Pornind de la ideea că progresul unei societăți implică o generație instruită și conștientă de drepturile și responsabilitățile sale, o echipă de elevi și studenți au ales să nu mai aștepte schimbarea, ci să fie ei cei care o produc, lansând De-a Dreptul, un program de educație juridică pornit de la firul ierbii, din Bacău, dar care are toate șansele să capete rapid o dimensiune națională. Cel puțin așa îl vedem noi, uitându-ne la energia tinerilor care l-au inițiat.
Principalul lucru pe care și-l propun tinerii inițiatori este să demonstreze că domeniul juridic nu este unul arid, facilitând accesul la informație și lansând apelul la implicare. De-a Dreptul este un proiect susținut de Consiliul Europei, inițiat de Delegatul de Tineret al României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului, în parteneriat cu Federația Tinerilor din Bacău, având colaboratori Consiliul Județean al Elevilor Bacău, Universitatea “George Bacovia” din Bacău, Colegiul Național “Ferdinand I” Bacău și sprijinit de Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.
În primele 3 luni ale proiectului, grupul de inițiativă are planificate mai multe acțiuni paralele.
- 1. program de educație juridică prin metode non-formale în liceele din Bacău: Acțiunea este structurată în trei etape:
1.1. Elaborarea structurii unui training de o oră și jumătate care vizează elevi de clasele a XI-a și a XII-a și care să cuprindă informații de bază și de interes general cu privire la Constituția României, drepturi și îndatoriri ale cetățeanului, infracțiuni frecvente în rândul tinerilor etc. Acest training introductiv va fi ținut în 7 licee (tehnologice, vocaționale și teoretice) din Bacău de studenți în Drept instruiți în prealabil (1.2.), urmând a fi organizată o sesiune comună de aprofundare pentru cei interesați (1.4.)
1.2. Pregătirea unei echipe formate din studenți ai facultăților de Drept din țară și elevi selectați la nivel național, pasionați de domeniul juridic, în cadrul unei sesiuni de traininguri desfășurate în Bacău în perioada 23-25 august. Sesiunea are dublu-rol:
– în primul rând, instruirea studenților pentru a putea ține în licee trainingul introductiv descris la punctul 1.3. și îmbunătățirea acestuia prin feedback-ul oferit de ei. Pregătirea va fi asigurată de magistrați, avocați, pedagogi și public speakeri invitați ca formatori
– În al doilea rând, sesiunea reprezintă o oportunitate educativă pentru elevii selectați în funcție de motivația și experiența descrise în aplicația pe care o vor trimite organizatorilor. Elevii, deși sunt mai puțin familiarizați cu domeniul juridic față de colegii studenți, vor contribui prin propunerile și feedback-ul pe care îl vor oferi structurii cursului și metodelor folosite. În plus, ei vor fi instruiți pentru a multiplica informațiile acumulate în comunitățile lor, ducând mai departe formatul proiectului, inițial cu sprijinul nucleului “De-a Dreptul” Bacău, iar apoi, eventual, ca entități independente la nivel local.
Voluntari “De-a dreptul” implicați, așteptând sosirea participanților la sesiunea de traininguri ce are loc zilele acestea la Bacău
1.3. În perioada 10-29 septembrie, studenții, în echipe de câte 2, vor ține trainingul în liceele partenere pe structura propusă, transmițând conținutul stabilit conform direcțiilor generale decise în comun în cadrul sesiunii de pregătire, dar având, de asemenea, libertatea de a adapta anumite aspecte ce țin de formă în funcție de public sau de preferințe de stil.
Fiind un proiect pilot, fiecare liceu va beneficia de unul sau două traininguri de o ora și jumătate care vor fi ținute în amfiteatru sau în sala de festivități și la care va participa un grup cât mai eterogen format din 30 de liceeni pentru a simula lucrul cu o clasă de elevi și pentru a avea posibilitatea de a-i antrena în momente interactive. Ne propunem să analizam, astfel, cât de receptivi sunt liceenii la ideea de educație juridică, având de asemenea ocazia de a testa cele mai potrivite metode de predare. Obiectivul pe termen lung este revenirea semestrială și, mai apoi, lunară în licee pentru a crește prin rotație numărul de beneficiari, urmând a fi elaborate și structuri de traininguri pe teme noi pentru a crea, în final, un curs ce poate fi predat de voluntari elevilor.
1.4. Sesiunea de aprofundare organizată sub forma de conferință și Q&A, eveniment la care vor fi invitați elevii tuturor liceelor partenere care au luat parte la training (luna octombrie). Prin aceasta se urmărește și obținerea unui feedback mai detaliat asupra proiectului prin ochii beneficiarilor.
(Acțiunea 1 nu se vrea a fi un surogat al orei de educație juridică necesară în școală, ci, dar și un puternic semnal: tinerii își cunosc nevoile și, mai mult decât atât, au dorința și abilitățile necesare pentru a duce la îndeplinire obiectivele comune)
- 2. Elaborarea unei strategii de promovare și predare a educației juridice la nivel național
În perioada 22-26 august, la Bacău, va avea loc sesiunea de lucru pentru propunerea unor direcții ale unui program de educație juridică ce se vrea a fi implementat în multiple comunități. Participanții, studenți și elevi din mai multe județe ale țării, dar și reprezentanți ai unei inițiative similare din Republica Moldova, vor gândi împreună o serie de activități și mecanisme de predare a educației juridice.
- 3. Aducem educația juridică în comunitate
Gândită ca un adevărat festival al educației non-formale, această acțiune presupune o campanie de informare care să depășească zidurile școlii sau ale sălilor de conferințe. Echipa De-a Dreptul demonstrează că domeniul juridic nu este atât de cenușiu pe cât s-ar crede, facilitând accesul la informație și lansând apelul la implicare.
Aducem educația juridică în comunitate prin activități în cadrul Street Delivery Bacău precum workshop-uri despre responsabilitate civică, cafenea publică, interviuri care sa surprindă opinia bacăuanilor despre importanța educației juridice etc. Arătam că educația nu necesită neapărat tablă, manual și pix, ci uneori e suficient să ai o stradă, câțiva oameni cu inițiativă și mai mulți trecători receptivi. – Teodora Balaș, Delegat de Tineret la Consiliul Consiliul Europei
- 4. Campanie de conștientizare online pe pagina de facebook “De-a Dreptul” cu privire la importanța cunoașterii drepturilor și îndatoririlor cetățenești.
De-a Dreptul este o inițiativă nouă, acțiunile descrise fiind la prima ediție, dar viziunea noastră este una de lungă durată. Ne dorim să creștem proiectul, să îl îmbunătățim și să îl extindem în viitor la nivel național. – Lavinia Chirnog, Avocatul elevului în cadrul Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Bacău
Având în vedere că Societatea Academică din România (SAR) a aderat ca membru la obiectivul Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli în contextul Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020, nu putem decât să susținem ceea ce fac acești tineri la Bacău și, sperăm noi, în curând în toată țara!