 10. Roba

  Pentru o țară care se pretează a fi europeană și aparținând unei structuri aliate militare, totul decurge ca în Rusia putinistă, cu siloviki și cekiști.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *