Cristian Ghingheș

Cum votez astăzi la alegerile parlamentare

În continuare încerc să îmi explic de ce, dar mulți băcăuani chiar se așteptau să mă vadă în cursa de anul acesta pentru Parlamentul României. Am spus-o încă din primăvară, în campania în urma căreia am intrat ca independent în Consiliul Local, dar și după: vreau să fac treabă la Bacău, deci nu candidez la nivel național și rămân independent. Și mă țin de cuvânt, căci așa îmi doresc să fac administrație și politică: cu răbdare și cu respectarea principiilor pe care mi le-am asumat.

Sunt foarte conștient că am o mare responsabilitate față de băcăuani, motiv pentru care, pe lângă demersurile mele zilnice de consilier local, am încercat să îi ajut pe cei interesați de alegerile de astăzi să voteze în cunoștință de cauză:

Am făcut tot ce îmi stă în putință pentru ca voi să fiți informați înainte de a pune ștampila pe un partid sau altul, ori pe un independent sau altul. Simt că asta e datoria mea.

N-o să vă spun cu cine votez astăzi, dar o să aflați cum și pentru ce votez!

Întâi de toate, votul meu e local. Mă gândesc în primul rând la comunitatea din care fac parte și în care am un oarecare rol decizional: cine poate reprezenta Bacăul cel mai bine în Parlamentul României sau/și la guvernare? Cine cred eu că este cel mai potrivit pentru a susține proiectele vitale pentru orașul/județul nostru?

Iar aceste două întrebări mă fac automat să mă uit în trecut: cine a fost în Parlament până acum și n-a făcut mare lucru pentru Bacău? Prin urmare, listele care au pe locurile eligibile personaje care au deja 2-3 mandate (gen Palăr-PNL, Vlase-PSD, Vreme-PMP) ies din discuție. De asemenea, partidele care la nivel local au tolerat netrasparența, corupția și au dezvoltat adevărate grupuri de interese (ca să nu le zic rețele infracționale) sunt și ele nevotabile.

Apoi, votul meu se duce către cei care respectă criteriile de integritate, deci către o organizație sau o persoană care mă face să fiu aproape convins că nu-și va tranzacționa poziția odată ajunsă în Parlament. Și uite așa ies din schemă traseiștii (Avram-ALDE, Manolache-PMP, Isăcescu-ANR, Corodeanu-PRU), iubitorii de accidente gen Marțea Neagră (Melinte-PMP, Smarandache-PSD, Palăr-PNL), vânătorii de pensii speciale (Șova și Vlase-PSD, Vreme și Melinte PMP) etc.

În cele din urmă, ne uităm la programul politic național și la eventualul premier și guvern pe care l-ar susține formațiunile politice care îmi cer votul. PSD și PNL ne-au demonstrat deja în repetate rânduri de ceea ce NU sunt în stare, PMP e noul partid balama, ALDE e UNPR-ul de pe partea dreaptă și tot fel ca partidul balon al generalului Oprea o să moară. ANR și PRU sunt niște simple adunături de naționaliști de context și intrarea lor în Parlament ar fi un accident care ne-ar putea duce în clubul select al statelor în care extremismul prinde aripi. Sper totuși să nu fie cazul.

Chiar dacă în această campanie electorală parcă a făcut tot ce i-a stat în putință ca să îmi piardă votul, cred în final că USR ar merita o șansă. Din păcate, oferta locală e dezamăgitoare, cu un traseist în fruntea listei de la Senat, un domn care dintr-o invidie copilăroasă a răspândit foarte multe inepții despre mine. Asta e, iertarea poate fi o opțiune. În partea cealaltă, la CD, Lucian Stanciu-Viziteu pare ok și bine intenționat.

Dacă votați în Bacău și vreți ca astăzi să puneți ștampila pe un independent (lucru care și pe mine mă tentează într-o oarecare măsură), aveți de ales între Sorin Șova (șef de sindicat la poștă, consilier județean independent) și Cosmin Curelea (profesor de sport, fost primar pe Valea Trotușului).

Acestea fiind spuse, vă invit să votați în primul rând cu gândul la comunitatea voastră și abia apoi la majorități parlamentare și guverne felurite! Iar dacă vreți ca șmecherii cu 3 trandafiri în frunte să ia mai puțin de 50% în județul Bacău, trebuie să ieșiți la vot și să vă luați toți prietenii și toate rudele cu voi!

P.S.: Vă rog să nu uitați că degeaba votați azi dacă în următorii 4 ani nu veți fi cetățeni activi! Da, votul e un start, dar lucrurile se schimbă cu adevărat între scrutine.

Acest text a apărut și pe blogul lui Cristian Ghingheș


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum votez astăzi la alegerile parlamentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *