Vasile Ernu

De ce s-au supărat „decreţeii”?

Îmi scăpase aia cu TNL şi „decreţeii” care nu sînt „funny”. Aoleu ce supărare.

Dar nu tot asta au spus de o manieră mult mai violentă „decreţeii” despre părinţii lor şi alte grupuri sociale? Cum era aia cu „suna-ţi părinţii”. Să nu-i lăsăm pe „părinţii&bunicii comunişti” şi „săracii spălaţi pe creier şi fără dinţi” să voteze cum vor ei?

Practic TNL a folosit exact schema învăţată de la ei doar că nu mai au vîna dură şi ceva mai violentă a „decreţeilor”. Rezultat: ruptură între gurupuri şi generaţii prin întroducerea unui anumit tip de violenţă care fragmentează tot.

Ce mai aduce nou discursul-afiş „TNL – speranţa politcii de mîine”?

Miştoul ca armă politică antiPSD. Adică: noi nu avem nimic de oferit decît miştoAntiPSD căci vom face la fel doar că mai „civilizat”. La acest capitol „decreţeii” erau ceva mai consistenţi chiar dacă mai bruţi şi lipsiţi de design mişto-urban.

Dar înţeleg supărarea şi frustrarea „generaţiei mele” care a ajuns în perioada în care încep să-şi lingă rănile căci bani de medicamente nu prea au: noi am vrut pe cont propriu şi asta am primit.

(…)

Generația mea – stigmatul unei societăți ratate

În ultima perioadă mă tot întîlnesc cu oameni din generația mea cu care discut. Sînt cei născuți în anii 70. Este ultima generație de copii educați în comunism dar care în afară de educație nu au avut alt avantaj al regimului. Căderea regimului i-a prins în liceu sau la facultate. Ei erau priviți ca o generație a speranței: optimiști și energici. Erau foarte convinși că vor schimba lumea și mai ales țara din temelii. A fost o generație foarte optimistă.

Acum, ajunși spre 40-45 de ani pe ochii lor citesc doar atît: disperare, depresie, cinism. Ce s-a întîmplat? Unde au dispărut optimismul și speranța? Ce s-a întîmplat în ultimii 25 de ani cu ei?

În anii 90 s-au aventurat în 1001 afaceri din care s-a ales praful. Și-au abandonat profesiile crezînt în tot soiul de mituri. Meseriile praf, familiile la limita depresiei sau a exploziei în caz că le mai au. Energiile epuizate. Ochii triști spălați în pastile și alcool. Joburi? NET.

Cine a reușit? Escrocii, băieții fără scrupule, șarlatanii, bandiții și cei cu chiag bun de familie asigurată. Atît, nu foarte mulți dar foarte obraznici, moraliști și gălăgioși. Și foarte insensibili la castele inferioare. Restul carne de tun. Majoritatea. Mai sînt și excepțiile. Și toată această tragedie am trăit-o ca pe un mare chef de izbîndă. Pînă acum am citit istoria anilor 90-2000 într-o notă optimistă, victorioasă. Abia acum începem să recitim istoria noastră într-o cheie tragică și realistă.

Dar nu disperați: se poate și mai rău.

Mulți îmi spun că vor să o ia de la capăt. Eu cred că nu se mai poate. Și greul abia acum începe să vină: fără meserii, fără joburi, fără asigurări, fără pensii, fără familii stabile, doar cu ficații și creierii praf. Adică fără viitor. Să ne sinucidem în masă? Să nu ne grăbim că mai avem treabă.

Ce-i de făcut? Cred că ar fi corect pentru generația noastră să ducem lucrurile pînă la capăt. În sus nu mai putem dar în jos putem încă mult. Datoria generației noastre e să facem rana cît mai vizibilă: pînă la fiere, pînă la os, purulentă și sîngerîndă. Cred că e de datoria noastră să devenim stigmatul unei societăți ratate. Poate cei mai mici vor învăța ceva din rănile și tragedia noastră.

Pace. E un mesaj foarte pozitiv….


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “De ce s-au supărat „decreţeii”?

 1. Adrian

  „În ultima perioadă mă tot întîlnesc cu oameni din generația mea cu care discut. Sînt cei născuți în anii 70. Este ultima generație de copii educați în comunism dar care în afară de educație nu au avut alt avantaj al regimului“.

  Sunt generații foarte diferite chiar la interval de câțiva ani.
  Restrângerea „liberalizării“ promovată de constituția RSR (de pildă cel mult o locuință, cel mult 2,5 ari de teren) s-au implementat vorba aia în câțiva ani (a se vedea și legile 4,5/1973 sau decretul de confiscare a locuinței celor plecați în altă țară). Pe scurt, cei născuți la începutul perioadei puteau să mai fi avut o copilărie mică mai aproape de normalitate.

  Reply
 2. ??????

  Remarcați și că pentru unele dintre afirmațiile din spațiul public, unele dintre persoanele ce se consideră discriminate au ca posibilitate de a solicita intervenția CNCD , pentru sancționarea faptelor?

  Reply
  • o timpenie

   Decretul 770/1 Octombrie 1966, abrogat pe 26 Decembrie 1989 – prin care se abroga liberalizarea Avorturilor di 30 Septembrie 1957 – nu are nimic de-a face cu scoala romineasca din RSR, deoarece profesorii piloshi au ramas aceeasi, in exact aceleashi scoli! Sub semnul DECRETULUI s-au nascut in Romania peste 9 milioane de cetateni ai statului care-i desconsidera, stigmatizeaza, ponegreste si alunga insultandu-i! E vorba desigur despre un falstat sabotat cu salbaticie din interior de cattre ardeleni. De ce, Credeati ca Romania de azi e sabotata cu ferocitate din Trans………………………….. NISTRIA? ci nu din traSilvania ori de pe Kisseleff?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *