Romania Curată

De ce se simt românii nefericiți. Alina Mungiu-Pippidi, în dialog cu Sorin Antohi

”Dacă privești de la distanță, vezi și partea bună a lucrurilor. Vezi că pentru prima dată în istoria ei, România este într-un context favorabil și că pentru acest context favorabil noi am făcut tot ce am putut. Economia acestei țări s-a dezvoltat cu totul extraordinar, având în vedere instituțiile ei, toată lumea trăiește de două ori mai bine, numai de când am intrat în UE, în ciuda pandemiei care a venit. Dar ne simțim foarte prost”, a afirmat politologul Alina Mungiu-Pippidi, într-un dialog cu Sorin Antohi.

Discuția a avut loc, aseară (marți, 17 ianuarie), în cadrul seriei de dezbateri ”Idei în Agora. Situațiunea. Bilanțul unei generații istorice: 1989-2022”, găzduită de Muzeul Municipiului București, la Casa Filipescu-Cesianu.

”Ne simțim foarte prost pentru că, din păcate, sau din fericire, unele dintre lucrurile care ne fac nefericiți sunt subiective. Există în România un strat de oameni civilizați, iar acest strat de oameni civilizați este într-un foarte mare conflict cu faptul că noi n-am reușit, de exemplu, să vaccinăm mai mult de cinci milioane de oameni, că suntem în aceeași țară cu oameni care chiar cred că-ți crește coadă de la vaccin, că meritocrația pare să fie, aici, opusul ei, tot timpul, că domnește starea asta de anomie (absența normelor sau valorilor sociale la nivelul individului ori al societății; dezordine, dezorganizare – n.r.), care este foarte greu de suportat dacă ai niște valori. Trebuie să ai un avansat simț al umorului să urmărești discuțiile astea de dimineața până seara. Eu din fericire îl am, văd partea funny, pentru că este foarte distractiv, dacă aș avea timp aș scrie comedii, dar n-am… Dar e greu de suportat, e greu de suportat…”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

În cadrul dezbaterii, Alina Mungiu-Pippidi s-a referit și la contextul geopolitic favorabil în care se află acum România, raportat la războiul din Ucraina, despre mobilizarea societății civile autentice, în același context, dar și despre cea creată și/sau susținută de serviciile secrete ori cum au devenit puternice aceleași servicii secrete în contextul luptei anti-corupție și a inițiativelor, la nivel global, împotriva spălării banilor.

Înregistrarea integrală a dezbaterii o puteți urmări, mai jos:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce se simt românii nefericiți. Alina Mungiu-Pippidi, în dialog cu Sorin Antohi

  1. Dumitru

    AMP se poate auto-congratula pentru realizarile generatiei post-1989, insa factual Romania este un stat esuat. Integrarea in UE si NATO, pe care AMP le pune in fata nu au produs o tara puternica pe care aliantele sa o faca si mai puternica. Dimpotriva, ele au desfiintat orice forma de vointa politica in Romania, ducand-o inapoi la nivelul secolului 18 fanariot. A doua catastrofa este cea demografica. Nimeni nu face un recensamant adevarat in Romania, pentru ca rezultatele ar fi catastrofale – cu sporul natural negativ si cu emigratia de masa, eu nu sunt convins ca mai traiesc in RO mai mult de 15-16 milioane de oameni (la nivelul anilor 1950-1960). Iar cei care raman sunt batrani. Si nimeni nu va avea grija de ei. Intr-un fel, isi merita soarta – au trait in propaganda ambianta si au ignorat bunul simt, neavand copii si votand cu fundul oameni care si-au vandut tara mai departe in cea mai buna traditie romaneasca (bine identificata istoric). Dar totusi, suferinta va fi enorma.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *