Adrian Popescu

Declarații bombă în Dosarul Microsoft. Martori citați de DNA îi acuză pe Ponta, Năstase, Cocoș, Pinalti de luare de mită

Victor Ponta, Adrian Năstase, Gheorghe Ştefan ”Pinalti”, Dorin Cocoş, Dinu Pescariu sunt doar câteva din numele care ar fi implicate în dosarul de corupţie Microsoft. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile date de mai mulţi martori la DNA, prin care înalţi oficiali ai statului şi oameni din toate partidele sunt incriminaţi. Declaraţiile apar în cererea prin care Laura Codruța Kovesi solicită ridicarea imunităţii în cazul a nouă foşti miniştri, iar includerea acestor declaraţii în referatul DNA arată că procurorii le acordă o atenţie deosebită.

O altă informaţie interesantă este că fostul ministru Gabriel Sandu a primit aproape 4,8 milioane mită pentru a aproba derularea unor contracte, din care 1,8 milioane euro i-a primit de la Doru Boştină, unul dintre cei mai importanţi avocaţi din România.

Declarațiile martorului incluse în referatul DNA și făcute publice conțin și unele inexactități. Astfel, martorul vorbește despre un ministru PD al Educației pe nume Mircea Miclăuș (cel mai probabil Mircea Miclea) și de faptul că Andrei Marga ar fi fost ministru al Educației înainte de Ecaterina Andronescu (în realitate a fost înaintea acesteia, în perioada 1997-2000).

Calculatoare pentru TSD

Un martor al cărui nume nu este făcut public a dat o declaraţie la DNA în care susţine că personajul cheie al afacerii este Claudiu Florică, cel care avea legături strânse cu oficiali din Ministerul Educaţiei, în special cu Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu. Pe baza acestor relaţii, firmele lui Florică, respectiv Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin, a primit mai multe contracte pentru licenţele IT, în regim de subcontractare de la firma SIVECO, companie care coordona întregul proiect.

Martorul susţine că, după ce Ecaterina Andronescu a fost schimbată în 2003 cu Alexandru Athanasiu, Claudiu Florică nu a mai câştigat contracte, ceea ce l-a determinat să intervină la membrii importanţi ai PSD. „În 2004, Claudiu Florica s-a întâlnit cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma SIVECO să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers”, se mai arată în declaraţia dată la DNA.

Martorul mai spune că, în decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ, Claudiu Florică, având relaţii personale directe cu diverşi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Victor Blaga, Răsvan Toader, şi-a reluat campania de atac la adresa firmei SIVECO şi a solicitat noilor miniştri reincluderea în proiect a firmelor FSC, Net Consulting şi Softwin, dar fără succes.

„Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase, Remus Truică, şeful Cancelariei primului-ministru, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al premierului, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000-2004, Mihnea Costoiu – secretar general al ministerului, Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei, Valentin Cotârţă – director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu – ministrul finanţelor, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum şi miniştrii PD numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş (Mircea Miclea? – n.r.) şi ulterior, Andrei Marga (Andrei Marga nu a fost ministrul Educației după Ecaterina Andronescu, ci înaintea acesteia, între anii 1997-2000 – n.r.)”, este o altă susţinere a martorului.

Milioane de euro pentru Dorin Cocoş şi Pinalti

Un alt martor susţine că, în cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Claudiu Florică a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.

În baza acestor relaţii, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan ar fi intermediat întâlnirile dintre Claudiu Florică şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. După ce firmele lui Claudiu Florică au câştigat licitaţiile, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu, banii acestuia din urmă fiind viraţi în firme off-shore. De asemenea, Dinu Pescariu a primit tot 3 milioane de euro.

Mită prin intermediul avocatului Doru Boştină

În cazul lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, procurorii DNA susţin că acesta ar fi cerut 1,8 milioane de euro mită de la avocatul Doru Boştină pentru a asigura derularea  contractului de licenţiere Microsoft. Acuzaţiile la adresa lui Gabriel Sandu sunt abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit datelor de la dosar, procurorii îl mai acuză pe Gabriel Sandu că a pretins şi primit de la Florică Claudiu, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off-shore, pentru a înlesni  Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012, în vederea achiziţiei dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Ministerul Educaţiei ştia că preţul calculatoarelor era „umflat”

Procurorii DNA au probe că Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) cunoştea încă din anul 2005 că preţurile echipamentelor care urmau să fie achiziţionate de la firma SIVECO în cadrul Programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI) erau „exagerate”, cu cel puţin 50% mai mari decât produsele similare de pe piaţă, însă nu a făcut nimic pentru a stopa acest program.

Programul SEI a fost aprobat în anul 2001 şi consta în dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu aproximativ 1.500 de laboratoare informatice, prin achiziţionarea de calculatoare şi alte echipamente IT, în valoare de 200 milioane euro.

Potrivit DNA, prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării din 21 martie 2005, a fost constituită o comisie (formată din profesori universitari de la ASE Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Tehnică Cluj Napoca şi specialişti din MEC), pentru a analiza documentele aferente Proiectului SEI, contractele încheiate de MEC cu societatea Siveco şi pentru a analiza preţul pieţei pentru produsele contractate cu firma Siveco.

Principalele concluzii ale raportului întocmit de acea comisie erau următoarele: „preţurile de achiziţie ale echipamentelor sunt mai mari decât cele existente pe piaţă pentru produse similare cu cel puţin 50%; monitoare de 15 inch color oferite 4 ani consecutiv cu preţuri variind între 198 USD şi 184 USD, reprezintă la ora actuală dublul preţului de piaţă; calculatoarele au fost contractate ca ‘brand name’, reducându-se astfel posibilitatea de achiziţie din surse alternative; în acelaşi timp ele au fost aduse sub formă de componente şi asamblate în România, pierzându-se astfel calitatea de ‘brand name’; în aceste condiţii preţurile pentru sistemele livrate sunt duble faţă de preţurile pieţei pentru produse similare. (…) Preţurile echipamentelor sunt foarte ridicate, inexplicabil solicitându-se preţuri identice pentru echipamente cu performanţe diferite”.

 

foto main: Florin Eșanu/ Epoch Times


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Declarații bombă în Dosarul Microsoft. Martori citați de DNA îi acuză pe Ponta, Năstase, Cocoș, Pinalti de luare de mită

 1. H.A.

  Incet, incet se strange latul si in jurul plagiatorului national.
  Nu ai cum sa fii seful Corpului de Control al guvernului condus de unul dintre cei mai mari corupti (Adi Nastase) si sa fii curat. Nu se poate…
  O sa vedeti ca plagiatul micului Ceausescu va deveni floare la ureche pe langa alte dosare ce-i vor purta numele…

  Reply
 2. Cosmin

  Cam subtire si cusuta cu ata alba (ca sa folosesc o culoare neutra) declaratia acestui marton anonim si cam multe balbe

  Reply
 3. iulian

  iata de ce nu avem scoli bune,salarii decente la profesori,salarii decente la doctori,salarii decente la politisti,salarii decente pentru toti romanii care muncesc cinstit.daca hotia ar fi pedepsita exemplar,asa cum ar fi normal,nu s-ar mai fura atat.sunt pedepsiti cei care „fura” o caruta de crengi din padure,iar cei care cara cu tir-ul busteni si il vand chinezilor sunt considerati „oameni de afaceri”.cam asta este ROMANIA sec.XXI,tara in care multi romani inca mai cred ca basescu este dictator,el comanda cine trebuie sa fie arestat si cine trebuie lasat in pace.uitati dovada de ce exemplare ca pinalti,udrea sunt lasati in pace,pentru ca hotia la nivel inalt este precum mafia italiana.daca vom dormita in continuare vom avea tara pe care o meritam.DUMNEZEU sa ajute poporul roman sa se trezeasca odata!!!

  Reply
 4. Moisi Petruta

  Doua scurte comentarii:
  1. In perioada derularii acestei afaceri in invatamanb cu legaturi transpartinice, multe ONG-uri din Romania faceau posibila, prin proiecte modeste ca buget, echiparea multor unitati scolare cu calculatoare, instruind cadre didactice si elevi. Ar fi utila o statistica.
  2. Iulian, din experienta mea de-o viata stiu ca nimic nu-ti ‘pica din cer’ daca nu te ajuti si singur. Din pacate, inca multi concetateni se complac intar-o pasivitate condamnabila.
  Multumesc pentru atentie.

  Reply
 5. Paul Mogosanu

  Ma intreb daca in Romania mai exista ceva nealterat.Exista prea multa ticalosie,favorizata de ignoranta marii majoritati.Mai putem avea incredere in cineva?

  Reply
 6. Elisabeta Robin

  Cel mai interesant mi s-o parut faptul ca atunci cand m-am adresat Ministerului Educatiei si Recreatiei cu scopul ca sa cer o bursa, mi s-o raspuns ca nu o merit si ca, oricum, nu sunt bani. Stupefiat sa aflu noutatile astea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *