Alina Mungiu-Pippidi

De ce e România la fel?

În anul 1918, cînd Bucureștiul a trecut de sub ocupație germană înapoi la români, muzeul de artă românească de la Băneasa, donat de doctorul Minovici statului, a fost jefuit. Aproape un secol s-a perpetuat legenda că nemții au făcut asta cînd s-au retras, deși erau informații că în primul război mondial nemții s-au purtat mai degrabă decent cît au stat pe aici, au construit primele closete publice din istoria Olteniei și așa mai departe. Mai nou, devotații cercetători de la muzeu au găsit în arhive inventarul complet predat de germani la plecare, care a confirmat ceea ce se putea bănui: nu Mackensen a fost de vină. Armata română eliberatoare a jefuit propriul său muzeu.

Ar fi azi altfel? Dacă în România e coruptă încă primăria (deși DNA a arestat primari pe capete), consiliul județean (mai mult de jumătate au ajuns la închisoare, așa s-a ajuns să fie aleși descendenții sau cumnații), familiile președinților (vezi la Băsescu, nu-i ajung degetele pentru toate ramurile familiilor formal și informal asociate președinției lui), partidele (nu mai există trezorier care să nu fie inculpat) și serviciile secrete (mai cu economie, dar au mai umflat cîte un băiat cu comisionul de la STS sau un sereist acoperit cu firmă fruntașă la contracte de stat), e asta un semn că România e altfel, sau, dimpotrivă, că România e la fel ca la 1918, adică o țară în care moralitatea publică nu a reușit niciodată să se impună decît prin figuri izolate?

Ca să fie altfel, față de sine și față de alte țări, România ar trebui să fie excepțională. Ori, ea nu e. România e la fel cu încă optzeci de democrații tinere profund și sistematic corupte, unde oricine vine la putere spoliază resursele publice. Nici măcar lipsa ei de evoluție nu e excepțională. În întreaga lume, numai șapte țări au progresat în ultimii treizeci și cinci de ani la un bun control al corupției. Ele se alătură celor care au reușit mai demult – un nucleu format din Scandinavia, Anglia, cîteva foste colonii europene engleze, Olanda… acestea sunt țările altfel, excepțiile – mai puțin de 50 de țări din 200 cîte există în total au un bun control al corupției.

Blestemul țărilor care nu reușesc să fie altfel, care rămîn la fel, oricîte arestări sau lovituri de stat s-ar da, este subiectul cărții mele În Căutarea Bunei Guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?, tradusă de editura Polirom după originalul apărut la editura Cambridge University Press în 2015. Vedeți recenziile aici și un rezumat în engleză aici.

Ce au făcut alții ca să scape din cercul vicios discutăm marți seara la șapte la Centrul Ceh din București, în organizarea Frontline, unde vă aștept, pe ploaie, dar cu un exemplar cadou, și pe viitor, cînd îmi mai iau zile libere, în orice universitate din țară, tot cu cărți pe gratis.

Pentru că nici una din țările mele bune, după care am umblat pe cinci continente în ultimii ani, nu a reușit să fie altfel cu universități sau presă coruptă. Nici una. De asta, să începem cu jurnaliștii și studenții, prin presă și universități, discuția despre cum ajungem la țara curată, că dacă aici nu reușim, în rest nu se poate face nimic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “De ce e România la fel?

 1. Laura G

  E o carte foarte buna (am citit versiunea in engleza). Chiar merita citita de cine vrea sa inteleaga lucrurile mai in profunzime, dincolo de Dragnea Ponta Tudose SRI DNA vin rusii sau mai stiu eu ce citat actual din Caragiale, ca tot acolo suntem.

  (PS. Nu sunt 100% de acord cu toate argumentele din carte, dar oricum merita citita !)

  Reply
 2. K

  Foarte interesante concluzii. Vă doresc ca să aveți / avem timpul să construiți anticorupția cu presa și cu studenții. Sincer, cred că nu e timp. Câțiva oameni curați în presă sunt (poate-ar trebui să primească o sumă de bani, așa cum își primesc judecătorii și procurorii salarii, poate chiar de la stat). Studenții pot fi un vector, însă azi, în România, ei sunt o turmă dezorientată; pe lângă asta, ei sunt modelați de niște modele care nu mai sunt vectori și nici modele. Deci, cu studenții, șanse mici. Toate revoluțiile colorate și înflorate ale junilor au cam eșuat.
  Poate-ar trebui să implicați și biserica (cultele). Dincolo de oamenii simpli, pentru care predicarea întru dreptate este un balsam pe care și-l aplică peste sărăcie, nu prea se promovează cele zece porunci. Ba chiar e de mirare cum de deputați și senatori (neo)protestanți nu se aud ca voci anticorupție. De Biserica Ortodoxă nu mai zic nimic, probabil că pentru a fi iar dinamică, ar avea nevoie de dominare (și protecție) turcească.
  Poate că trebuie schimbată paradigma. Mâna invizibilă nu a creat pace, a dus la prăduirea resurselor, la inegalități și frustrare în mase, la reducerea diversității culturale; este la fel de simplistă ca formulă ca și gogorița luptei dintre clase. Ce se vede la orizont acum? Nimic clar (pentru prima oară în istorie). Dar se aude un zgomot surd, ca dinaintea erupțiilor vulcanice.

  Reply
 3. manolo santana

  daca tot nu ne putem face bine atunci ce rost mai au toate eforturile…
  NU doamna Pippidi ne putem face bine dar numai prin forta militara….un exemplu spania lui franco…

  Reply
 4. MAREAN

  In ultimii 27 de ani lupta impotriva coruptiei a insemnat de fapt perfectionarea unor metode si moduri de operare sofisticate de coruptie.

  Reply
 5. Filon Aurel

  Hai ca am aflat-o si p`asta…de fapt ocupantii germani ne-au facut un bine,vezi doamne,”au construit primele closete publice din istoria Olteniei și așa mai departe.”Pe bune??Dar primele lagare de munca fortata a prizonierilor de razboi de culoare,cine le-a construit??Da` ce conteaza,doar au construit „toalete publice”,zici ca ei nu se … si nu aveau nevoie de ele.Pe bune??Ma gandesc ca la volkswagen tot romanii le-au pus softuri ca sa insele clientii si sunt acuzati bietii germani.Mi-e si mila de ei!!!Cum sunt ei(germanii,austriecii) „obligati” de romani sa-i corupa pe guvernanti,ei,”NU,si Nu” dar romanii nu se lasa si-i obliga…

  Reply
  • Rom

   Uneori este foarte important să ai toalete. Spre exemplu, existau unități SS care executau pe toți sub-oamenii care se recunoșteau prin aceea că aveau WC-ul în curte. Deci este extrem de important să ai băi și canalizare. Experiența arată că poți trimite zeci de mii de morți la secția de vot, dar buda din fundul curții în casă, mai greu! Inclusiv Galle-urile cu untură și vagoanele cu cernoziom de Bărăgan se pot răscumpăra mai ușor. Singura reparație (dacă e să facem paradă de cunoașterea faptului divers) primită de la Germania a fost recuperarea aproape în întregime a genelor transmise de ofițerii arieni codanelor săsoaice (cu voia familiilor sașilor!).

   Primele lagăre de muncă forțată pentru prizonierii de război de culoare au fost probabil construite de vreun rege african prin Evul Mediu ori chiar mai înainte. Probabil că și faraonii Eghipetului, după un război reușit cu nubienii îi invitau pe cei capturați să sape vreun canal sau să taie niște piatră

   Nu românii sunt cei care au pus soft-uri WG-urilor, ei doar le-au conceput (eventual) și le-au vândut. Iar românii ăia sunt între cei mai puțin români dintre români – dacă nu trăiesc în Occident, o fac aici ca și când ar fi acolo. Mercenarii sunt mercenari, să nu dramatizăm și nici să victimizăm: prizonierii sunt prizonieri!
   Civilizația, așa cum a fost construită ea, e una, morala e ceva diferit. Și să fim consecvenți cu Occidentul: ori îi idealizăm, ori îi luăm în bășcălie. Și bineînțeles ne vrem egalii lor. De câteva ori am întors armele împotriva lor și n-au prea apreciat.

   Reply
  • Dan

   Ce se mai aude de EADS, de Siemens?!
   Sau cazurile astea, la nivel de state membre UE, nu se pun la socoteală?!
   Banul e ochiul dracului, oriunde în lume.

   Reply
 6. nae girimea

  Stimata doamna ,
  O fi fost muzeul Minovici jefuit de ai nostri , insa memorialistica vremii pomeneste si de nemtii care trimiteau Galle-uri umplute cu untura in Germania , etc . Deci mai usor cu pianul pe scari .
  Acu’ referindu-ne la necinstea perena din Romania imi aduc minte de vorbele gunoierului Doolitle , cel mai mare filosof al Angliei : daca as fi bogat mi-as permite sa fiu moral . Cit timp aici va fi saracie si elita da tonul manoperelor necinstite , slaba speranta .

  Reply
 7. Goagl

  Cine sa fie acesti (….) care comenteaza pe aici si confunda razboiul 1 cu razboiul 2, dar au surplus de umor involuntar, dovada ca ei cred ca Romania la ‘918 era plina de portelanuri scumpe, si ca in Germania era lipsa de untura de porc. Eu cred ca exista undeva o inchisoare unde detinutii sunt hraniti doar cu Magazin istoric, mai ales numere dinainte de ’89 si nu-si primesc tainul pana nu scriu comentarii la ziar.

  Reply
  • H

   Esența problemei era cam aceeași la WWI și WWII în România.
   Cât despre deținuți, te înșeli: ei scriu, nu citesc. Pot citi Magazin istoric, dar doar așa, de documentare. Nu se merită să-ți consumi abonamentul de net pe comment-uri când în fiecare zi îți picură 5-8 Euro de la guvern! Dacă nu crezi, întreab-o pe Wiki de la bibliotecă!

   Reply
 8. CMC

  Noi suntem cuprinsi de coruptie morala, mult mai mult decat de cea materiala.
  Cum mai pot unii „intelectuali” sa sustina ca Belina mai este insula in ciuda faptul ca apare evident pe google maps ca nu mai e insula. Si mai mult, nu mai e insula pentru ca Ceausescu a facut-o sa nu mai fie insula:
  „Practic, au astupat braţul Pavel ca să ajungă la insulă.”
  http://adevarul.ro/locale/alexandria/epopeea-belina-ceausescu-dragnea-proiectat-dictatorul-paradisul-administrat-tel-drum-1_59edd04d5ab6550cb867cb66/index.html
  Cu toate acestea, sunt „intelectuali”care sustin ca Belina este insula.
  Cume posibil asa ceva, fara o coruptie morala, cel putin interna?

  Reply
 9. Kross

  Daca este asa atunci de ce nu se schimba sistemul de vot? Propun sincer ca un filtru format din Academia Romana,SRI si DNA sa ne faca lista preliminara si abia pe urma sa putem vota.Acum cu toata sinceritatea ne dam votul degeaba.Ce competenta,ce cinste,sintem praf.Toata populatia cred ca este dezorientata ca si mine.

  Reply
 10. alex

  Anglia tara necorupta? Daca asta e concluzia sau ipoteza eu zic pas lucrarii dumneavoastra. In Anglia lobistii roiesc pe fata in jurul factorilor de decizie si dumneavoastra considerati ca aia nu e coruptie? Cand oamenii voteaza dar interesele ce se impun sunt cele ale corporatiilor, atunci statul e corupt pana in maduva oaselor. Si coruptia aia e greu de dovedit, identificat si extirpat. Daca pe vre-un intarziat de Pinalti il mai prinzi de fazan cu geanta de bani in drum spre partid, pe asa zisii lobisti (in fapt niste traficanti de influenta) e imposibil sa-i prinzi. Acelasi lucru se intampla si la Bruxeles. UE e plecata de mult pe alta directie decat cea de la infiintare. De aici i se va trage decaderea (sau chiar i se trage considerand ca a cam inceput).

  Reply
 11. Cinicul

  Domana Mungiu dat-mi voie sa fiu sceptic. Vremurile cand doi ziaristi dadeau jos presedintele celei mai puternice tari din lume s-au cam dus si s-au dus definitiv. Astazi acesti ziaristi ar fi pur si simplu dati afara de proprietarul trustului de presa fie ca se cheama el Voiculescu sau Murdoch. Chiar as vrea sa am un exemplu de tara in care jurnalistii mai sunt a 4-a putere.
  Cand eram copil un vecin si-a vazut fratele popularizat pentru furt in Romania Libera la Faptul Divers si ii era rusine sa iasa in sat din cauza acesata. Astazi poti fi pe pagina intaia a oricarui cotidian si nu -i pasa nimanui, asta chiar si in democratiile cele mai avansate. Este insa bine sa fii pe pagina a 3-a ca atunci chiar ai valoare!

  N-am citit cartea dvs (o voi face saptamana viitoare) dar va pot da eu un exemplu in care coruptia a fost starpita printr-un regim autoritar fara presa foarte libera: Singapore.

  Reply
  • Cinicul

   Un exemplu care merita digerat. Ia cartea sa, The great war for civilization, Robert Fisk povesteste cum a fost nevoit sa plece de la The Times dupa ce acest ziar foarte respectabil, cu o istorie de peste doua secole, a fost preluat de Rupert Murdoch. Pur si simpul i se cenzurau sau nu i se mai publicau reportajele din Orientul Apropiat. Asta se intampla pe malul Tamisei nu pe al Dambovitei sau pe Bosfor.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *