Alina Mungiu-Pippidi

De ce mor ortodocșii mai mult de COVID? Cifre oficiale OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat pe 6 mai 2022 lista sa oficială de morți în exces, raportată la populația unei țări. Raportul OMS include o listă de 20 de țări, care, spun ei, reprezintă „aproximativ 50% din populația globală [și] reprezintă peste 80% din excesul de mortalitate global estimat pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, totalul fiind de 14.9 milioane. Topul cuprinde, în ordine, Peru, Bulgaria, Bolivia, Macedonia de Nord, Federația Rusă, Armenia, Serbia, Lituania, Muntenegru, Georgia, Azerbaidjan, România, Belarus, San Marino, Mexic, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Ecuador, Ucraina, Moldova. Majoritatea țărilor cu probleme sunt în Europa de Est cu doar câteva în America Latină. Peru, în fruntea listei, a avut aproximativ 437 de decese în exces la 100.000 de locuitori, iar Moldova (al 20-lea) a avut 225 la 100.000 de locuitori. 

Am publicat între timp dovezi că numărul oficial de morți este direct proporțional cu transparența unei țări, iar numărul real de morți („în exces”) e direct proporțional cu corupția (vedeți figura și blogul de pe Open Government Parnership). Acesta era de fapt subiectul meu de cercetare cînd am căzut din întîmplare pe povestea cu ortodoxia. După cum se vede din lista oficială OMS, ortodoxia e și aici semnificativă, ca și pe numărătoarea de la The Economist,  întrucît aproape toate țările ortodoxe din lume (minus Grecia și poate Etiopia) sunt în primii 20. Cine face modele explicative pe cifrele oficiale își pierde vremea, pe acelea Belgia moare pe capete, iar Yemen (cu război civil și epidemie de holeră) o duce minunat. Deci hai să vorbim doar de morți în exces de aici înainte pînă avem date mai bune.

Morțile oficiale și transparența (1-14)

Morțile reale și integritatea publică (1-10)

Am auzit că e fost mare isterie online și pe la televiziuni că aș fi înjurat eu draga națiune ortodoxă (pentru cine nu își amintește, e o perifrază a începutului de la Război și pace de Tolstoi, unde un personaj spune ”Draga noastră armată ortodoxă fură îngrozitor”… Le fel zic și eu: Draga noastră ortodoxie moare îngrozitor. Moare de COVID, și acum și de război, dar nu dezbate defel ce e comun între țările astea ortodoxe care le atrage nenorocirea. Hai să zicem că sunt țări succesoare ale Iugoslaviei (dar numai cele ortodoxe sunt în top) sau ale URSS (la fel, fără Baltice!), deci clar nu e geografia, trecutul comunist, etc.

Ca în investigațiile din romanele SF ale lui Stanislav Lem, întrebarea este, ce practici au în comun ortodocșii care pot duce la un număr semnificativ mai mare de morți COVID? Practici care lipsesc chiar la grupuri etnice și lingvistice apropiate (e.g croați, sloveni, alți baltici) care nu manifestă aceeași patologie.

Eu nu vă încurajez decît să dezbateți. Că nu e ultima pandemie asta, și măcar cu atîta să ne alegem din decese, cu ceva lecții învățate. Pentru cine poate să învețe și nu sparge oglinda ca maimuța


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

30 thoughts on “De ce mor ortodocșii mai mult de COVID? Cifre oficiale OMS

 1. AlinaMP

  Tarile nu sunt omogene dpdv religios, dar Lituania are cel mai mare procent de ortodocsi din Baltice, iar Bosnia H are Republica Srspka. Deci au un coeficient mare de populatie ortodoxa. Armenia are o biserica mai arhaica, dar net nu occidentala, dar una peste alta e ciudat de tot ce cauta toate tarile ortodoxe in top 20. Enfin, Africa nu are date suficiente nici pentru estimari corecte, ce sa msi spunem de cifre oficiale, deci lipsesc multe tari (ca Etiopia lui Tedros!, dar cne se ocupa de epidemie ar trebui sa studieze mai in profunzime de ce si cum.

  Reply
 2. Arion Iulian

  Statele in care coruptia, privilegiile de casta si imunitatile speciale sunt prezente, au un index al dezvoltarii umane mai redus decat celelalte. In privinta HDI (Human Development Index) Romania este in liga a 3-a, impreuna cu fostele state sovietice, fara Ukraina si Moldova. In Liga a 2-a sunt Portugalia, Italia, Polonia si statele Baltice, Slovacia, Ungaria etc.

  Corelatia nu as face-o cu ortodoxia.
  La referendumul din 2018, initiat de toate cultele religioase din Romania, au votat DA 3,5 milioane de persoane din peste 18 milioane inscrise. Este o minoritate nesemnificativa.
  Dintre aceste 3,5 milioane, cateva sute de mii apartin altor culte decat Ortodoxiei.
  Se poate face o corelatie, dar este o corelatie slaba, aproximativ de 20%.

  Corelatia cu nivelul coruptiei, este o corelatie mai stransa.

  Reply
 3. laptopul lui biden hunter

  ”Că nu e ultima pandemie asta” dvs. si Bill Gates stiti ce anume ne mai pregateste regimul in viitor?

  Reply
  • Aura

   Afirmația domnului profesor de boli infecțioase Luca, în anul Vi, în 1996, care ne-a spus la curs că ‘microbii ne-au precedat, ne tolerează și ne vor succeda’’. nu este doar o figură de stil ci reprezintă o perspectivă complexă și realistă asupra vieții. Distinsa doamnă Alina Mungiu-Pippidi, Bill Gates sunt personalități care au perspective complexe și realiste asupra vieții.

   Reply
   • laptopul lui biden hunter

    am ris cu lacrimi :)))))
    chapeau

    semnat: Fauci
    best regards din Wuhan

    Reply
 4. Mihai

  In Romania se pupa icoanele in biserica, preotul foloseste aceeas lingura sa ii impartaseasca, nu se respecta distanta in biserica, credinciosii cred ca virusul nu poate exista in casa domnului.

  Reply
  • laptopul lui biden hunter

   nici nu zici ca esti de la propaganda :))
   pe vremea lui Dej va numeati activistii de partid :))
   zi-o si pe aia cu virusul vine de la sarpele imperecheat cu un liliac beat mincat de chinezi intr-o piata de linga laboratorul lui Fauci… pardon al lui Putin iar laptopul lui Hunter Biden a construit peste tot in lume din Ucraina si pina in America laboratoare biologice care combat terorismul biologic :)))
   Forza Jhonson&Jhonson

   Reply
  • Ghita Bizonu'

   Impartasania se face cu vin (rosu ….in special merlot sau cabernet) .
   Lingurita este din argint.
   Atat vinul cat si argintul au proprietati antimicrobiene si antivirale …

   Reply
 5. laptopul lui biden hunter

  Daca dumneavoastra credeti toate timpeniile publicate de OMS atunci e clara problema…
  vedeti ca sistemul asta care e si in spatele OMS nega, cu forta si isteria gruparii Woke Idiocracy, existenta laptopului lui Biden hunter :)
  Sa facem o statistica la cite minciuni si timpenii la ordin a spus OMS in timpul organizarii ”pademiei”?! :)
  ”The Economist” alta sursa de incredere :))) la fel ca si CNN :)))
  Doamna Alina nu mai credeti toate timpeniile venite din propaganda Woke Idiocracy!!! Asta daca vreti un minim de credibilitate printre cei care nu au ajuns sa aplaude predarea psihopatiei pedofil-sexuale transgender la copii!!!

  Reply
 6. Nu bate, ies eu din cand in cand.

  O vorba de duh romaneasca spune „Cainele moare de drum lung si prostul de grijile altora”

  Reply
 7. Dumitru

  Dna Mungiu o fi profesor universitar, cand scrie aici e polemist. Daca ar fi fost profesor, ne-ar fi explicat ce-i aia T-index, si de ce e interesant. M-am uitat si eu pe Net, fara succes.

  Apoi: pe graficul 1, in ce fel e identificat clusterul „ortodox”? Ca eu vad, de exemplu, ca Ungaria si Cehia sunt intr-un poligon convex delimitat de Macedonia, Belarus, Bulgaria si Bosnia (toate tari ortodoxe, dupa AMP). Or, Ungaria si Cehia nu sunt deloc ortodoxe, si nici foarte corupte. Deci, care e corelatia?

  Eu chiar sunt cercetator, si sunt dispus sa verific ipoteza lui AMP. Insa astept in continuare datele si un inceput de explicatie statistica valabila.

  Reply
 8. CMC

  Ortodocsii din UE au raportat ca morti de COVID tot ce au prins, in ideea ca primesc mai multe ajutoare de la Bruxelles.
  Pai, la ce comisioane s-au luat pentru masti, izolete si vaccinuri trebuia bagata ceva spaima in populatie….

  Reply
 9. laptopul lui biden hunter

  si totusi revin chiar daca nu va place, OMS mai este sursa de incredere?!!! Ca despre The Economist sa fereasca Cel de sus… daca te iei dupa ei ajungi in faliment garantat :)))

  Reply
 10. Catalin

  E buna si obsesia asta cu ortodoxia, mai umple timpul. Sa dezbatem ce? Factorii de risc la covid sunt foarte clari in acest moment, nu imi aduc aminte sa fie si ortodoxia printre ei.
  Mortalitatea in exces bazata pe datele OMS are valoare 0, mult succes cu analizele sofisticate dar valoarea lor e cea a datelor folosite(fara suparare, tot 0). Folosirea The Economist ca sursa de informare imi sugereaza o anumita nostalgie dar, in opinia mea, doar copertile frumoase si faptul ca e usor de citit la baie au mai ramas din ceea ce pe vremuri parea a fi un produs al presei de calitate(ca si Le Monde, odihneasca-se in pace).

  Reply
 11. Ionut

  Mortile in exces sunt in directa legatura cu saracia si dezastrul din sistemul sanitar.asa e in orice colonie.
  Dar bineinteles pot fi in legatura si cu ortodoxia,mersul trenurilor,productia de sfecla la hectar si multe altele.depinde din ce unghi privesti sau cate țigle ai pe casa.

  Reply
 12. Maiorul Mura

  Ce practici au în comun ortodocșii care pot duce la un număr semnificativ mai mare de morți COVID?
  E întrebarea cheie, marcată cu litere îngroșate.
  Putem presupune că vă referiți la:
  Pupatul mortului? N-a fost cazul pentru că au fost băgați direct în saci.
  Lumânarea la căpătâi? Asta a dat foc la cel puțin un spital dar nu poate fi relevant în statistici.
  Împărtășania cu lingurița? Aici teoretic e posibil. Practic, nu prea se corelează cu realitatea. Pentru că morți mulți n-au fost la țară și în zonele tradiționaliste, dimpotrivă acolo au fost puțini. Morții cei mai mulți au fost în București, Cluj, Timișoara, orașele universitare și occidentalizate.
  Mai e și altceva?

  Reply
 13. laur22

  poate sa imi explice cineva cum se masoara efectiv p-score din grafic ?

  ca integrity index e un scor de buna purtare dat de niste smechri din think tank uri aidoma aluia de economic freedom (care in cazul concret care il stiu precis al Hong Kong ului variaza in functzie de decizia ambasa dorului sinsupararea lui Soros)

  ca inainte de a comenta tb sa stiu ce comentez.
  ref t- index vs mortzi nu stiu ce sa zic imi aduc aminte de comentariile lui TRU ref diferentzele de numarare a mortzilor in Germania vs Italia siii devin sceptic si in privintza respevtivului grafic da sa nu divagam .

  cum se masoara p-score va rog

  Reply
 14. ionas

  Ca sa scapam de inapoierea asta culturala , sociala si economica care insoteste crestinismul ortodox ar trebui sa ne convertim la un curent crestin protestant astfel incit in citeva decenii ne vom apropia de Vest

  Reply
  • Alexandru Batu

   Nu mai bine iti faci un vaccin in cap sa crăpi, ca sa avem mai mult oxigen de respirat, mancare mai multa si oameni mai normali la cap? Nu mai bine stergem idioti ca tine de pe pamant ca sa nu mai otravim planeta cu scursuri ca tine? Bah prapaditule ce te defineste pe tine ca român? Pune-ti intrebarea asta anihilat mintal cu muci in loc de creier…

   Reply
 15. Ghita Bizonu'

  Palavre . Date „aranjate” de insi cu o precara cunoastere a lumiii …. ca altfel ar trebui sa credem ca Peru e choar tara ortodoxa exemplara ….

  Dar .. poate fi viorba si despre altceva …. „Educatie” presupus „moderna” cu valente rasist antiortodoxe care consodera portodoxia ca pe un obstacil mintal sau asa ceva …

  Na exemplul cel mai eclatant. Cica a .. a.. reaparut gripa! Medicii e cica ingtiojorati ca duoa 2 ani de zile cand nu ar fi auzit de gripa …

  Este scartz a ne-ar fi ;lasat gripa „orfani” vreo 2 ani !
  Nu, nu am stiudii de medicina insa am „practica” cu gripa . Am vazut destule „gripe” .. incepand cu una de prin 59-60 in care s-a murit „destul” ( in zona unde am locuit vreo 3! case crute, cca 60-80 numere pe strada). Am vazut si pe aia din 1972 … cand , poate 70%* din populatie a „facut” gripa (nu omora insa te baga la pat!) si altele mai „potolite”

  Nu gripa a ramas prezenta. la fel si „racelile” (viroze „comune”) da cui sa ii pese ? Toti cei care au murit ,daca au avut cea mia mica tangenta cu Covodu au fots declarati ca morti „de Covid …

  Ca latfle ar trebui sa cred ca timp de 2 ani nema gripa, viroze, raceli .. PE motiv de Filioque** da?

  *Lucram intr-un serviciu cu 14 angajati. „In varf” am mai ramas la slujba 3 .. In final si eu ma cazut la pat. Din 14 numa sefu’ a „fentat” gripa… Povestea un cunoiscut ca sectia lor la fabrica .. a fots trimisa acasa .. Nu vaeau cum face productie cu doar 50% din „posturi” ocupate. In regimente era si mai si .. de abia cu greu strangeau ddestui ptr serviciul de garda si bucatarie …. Dimineata incepeaa cu .. „vizita” medicala si SSC ul dadea raportul la ..medic !!!
  Dar nu a-a murit „excedentar”

  ** curios dar cvasitiotalitatea celor care deplang „mentalitaile ortodoxe” habar nu au de Filioque. Nu au auzit de romanul si filmnul Taunul (desi in anii 55-67 era popular intre pustani) si nici de filmul „In numele papei rege” ba chiar si „intelectualii europeni” nu prea au auzit de Tosca … Si binentels nu vir sa stie cu cine a iscalit „Pactele de la Lateran”

  Reply
 16. Ghita Bizonu'

  Su la „misto” ..

  De ce mai multi ortodocsi ?

  Pen ca ortidocsii nu practica „distantarea sociala” ci vechile si demodatele obiceiuri sexuale.

  Prefera sexul dupa moda lu mama mare sexului virtual

  Si in loc sa asculte indemnul „pe la spate pe la spate” (Florin Salam) prefera demodata pozitie a misionarului si fara masca ca sa se poata saruta!!!!

  Reply
 17. Bozo

  Eu cred ca de fapt corelatia cea mai puternica este cu nivelul de civilizatie si dezvoltare umana al tarii.
  Din asta vine nivelul de incredere in autoritati si in specialisti ceea ce a facut diferenta in criza covid.

  Un argument in favoarea a ceea ce spun mai sus este si nivelul mai scazut al sistemului medical si al educatiei sanitare a populatiei din tarile cu nivel ridicat de decese covid per capita. La noi de ex, stim cum e sistemul medical si stim bine si modul in care se trateaza oamenii ambulatoriu, fie prin medicatie excesiva si dupa ureche, fie prin metode „traditionale” care nu sunt eficiente in cazul unor boli sau virusi agresivi. Inapoierea face ca multi oameni sa „moara cu zile”, indiferent ca e de la covid sau alte boli.

  Desigur ca fruntasii bisericii ortodoxe nu au ajutat precum au facut-o de ex cei ai bisericii catolice care in frunte cu papa s-au pronuntat explicit in favoarea masurilor oficiale.
  Insa este extrem de simplist sa spunem ca ortodoxia are ceva rau si ar trebui sa mergem pe firul istoric pentru a gasi adevaratele cauze.

  In primul rand mare parte dintre tarile ortodoxe sunt a limita civilizatiei vestice si au fost mereu afectate de acest aspect geografic: au fost sub imperii sau la limita lor (exceptie imperiul tarist care a fost pol de influenta), au fost in mare parte in blocul sovietic.
  Ungaria, Polonia si chiar Lituania au fost la conducerea acestor imperii, permanent legate de civilizatia vestica, iar religia catolica a fost parte din peisaj pentru ca dupa cum stim religia a fost parte din stat. Cu alte cuvinte, circumstantele istorice leaga religia de evolutia civilizatiei. Nu poate fi una inaintea alteia.
  Inclusiv la nivel organizatoric, catolicismul a fost mult mai impetuos si a mers impreuna cu cuceritorii din vest (de ex in America de sud).
  Catolicismul il are pe Papa drept lider, ortodoxia are biserici autonome si un caracter national.

  Evolutia istorica a tarilor ortodoxe (si nu numai) a creat si un nivel ridicat de suspiciune si neincredere in autoritate si o deschidere mai mare catre teorii ale conspiratiei.
  Oamenii bisericii sunt in mare parte si ei victime ale acestui context si din cauza asta au contribuit la propagarea unei mentalitati arhaice si anarhice.

  De asta consider ca in general religia este mai degraba parte din context si mai putin cauza principala a inapoierii de orice fel.
  Similar as putea spune si despre islamismul extremist, care cred ca e justificat de evolutia istorica (inclusiv cei 700 de ani diferenta fata de crestinism) si de nivelul scazut de dezvoltare al unor zone in care a prins radacini.

  Personal ma consider ortodox desi nu sunt practicant consecvent si nu pot sa ma identific cu anumiti prelati ortodoxi care au pozitii extrem de discutabile. De aceea cred ca exista o diferenta intre cei ce doresc sa inteleaga religia si cei ce considera suficient sa ii urmeze doar ritualurile ce pot fi efemere. Si desigur ca ce-a de-a doua categorie reactioneaza pozitiv la opinii anacronice si nejustificate ale unor preoti care sunt la randul lor influentati de nivelul de educatie si civilizatie in care s-au dezvoltat.

  De ex din cate stiu nu scrie nicaieri in Biblie sau in canoane ca impartasania trebuie facuta la toti cu o singura lingurita. Iar medicina nu este negata de biserica ortodoxa, inclusiv preotii sunt sau au fost vaccinati cand erau copii, se trateaza medicamentos sau sufera interventii chirurgicale in spitale. Numai anumite secte resping la medicina si asta ma face sa ma intreb daca preotii ortodocsi care se opun medicinei sunt cu adevarat ortodocsi sau tin de alte curente.
  Nu religia ci limitarile umane ale unor preoti ii determina sa se opuna unor tratamente medicale.
  Cred ca tratamentul medical poate fi privit dpdv religios drept un dar de la Dumnezeu. Si dupa cum stim „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista”. Adica foloseste ceea ce ti-a daruit si nu te astepta sa faca permanent minuni ca sa compenseze lipsa ta de actiune.

  Reply
 18. di livio

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25535067-femeie-fost-plimbata-noua-ore-intre-doua-spitale-pentru-unul-iesea-testul-pozitiv-covid-iar-celalalt-negativ.htm…ăsta-i numa un exemplu recent, nu știe nime cîți din ăștia or fi murit în doi ani de pidemie din cauza măsurilor cretine luate de harafații cașchetari din cnsu, adica experții care ne-au salvat de covrig…și iaca inexplicabilu exces de mortalitate, nu știu dacă asta are legătură cu ortododocșii da sigur are legătură cu corupția și prostia cruntă a experților pidemiologi…ca să nu mai fie altă pidemie io zic că experții harafați ar trebui să închidă definitiv școlile, altfel moare bunica de covrig…și mai ales ar trebui închise urgent parcurile, îs focare de covrig, închideți parcurile și băgați ortodocșii asimptomatici în izolete…ca să nu mai fie excese la ortodocși

  Reply
 19. Gabriel Radeanu

  După cum ne informează știrile din extremul orient,marasmul covid-ului nu a ajuns la final.China si „Coreie-le” sunt în plină pandemie…deci bilanțul este un pic cam prematur.
  Eu cred că principalul și cel mai eficient imunizator este contactul cu virusul,și ce-i care trebuiau să fie afectați esențial sau definitiv,mai devreme sau mai târziu vor plăti tribut infecției…masurile de izolare și limitare la esențial a activităților umane având doar rolul de a prelungi „agonia”.
  În același timp peste arealul relativ al ortodoxiei putem suprapune și obiceiuri de igienă personală un pic cam „laxe”…vector de infectare,dar și cu reversul pozitiv…imunizare naturală mai eficientă și de lungă durată…
  Determinările sunt specifice,locale,altfel unde am putea să incadram Suedia fără lockdown,cu controverse,fără măsuri draconice,și bilanț mai bun decât al altor titrati europeni.
  Eu cred că până la urmă Suedia este adevăratul eșantion de referință…dacă introducem în ecuația statistică „bunul simț „!

  Reply
 20. vlad

  pai ca „ortodoxia”(serios… ce treaba are orotodoxia cu orice?) e aia care a pierdut ultimul razboi. Ala rece pt. cei cu memoria scurta.

  Da, stiu, noi nu vroiam sa participam blabla; da’ oricum nu ne’a intrebat nimeni.

  in general, dupa ce pierzi un razboi, structurile mari ale statului(educatie, invatamant, etc) functioneaza mai prost. Saracie, emigratie, colonie, samd.

  sau, sigur, totul are treaba cu daca recunoastem primatul Romei sau nu. Si alte balarii legate de teologie pe care de fiecare am reusit sa le uit dupa 5 minute dupa ce le’am citit =)))

  Reply
 21. ??????

  & Ați descoperit răspunsul despre schimbările de sisteme, progres, plăți și costuri mai puțin vizibile, ?

  Reply
 22. Gabriel Radeanu

  Există un element care denaturează esențial statistica in acest caz.Functionalitatea sistemelor medicale din fiecare țară pe timp de criză,deoarece unele au „neglijat” pacienții varstnici sau cronici de alte boli…chiar a existat reflexul prost de a încadra la Covid „eșecurile” de a prezerva vietile acestora.Nu știu cum ar putea fi cuantificata situația
  asta care poate fi legată de corupție,și de sisteme medicale disfuncționale înainte de pandemie care coincid ca suprapunere peste ortodoxie?!?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *