Cristian Ghingheș

Cui pe cui se scoate! Darius Vâlcov, înlocuit cu un alt condamnat în funcția consilier onorific al premierului Dăncilă, Remus Borza

Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, apropiat de-al lui Liviu Dragnea și caracterizat chiar de fostul președinte al PSD drept „un om de o valoare rară”, a părăsit Guvernul României, unde oficial deținea funcția de consilier pe probleme economice al premierului. Neoficial, surse de la Palatul Victoria afirmă că acesta conducea efectiv politica economică a Guvernului.

În locul său, Viorica Dăncilă l-a numit încă de la finalul săptămânii trecute pe Remus Borza, deputat ales pe listele ALDE în 2016. În septembrie 2017, Borza a fost exclus din ALDE după ce acesta a votat împotriva demiterii Guvernului Grindeanu la moțiunea de cenzură. El apare pe lista neagră a alegerilor parlamentare din 2016 a României Curate după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Ca administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a încheiat contracte de asistență juridică fix cu casa de avocatură la care era asociat.

În calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Borza şi Asociaţii”. Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP „Borza şi Asociaţii”.

În 2011, SAR a cerut Hidroelectrica să transmită lista contractelor aflate în derulare la data de 15 noiembrie 2011, cu excepția celor încheiate pe bursa de energie OPCOM. Nu le-am primit, așa că am mers în instanță, unde judecătorii ne-au dat câștig de cauză atât pe fond, cât și la recurs. La acea vreme, recursul a fost declarat chiar de către SC Euro Insol SPRL, condusă de Remus Borza, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, care a ridicat o serie de chichițe pentru a nu face publice datele concrete referitoare la contractele companiei de stat. N-au ținut, desigur, dar e de notat în acest context atitudinea pe care noul consilier pe probleme economice al premierului se raporta atunci la principiile bunei guvernări.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *