Romania Curată

De ce se simt românii nefericiți. Alina Mungiu-Pippidi, în dialog cu Sorin Antohi

”Dacă privești de la distanță, vezi și partea bună a lucrurilor. Vezi că pentru prima dată în istoria ei, România este într-un context favorabil și că pentru acest context favorabil noi am făcut tot ce am putut. Economia acestei țări s-a dezvoltat cu totul extraordinar, având în vedere instituțiile ei, toată lumea trăiește de două ori mai bine, numai de când am intrat în UE, în ciuda pandemiei care a venit. Dar ne simțim foarte prost”, a afirmat politologul Alina Mungiu-Pippidi, într-un dialog cu Sorin Antohi.

Discuția a avut loc, aseară (marți, 17 ianuarie), în cadrul seriei de dezbateri ”Idei în Agora. Situațiunea. Bilanțul unei generații istorice: 1989-2022”, găzduită de Muzeul Municipiului București, la Casa Filipescu-Cesianu.

”Ne simțim foarte prost pentru că, din păcate, sau din fericire, unele dintre lucrurile care ne fac nefericiți sunt subiective. Există în România un strat de oameni civilizați, iar acest strat de oameni civilizați este într-un foarte mare conflict cu faptul că noi n-am reușit, de exemplu, să vaccinăm mai mult de cinci milioane de oameni, că suntem în aceeași țară cu oameni care chiar cred că-ți crește coadă de la vaccin, că meritocrația pare să fie, aici, opusul ei, tot timpul, că domnește starea asta de anomie (absența normelor sau valorilor sociale la nivelul individului ori al societății; dezordine, dezorganizare – n.r.), care este foarte greu de suportat dacă ai niște valori. Trebuie să ai un avansat simț al umorului să urmărești discuțiile astea de dimineața până seara. Eu din fericire îl am, văd partea funny, pentru că este foarte distractiv, dacă aș avea timp aș scrie comedii, dar n-am… Dar e greu de suportat, e greu de suportat…”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

În cadrul dezbaterii, Alina Mungiu-Pippidi s-a referit și la contextul geopolitic favorabil în care se află acum România, raportat la războiul din Ucraina, despre mobilizarea societății civile autentice, în același context, dar și despre cea creată și/sau susținută de serviciile secrete ori cum au devenit puternice aceleași servicii secrete în contextul luptei anti-corupție și a inițiativelor, la nivel global, împotriva spălării banilor.

Înregistrarea integrală a dezbaterii o puteți urmări, mai jos:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *